Pierogi z płuckami kojarzą mi się ze smakami dzieciństwa i czasami kryzysowymi.
Jakoś do tej pory nigdy ich sama nie przyrządzałam, kiedy więc natrafiłam na świeżą dostawę w zaufanym sklepie mięsnym, w końcu się odważyłam.
Sama obróbka surowych płucek jest dość specyficzna:), ale smak jaki uzyskuje się w efekcie końcowym sprawia, że naprawdę warto przez nią przejść. Pierogi w smaku są niepowtarzalne (zdecydowanie dla zwolenników smaku podrobów lub kaszanki). W porównaniu z pierogami z mięsem są dużo lżejsze.
Składniki (70 sztuk):
- 1 kg płuc wieprzowych
- 2 duże cebule
- 700 g mąki pszennej + mąka do podsypywania
- sól
- pieprz
- łyżeczka majeranku
- ziele angielskie (3-4 kulki)
- 2 liście laurowe (małe)
- oliwa lub masło klarowane
- do podania: cebulka podsmażona na oliwie lub maśle.
Płuca wypłukać i pokroić na mniejsze kawałki. Obgotować w osolonej wodzie z dodatkiem ziela angielskiego i liści laurowych. Po ostudzeniu odcedzić i zmielić (bez ziela i liści).
Cebule obrać i pokroić w drobną kostkę, a następnie zeszklić na oliwie lub maśle klarowanym. Dodać zmielone płucka i dusić na małym ogniu (krótko). Przyprawić solą, pieprzem i majerankiem. Ostudzić.
Z mąki i zimnej wody (nieco więcej niż szklanka, ale to zależy od rodzaju mąki) zagnieść ciasto i cienko je rozwałkować. Przy pomocy szklanki wykrawać kółka. Na każdym kłaść łyżeczkę farszu i sklejać pierogi. Gotować w lekko osolonej wodzie i podawać okraszone cebulką podsmażoną na oliwie lub maśle.
Polecam też filmik jak zrobić zaparzane ciasto i jak lepić pierogi:
Pierogi z płucek bardzo lubię choć sama ich nie robię :-) Nigdy nie jadłam z płuckami bez kapusty :-)
OdpowiedzUsuńodważny pomysł na farsz, nie wiem czy bym się odważyła zjeść takie pierogi.
OdpowiedzUsuńtu sie nie ma co odważać-to jest przepyszne!
Usuńsuper jest ten filmik dotyczacy przygotowywania ciasta na pierogi,przyda sie napewno nie tylko mi
OdpowiedzUsuńWRobię podobne i biją na głowę wszystkie pierogi... no oprócz ruskich..... ale są naprawdę wysmienite
OdpowiedzUsuńZgadza się :) Ja to nawet chyba wolę od ruskich :)
UsuńUwielbiam te pierogi, bardziej niż ruskie. Nie ma to jak pierogi z płuckam, smak dzieciństwa.
OdpowiedzUsuń