Zróbcie koniecznie to ciasto w sezonie!
Jest przepyszne, zarówno jeszcze ciepłe, jak i po ostudzeniu.
Oprócz walorów smakowych ma jeszcze niewątpliwie cenną cechę jaką jest podzielność. Możemy się nim dzielić aż z 23 osobami:) To może być więc doskonały wypiek w czasie lata i pikników. Nie trzeba noża, ani innego sprzętu. Wystarczy oderwać bułeczkę i delektować się smakiem.
Składniki (blacha 35 cm x 25 cm, 24 kawałki ciasta):
- 24 średniej wielkości truskawki
- 3 szklanki mąki (szklanka 250 ml)
- 1/2 szklanki cukru
- 1 szklanka letniego mleka (niepełna)
- 4 żółtka (białka można zamrozić i np. zrobić bezę)
- 7 g suchych drożdży (lub 25 g świeżych)
- 100 g roztopionego i ostudzonego masła
- kruszonka: 2 łyżki masła, 2 łyżki cukru, 4 łyżki mąki
Z mąki, cukru, żółtek, masła i drożdży oraz mleka wyrobić ciasto. Nie powinno się kleić (jeżeli zachodzi taka potrzeba to dodać trochę mąki). Ciasto odstawić w ciepłe miejsce na 1-1,5 godziny. W międzyczasie przygotować kruszonkę rozcierając wszystkie składniki w dłoniach.
Wyrośnięte ciasto przełożyć na blat i podzielić na 24 równe części. Z każdej uformować placuszek i owinąć nim truskawkę (tak jak w przypadku np. knedli). Bułeczki ułożyć w blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i posypać kruszonką (część kruszonki pospada między bułeczki, ale nie należy się tym przejmować).
Powstałe w ten sposób bułeczkowe ciasto odstawić na ok. 30 minut do wyrośnięcia.
Piec w 180 stopniach ok. 30 minut.
rewelacja, takie bułeczki lubię:) mniam:D
OdpowiedzUsuńSwietny pomysl! :) Jak tylko znajde troche czasu to sie skusze bo wyglada rewelacyjnie! :)
OdpowiedzUsuńNo świetne są te bułeczki !:)
OdpowiedzUsuńMy je uwielbiamy!!
OdpowiedzUsuńAaaale bym Ci chętnie ukradła taką bułeczkę :)
OdpowiedzUsuńRobię je z mąki orkiszowej typ 700, wychodzą wspaniale, a wersja o niebo zdrowsza.
OdpowiedzUsuńOooo, dzięki za informację. Szukam zdrowych alternatyw. Na pewno spróbuję z twoim zamiennikem :)
UsuńCzy mogę zamiast truskawek dać do środka kawałki jabłka?
OdpowiedzUsuńPewnie, że tak. To świetny pomysł!
UsuńZrobiłam z jabłkami. Wyszły obłędnie. Użyłam kruszonki tej z cynamonem, pomyślałam, że do jabłek będzie w sam raz :)
UsuńOgólnie bardzo często korzystam z Twoich przepisów, dziękuję. Dzięki Tobie potrafię piec piękny biszkopt (ten rzucany) i drożdżowe ciasto, czego sobie nigdy nie wyobrażałam :)
Super! Bardzo się cieszę i zachęcam do dalszych wypieków :)
UsuńRobiłam te wyśmienite bułeczki,właśnie z tego przepisu niebo w gębie przez przypadek skasowałam ową stronę z tymi cudami ale dziś odnalazłam:):) ponownie zamierzam cudeńka upiec:) fantastyczny przepis:):) dziękuję i pozdrawiam
OdpowiedzUsuńCieszę się, że udało się ponownie odnaleźć :)
Usuń