15:34

Pierogi z płuckami



Pierogi z płuckami kojarzą mi się ze smakami dzieciństwa i czasami kryzysowymi. 
Jakoś do tej pory nigdy ich sama nie przyrządzałam, kiedy więc natrafiłam na świeżą dostawę w zaufanym sklepie mięsnym, w końcu się odważyłam. 
Sama obróbka surowych płucek jest dość specyficzna:), ale smak jaki uzyskuje się w efekcie końcowym sprawia, że naprawdę warto przez nią przejść. Pierogi w smaku są niepowtarzalne (zdecydowanie dla zwolenników smaku podrobów lub kaszanki). W porównaniu z pierogami z mięsem są dużo lżejsze.

Składniki (70 sztuk):

  • 1 kg płuc wieprzowych
  • 2 duże cebule
  • 700 g mąki pszennej + mąka do podsypywania
  • sól
  • pieprz
  • łyżeczka majeranku
  • ziele angielskie (3-4 kulki)
  • 2 liście laurowe (małe)
  • oliwa lub masło klarowane
  • do podania: cebulka podsmażona na oliwie lub maśle. 
Płuca wypłukać i pokroić na mniejsze kawałki. Obgotować w osolonej wodzie z dodatkiem ziela angielskiego i liści laurowych. Po ostudzeniu odcedzić i zmielić (bez ziela i liści).
Cebule obrać i pokroić w drobną kostkę, a następnie zeszklić na oliwie lub maśle klarowanym. Dodać zmielone płucka i dusić na małym ogniu (krótko). Przyprawić solą, pieprzem i majerankiem. Ostudzić. 
Z mąki i zimnej wody (nieco więcej niż szklanka, ale to zależy od rodzaju mąki) zagnieść ciasto i cienko je rozwałkować. Przy pomocy szklanki wykrawać kółka. Na każdym kłaść łyżeczkę farszu i sklejać pierogi. Gotować w lekko osolonej wodzie i podawać okraszone cebulką podsmażoną na oliwie lub maśle. 

Polecam też filmik jak zrobić zaparzane ciasto i jak lepić pierogi: 



7 komentarzy:

  1. Pierogi z płucek bardzo lubię choć sama ich nie robię :-) Nigdy nie jadłam z płuckami bez kapusty :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. odważny pomysł na farsz, nie wiem czy bym się odważyła zjeść takie pierogi.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. tu sie nie ma co odważać-to jest przepyszne!

      Usuń
  3. super jest ten filmik dotyczacy przygotowywania ciasta na pierogi,przyda sie napewno nie tylko mi

    OdpowiedzUsuń
  4. WRobię podobne i biją na głowę wszystkie pierogi... no oprócz ruskich..... ale są naprawdę wysmienite

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zgadza się :) Ja to nawet chyba wolę od ruskich :)

      Usuń
  5. Uwielbiam te pierogi, bardziej niż ruskie. Nie ma to jak pierogi z płuckam, smak dzieciństwa.

    OdpowiedzUsuń