10:57

Sernik na zimno z galaretką i truskawkami


Kiedy nastaną ciepłe dni sernik na zimno jest świetnym chłodzącym deserem. Moje ciasto co prawda jest na biszkopcie, ale w wersji przyśpieszonej można użyć kupnych biszkoptów.
Zapraszam również do zapoznania się z innymi przepisami na serniki

Składniki (blacha 33 cm x 25 cm):

biszkopt (lub 2 opakowania okrągłych biszkoptów):

  • 4 jajka
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1/2 szklanki mąki pszennej tortowej
  • 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej
Białka z cukrem ubić na sztywno. Przy pomocy łyżki (lub na najwolniejszych obrotach miksera) połączyć z żółtkami, a następnie łyżką wymieszać z mąkami. Ciasto przelać do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia. Piec ok. 18 minut w 200 stopniach. 
Zobacz na filmie, co zrobić żeby biszkopt nie opadł :)

Masa serowa + galaretka
  • 500 g serka twarogowego mielonego 
  • 200 g śmietany 30 %
  • 2 galaretki truskawkowe
  • cukier puder do smaku (około 3 łyżki)
  • truskawki (300 g)
  • do nasączenia biszkoptu 1/3 szklanki przegotowanej wody + 1 łyżka soku z cytryny 
Galaretki truskawkowe rozpuścić w 800 ml wody. Ostudzić. Odlać 1 szklankę galaretki (najlepiej wstawić ją do lodówki) i kiedy zacznie tężeć rozpocząć przygotowanie masy serowej. Przy pomocy miksera ubijać twaróg z dodatkiem schłodzonej śmietany. Po chwili ubijania wlać tężejącą galaretkę i dalej ubijać na wysokich obrotach. Masa powinna być ubita, ale nie będzie jeszcze bardzo mocno sztywna. 
Biszkopt nasączyć i wylać na niego masę serową. Do masy powrzucać pokrojone na ćwiartki truskawek. Wstawić do lodówki. Kiedy nieco stężeje zalać galaretką (najlepiej jeśli jest już ona nieco ścięta - zupełnie płynna mogłaby wsiąknąć pod ciasto). Sernik wstawić do lodówki na co najmniej kilka godzin. Najlepiej na całą noc. 


5 komentarzy:

  1. Jeden serniczek Twojego przepisu już wypróbowany...pora na kolejny :) Miłej niedzieli :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Idealne połączenie-sernik z truskawkami!

    OdpowiedzUsuń
  3. szybki i prosty przepis-taki najlepszy;)
    ja polecam orzeźwiające ciasto brzoskwiniowo-jogurtowe.
    http://gotujenacodzien.blogspot.com/search/label/ciasta%20i%20ciasteczka

    OdpowiedzUsuń
  4. Super, tez robie sernik na zimno z galaretka :) Ale uzywam serka philadephia bo jedgo najlatwiej mi dostac :) Idealny letni deser :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Mniam, właśnie taki moja Mama robi całe lato - poezja :)

    OdpowiedzUsuń