Kotlety z ryżu, szpinaku i pieczarek można podać jako samodzielne danie lub jako dodatek do mięsa.
Dobrze komponują się z sosem jogurtowym i świeżymi warzywami.
Zobacz też kotlety z kaszy gryczanej i jaglanej.
Składniki:
Ryż ugotować na sypko (w stosunku 1:2, ryż:woda) w lekko osolonej wodzie. Szpinak dokładnie umyć i poddusić przez kilka minut na oliwie. W osobnym garnku poddusić pieczarki pokrojone w plasterki (powinna z nich odparować woda).
Dobrze komponują się z sosem jogurtowym i świeżymi warzywami.
Zobacz też kotlety z kaszy gryczanej i jaglanej.
Składniki:
- 3/4 szklanki ryżu (przed ugotowaniem)
- 150 g świeżego szpinaku
- 1 jajko
- 80 g pieczarek
- 50 g żółtego sera
- sól
- pieprz
- bułka tarta
- olej lub oliwa
W misce wymieszać ryż, jajko, podduszony szpinak i pieczarki oraz starty na tarce o dużych oczkach żółty ser. Całość doprawić do smaku solą i pieprzem.
Z powstałej w ten sposób masy uformować kotlety, a następnie obtaczać je w bułce tartej i smażyć na złoto z obu stron.
Koniecznie muszę przygotować je :) Kiedyś robiłam takie kuleczki z serem w środku :)
OdpowiedzUsuńSmaKokosa - kuleczki też muszą być ciekawe:)
Usuńświetny pomysł:)
OdpowiedzUsuńdzięki:)
UsuńŚwietny przepis- kupuję go. Myślę , że można też poeksperymentować z kaszą jaglaną :-)
OdpowiedzUsuńAnia W. - podałam link do moich kotletów z jaglaną;)
UsuńBardzo fajny pomysł. Do wykorzystania :) Zapraszam Cię z tym przepisem do mojej akcji "Czas na szpinak 4", jeśli oczywiście masz ochotę dołączyć :) Pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuńWedelka - chętnie dołączę:)
UsuńGenialne!
OdpowiedzUsuńNa pewno je wypróbuję.
Żaneta L. - życzę smacznego:)
UsuńMyślę ,że z pewnością zastąpiłyby standardowego kotleta mielonego ;]
OdpowiedzUsuńAle u mnie w rodzinie to nie przejdzie, tylko zapewne ja zajadałabym się tymi kotlecikami ze smakiem<3
Uwielbiam takie placuszki, dziś na obiad mam tzw. oszukane gołąbki. Nawet bardziej oszukane, bo z cukinią :)
OdpowiedzUsuń