sobota, 10 maja 2014

Beza z rabarbarem


Kolejny wypiek, w którym łączę bezę z rabarbarem. Nie mogę się oprzeć temu połączeniu. Tym razem klasyczna beza z konfiturą rabarbarowo-pomarańczową. 
Poezja:) Beza wyszła bardzo delikatna i krucha. Idealna:)

Składniki:

  • 7 białek ( u mnie mrożone)
  • 350 g drobnego cukru
  • 1 łyżeczka soku z cytryny lub octu winnego
  • 1 łyżeczka (kopiasta) mąki ziemniaczanej
  • 4 duże łodygi rabarbaru + 3 łyżki cukru
  • sok wyciśnięty z dużej pomarańczy
  • skórka otarta z 1/3 dużej pomarańczy
  • 1-2 łyżki cukru pudru
  • 400 ml śmietany 30%
  • 100 g serka mascarpone
Białka ubić na sztywno. Cały czas ubijając dodawać małymi porcjami cukier (350 g). Bezę ubijać aż do momentu kiedy będzie lśniąca. Pod koniec dodać mąkę ziemniaczaną i sok z cytryny/ocet. Gotową przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia (najlepiej na papierze narysować sobie kółko i je wypełnić, w środku piany bezowej uformować zagłębienie). Wstawić do piekarnika nagrzanego do 150 stopni i po upływie 5 minut obniżyć temperaturę do 120 stopni i piec 20 minut, a następnie obniżyć do 100 stopni i piec 40 minut. Pozostawić w piekarniku do całkowitego ostudzenia. 
Rabarbar umyć i pokroić w 1 cm plasterki, dodać sok z pomarańczy i skórkę i całość poddusić na małym ogniu do uzyskania konfitury. Ja dodałam 3 łyżki cukru. Schłodzoną śmietanę ubić na sztywno, dodać mascarpone i dosłodzić do smaku cukrem pudrem. Masę śmietanową wyłożyć na bezę i na wierzch wyłożyć konfiturę rabarbarową. Schłodzić w lodówce przed podaniem. 




10 komentarzy:

  1. ciekawe połączenie, w sumie kwaśne nadzienie świetnie łączy się z słodką bezą, wypróbuję zatem:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Justyna - wypróbuj koniecznie:)

      Usuń
  2. o, z rabarbarem musi bosko smakować. :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Jesteś okrutna. Tylko tyle Ci powiem.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Kabamaiga - okrutna to była ta beza - tak szybko się skończyła...:)

      Usuń
  4. Wspaniałe połączenie, zwłaszcza dla osób, które nie przepadają za bezą ze względu na słodki smak. Muszę i ja ten pomysł spróbować, choć bezunię kocham

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Aga - ja to akurat bezę mogę samą zajadać:) Uwielbiam!

      Usuń
  5. Kiedy mogę wpaść? Już niemalże stoję u Twych drzwi, a język zwisa mi do podłogi :DD

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Evitaa - daj znać chwilę wcześniej to upiekę kolejną:) Tylko białek uzbieram:)

      Usuń

O mnie

Moje zdjęcie
Dlaczego Bajkorada? Ponieważ doradzam jak gotować proste posiłki dla całej rodziny, (trójki dzieci) a w wolnych chwilach piszę bajki.

