09:43

Kotlety ryżowe ze szpinakiem i pieczarkami

Kotlety z ryżu, szpinaku i pieczarek można podać jako samodzielne danie lub jako dodatek do mięsa. 
Dobrze komponują się z sosem jogurtowym i świeżymi warzywami. 
Zobacz też kotlety z kaszy gryczanej i jaglanej.

Składniki:

  • 3/4 szklanki ryżu (przed ugotowaniem)
  • 150 g świeżego szpinaku
  • 1 jajko
  • 80 g pieczarek
  • 50 g żółtego sera
  • sól
  • pieprz
  • bułka tarta
  • olej lub oliwa




Ryż ugotować na sypko (w stosunku 1:2, ryż:woda) w lekko osolonej wodzie. Szpinak dokładnie umyć i poddusić przez kilka minut na oliwie. W osobnym garnku poddusić pieczarki pokrojone w plasterki (powinna z nich odparować woda). 
W misce wymieszać ryż, jajko, podduszony szpinak i pieczarki oraz starty na tarce o dużych oczkach żółty ser. Całość doprawić do smaku solą i pieprzem. 
Z powstałej w ten sposób masy uformować kotlety, a następnie obtaczać je w bułce tartej i smażyć na złoto z obu stron. 

Czas na szpinak 4!

12 komentarzy:

  1. Koniecznie muszę przygotować je :) Kiedyś robiłam takie kuleczki z serem w środku :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. SmaKokosa - kuleczki też muszą być ciekawe:)

      Usuń
  2. Świetny przepis- kupuję go. Myślę , że można też poeksperymentować z kaszą jaglaną :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ania W. - podałam link do moich kotletów z jaglaną;)

      Usuń
  3. Bardzo fajny pomysł. Do wykorzystania :) Zapraszam Cię z tym przepisem do mojej akcji "Czas na szpinak 4", jeśli oczywiście masz ochotę dołączyć :) Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Genialne!
    Na pewno je wypróbuję.

    OdpowiedzUsuń
  5. Myślę ,że z pewnością zastąpiłyby standardowego kotleta mielonego ;]
    Ale u mnie w rodzinie to nie przejdzie, tylko zapewne ja zajadałabym się tymi kotlecikami ze smakiem<3

    OdpowiedzUsuń
  6. Uwielbiam takie placuszki, dziś na obiad mam tzw. oszukane gołąbki. Nawet bardziej oszukane, bo z cukinią :)

    OdpowiedzUsuń