10:27

Fenkuł z pomidorami


O tym, że prostota jest jednak zachwycająca przekonałam się kolejny raz. 
Przy okazji przekonałam się również do fenkułu. Kiedyś bardzo nie pasował mi smak kopru włoskiego czy cokolwiek z anyżową nutą. 
Preferencje z wiekiem się zmieniają i teraz fenkuł smakuje mi bardzo. 
Zarówno surowy jak i poddany obróbce termicznej. 

Składniki:
  • 1 fenkuł (koper włoski)
  • 10 pomidorków koktajlowych
  • oliwa
  • sól
  • pieprz
Z fenkułu odciąć część górną (z zielonymi łodyżkami) i dół bulwy. Obrać z wierzchniej, twardej warstwy i pokroić w cienkie plastry (wzdłuż warzywa). 


Do garnka wlać 2-3 łyżki oliwy i poddusić fenkuł. Kiedy nieco zmięknie wyłożyć go do miseczki a w tym samym garnku podsmażyć przekrojone na krótko pomidorki (można dolać trochę oliwy). Kiedy pomidorki będą już lekko podsmażone dodać fenkuł. Wymieszać i doprawić do smaku solą i pieprzem. 
Można podać jako samodzielne danie np. z bagietką lub jako dodatek do drugiego dania. 



2 komentarze:

  1. Bulwa fenkułu to samo zdrowie, jak donoszą naukowcy znacznie ogranicza ona ryzyko powstania cukrzycy.

    OdpowiedzUsuń
  2. Kamil - dokładnie, nie dość, że smaczny to i zdrowy:)

    OdpowiedzUsuń