11:08

Kurczak pieczony na soli

Najlepszy kurczak pieczony. Smakuje jak ten z rożna, tylko jeszcze lepiej. 
Nie obawiajcie się soli. Kurczak jest słony delikatnie, skórka jest chrupiąca i bardzo aromatyczna. Tłuszcz z kurczaka wytapia się i wsiąka w sól, a ona sama zastyga w twardą skorupkę. 
Moim zdaniem rewelacyjny.

Składniki:

  • 1 kurczak (około 1 kg)
  • 1 kg soli kamiennej
  • papryka suszona, pieprz
  • mała szczypta cynamonu

Wieczorem lub na kilka godzin przed pieczeniem kurczaka przeciąć go na pół i natrzeć mieszanką papryki i pieprzu oraz cynamonu. Podaję podstawową wersję, ale można użyć Waszych ulubionych przypraw do kurczaka - uwaga: nie używamy soli. 



Bezpośrednio przed pieczeniem do naczynia żaroodpornego wsypać kilogram soli, a na nim ułożyć polówki kurczaka (można również upiec go w całości lub mniejszych kawałkach, wtedy trzeba analogicznie zwiększyć lub zmniejszyć czas pieczenia). Naczynia nie przykrywać. Kurczaka nie przewracać w trakcie pieczenia. 
Piec w piekarniku nagrzanym do 180-200 stopni. Piekłam 1 godzinę i 20 minut. 




12 komentarzy:

  1. I nie trzeba tego kurczaka obracać co jakiś czas w trakcie pieczenia? Wygląda bardzo smakowicie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Nie trzeba go odwracać:)

    OdpowiedzUsuń
  3. wręcz nie można odwracać :) najlepiej jakby jak najmniej dotykał soli na której jest wtedy nie jest za słony :) Bardzo smaczny polecam

    OdpowiedzUsuń
  4. Piec pod przykryciem ?pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  5. Potwierdzam..kurczak pieczony na soli jest pyszny..od dawna tak robię..ale cynamonu nigdy nie dodawałam.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bożena - ta odrobina cynamonu wnosi bardzo ciekawy posmak. Spróbuj:)

      Usuń
  6. Uwielbiam kurczaka pieczonego! Narobilaś mi smaka :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Sandra D - ja też:) Zwłaszcza tego z chrupiącą skórką:)

      Usuń
  7. Aniu no to chyba mnie przekonałaś. Wykonam niedługo.

    OdpowiedzUsuń
  8. wlasnie pieke wg twojego przepisu, po raz 1

    OdpowiedzUsuń