Szukaj po haśle

agrest ajvar akcje konkursowe amarantus ananas anchois awokado babeczki babka Bajeczna Fabryka bajgle BAJKI bakalie bakłażan banan banany bazylia beza bezglutenowe białka bigos biszkopt bita śmietana boczek borówki botwinka Boże Narodzenie bób brokuł brownie brukselka brzoskwinie budyń bulion bułeczki bułka buraki cake pops cebula chałka chałwa chipsy chleb chrusty ciasta ciasteczka na 10 rączek ciastka ciastka drożdżowe ciastka Olka ciasto ciasto bezglutenowe ciasto czekoladowe ciasto drożdżowe ciasto francuskie ciasto parzone ciasto ucierane ciasto z oliwą ciasto z owocami ciecierzyca coolomat cukinia curry cydr cynamon cytryna czarna rzepa czekolada czereśnie czosnek daktyle danie jednogarnkowe deser dla rodziców do pieczywa drożdże dynia dżem eklery fasola faworki fenkuł figi Filmy flaki galaretka garnek rzymski gęś gnocchi gofry gołąbki groch groszek gruszki grzyby humor imbir indyk inne jabłka jagody jagodzianki jajka jajko jarmuż jogurt kaczka kajmak kakao kalafior kalarepa kalmary kapary kapusta karkówka karmel Karnawał kasza kasza gryczana kasza jaglana kasza jęczmienna kasza manna kasztany kawa keks kiełbasa kisiel kiszona kapusta kluski kminek knedle knish kokos koperek kopytka kotlety krokiety królik kruche ciasto kruszonka kuchnie świata kukurydza kurczak kurczak wędzony kurki kurkuma lazania leczo lody lukier lukier plastyczny łosoś majonez mak makaron makowiec makrela maliny mandarynki mango marcepan marchewka masa budyniowa masa czekoladowa masa jagodowa masa kajmakowa masa serowa masa śmietanowa masa truskawkowa masa z pianek marshmallow mascarpone masło orzechowe maślanka mazurek mąka gryczana mąka kasztanowa mąka kukurydziana mąka orkiszowa mąka razowa mąka żytnia mięso mielone mięta migdały miód mleko mleko kokosowe mleko skondensowane mleko w proszku młoda kapusta moje dzieci morele mozzarella mrożonki muffinki murzynek musli na parze nagrody i wyróżnienia naleśniki natka pietruszki nektarynki nutella obiad obiad na słodko ogórek ogórek kiszony ogórki Olek recenzuje oliwa oliwki omlet oponki orzechy oscypek otręby owoce morza pancakes panierowane papryka parmezan pascha pasta pasztet pączki pesto pęczak pieczarki pieczywo pierniki pierogi pistacje pizza placki placuszki płatki jęczmienne płatki owsiane podroby podróże polewa czekoladowa POLITYKA PLIKÓW COOKIES pomarańcza pomidory pomidory suszone por porzeczki przemyślenia matki-kulinarki przetwory przyjęcie dla dzieci ptysie pulpety rabarbar racuchy radicchio recenzje filmów recenzje filmów dla dzieci recenzje gier recenzje książek recenzje restauracji ricotta risotto rodzynki rogale rogaliki rolada roszponka rozmaryn rukola ryby ryż rzodkiewki sajgonki sałata sałatka sałatki samsa schab seler seler naciowy semolina ser ser feta ser kozi ser pleśniowy ser pleśniowy. serek homogenizowany serek topiony sernik sezam siemię lniane skorupki waflowe słonecznik soczewica soja sok sos beszamelowy sos czosnkowy sos pomidorowy sos sojowy sól strucla sucharki surimi surówka szafran szarlotka szczaw szczypiorek szparagi szpinak szybki obiad szynka śledź śliwki śmietana śniadanie tarta Tłusty Czwartek tofu topinambur torty trufle truskawki tuńczyk twaróg Viva la pasta wafle Walentynki wanilia warsztaty warzywa gotowane wątróbka Wielkanoc wieprzowina wino wiśnie wołowina z dżemem z owocami zakwas pszenny zakwas zytni zapiekanka zdrowie zielony groszek ziemniaki zrazy zupa zupy żelatyna żółtka żółty ser żurawina żurek

Prawa autorskie

Wszystkie teksty oraz zdjęcia potraw zamieszczane na blogu są wyłącznie mojego autorstwa. Osoby zainteresowane powielaniem, publikacją bądź innego rodzaju wykorzystaniem zamieszczanych tu treści proszę o kontakt pod adresem e-mailowym: a.cirin@wp.pl.