Najlepszy kurczak pieczony. Smakuje jak ten z rożna, tylko jeszcze lepiej.
Nie obawiajcie się soli. Kurczak jest słony delikatnie, skórka jest chrupiąca i bardzo aromatyczna. Tłuszcz z kurczaka wytapia się i wsiąka w sól, a ona sama zastyga w twardą skorupkę.
Moim zdaniem rewelacyjny.
Składniki:
Nie obawiajcie się soli. Kurczak jest słony delikatnie, skórka jest chrupiąca i bardzo aromatyczna. Tłuszcz z kurczaka wytapia się i wsiąka w sól, a ona sama zastyga w twardą skorupkę.
Moim zdaniem rewelacyjny.
Składniki:
- 1 kurczak (około 1 kg)
- 1 kg soli kamiennej
- papryka suszona, pieprz
- mała szczypta cynamonu
Wieczorem lub na kilka godzin przed pieczeniem kurczaka przeciąć go na pół i natrzeć mieszanką papryki i pieprzu oraz cynamonu. Podaję podstawową wersję, ale można użyć Waszych ulubionych przypraw do kurczaka - uwaga: nie używamy soli.
Bezpośrednio przed pieczeniem do naczynia żaroodpornego wsypać kilogram soli, a na nim ułożyć polówki kurczaka (można również upiec go w całości lub mniejszych kawałkach, wtedy trzeba analogicznie zwiększyć lub zmniejszyć czas pieczenia). Naczynia nie przykrywać. Kurczaka nie przewracać w trakcie pieczenia.
Piec w piekarniku nagrzanym do 180-200 stopni. Piekłam 1 godzinę i 20 minut.
I nie trzeba tego kurczaka obracać co jakiś czas w trakcie pieczenia? Wygląda bardzo smakowicie :)
OdpowiedzUsuńNie trzeba go odwracać:)
OdpowiedzUsuńwręcz nie można odwracać :) najlepiej jakby jak najmniej dotykał soli na której jest wtedy nie jest za słony :) Bardzo smaczny polecam
OdpowiedzUsuńPiec pod przykryciem ?pozdrawiam
OdpowiedzUsuńAgnieszka - nie przykrywać:)
UsuńPotwierdzam..kurczak pieczony na soli jest pyszny..od dawna tak robię..ale cynamonu nigdy nie dodawałam.
OdpowiedzUsuńBożena - ta odrobina cynamonu wnosi bardzo ciekawy posmak. Spróbuj:)
UsuńUwielbiam kurczaka pieczonego! Narobilaś mi smaka :)
OdpowiedzUsuńSandra D - ja też:) Zwłaszcza tego z chrupiącą skórką:)
UsuńAniu no to chyba mnie przekonałaś. Wykonam niedługo.
OdpowiedzUsuńCiekawy przepis :)
OdpowiedzUsuńwlasnie pieke wg twojego przepisu, po raz 1
OdpowiedzUsuń