czwartek, 8 maja 2014

Pierogi z płuckami



Pierogi z płuckami kojarzą mi się ze smakami dzieciństwa i czasami kryzysowymi. 
Jakoś do tej pory nigdy ich sama nie przyrządzałam, kiedy więc natrafiłam na świeżą dostawę w zaufanym sklepie mięsnym, w końcu się odważyłam. 
Sama obróbka surowych płucek jest dość specyficzna:), ale smak jaki uzyskuje się w efekcie końcowym sprawia, że naprawdę warto przez nią przejść. Pierogi w smaku są niepowtarzalne (zdecydowanie dla zwolenników smaku podrobów lub kaszanki). W porównaniu z pierogami z mięsem są dużo lżejsze.

Składniki (70 sztuk):

  • 1 kg płuc wieprzowych
  • 2 duże cebule
  • 700 g mąki pszennej + mąka do podsypywania
  • sól
  • pieprz
  • łyżeczka majeranku
  • ziele angielskie (3-4 kulki)
  • 2 liście laurowe (małe)
  • oliwa lub masło klarowane
  • do podania: cebulka podsmażona na oliwie lub maśle. 
Płuca wypłukać i pokroić na mniejsze kawałki. Obgotować w osolonej wodzie z dodatkiem ziela angielskiego i liści laurowych. Po ostudzeniu odcedzić i zmielić (bez ziela i liści).
Cebule obrać i pokroić w drobną kostkę, a następnie zeszklić na oliwie lub maśle klarowanym. Dodać zmielone płucka i dusić na małym ogniu (krótko). Przyprawić solą, pieprzem i majerankiem. Ostudzić. 
Z mąki i zimnej wody (nieco więcej niż szklanka, ale to zależy od rodzaju mąki) zagnieść ciasto i cienko je rozwałkować. Przy pomocy szklanki wykrawać kółka. Na każdym kłaść łyżeczkę farszu i sklejać pierogi. Gotować w lekko osolonej wodzie i podawać okraszone cebulką podsmażoną na oliwie lub maśle. 

Polecam też filmik jak zrobić zaparzane ciasto i jak lepić pierogi: 



6 komentarzy:

  1. Pierogi z płucek bardzo lubię choć sama ich nie robię :-) Nigdy nie jadłam z płuckami bez kapusty :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. odważny pomysł na farsz, nie wiem czy bym się odważyła zjeść takie pierogi.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. tu sie nie ma co odważać-to jest przepyszne!

      Usuń
  3. super jest ten filmik dotyczacy przygotowywania ciasta na pierogi,przyda sie napewno nie tylko mi

    OdpowiedzUsuń
  4. WRobię podobne i biją na głowę wszystkie pierogi... no oprócz ruskich..... ale są naprawdę wysmienite

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zgadza się :) Ja to nawet chyba wolę od ruskich :)

      Usuń

O mnie

Moje zdjęcie
Dlaczego Bajkorada? Ponieważ doradzam jak gotować proste posiłki dla całej rodziny, (trójki dzieci) a w wolnych chwilach piszę bajki.

Szukaj po haśle

agrest ajvar akcje konkursowe amarantus ananas anchois awokado babeczki babka Bajeczna Fabryka bajgle BAJKI bakalie bakłażan banan banany bazylia beza bezglutenowe białka bigos biszkopt bita śmietana boczek borówki botwinka Boże Narodzenie bób brokuł brownie brukselka brzoskwinie budyń bulion bułka buraki cake pops cebula chałka chałwa chipsy chleb chrusty ciasta ciasteczka na 10 rączek ciastka ciastka drożdżowe ciastka Olka ciasto ciasto bezglutenowe ciasto czekoladowe ciasto drożdżowe ciasto francuskie ciasto parzone ciasto ucierane ciasto z oliwą ciasto z owocami ciecierzyca coolomat cukinia curry cydr cynamon cytryna czarna rzepa czekolada czereśnie czosnek daktyle danie jednogarnkowe deser dla rodziców do pieczywa drożdże dynia dżem eklery fasola faworki fenkuł figi Filmy flaki galaretka garnek rzymski gęś gnocchi gofry gołąbki groch groszek gruszki grzyby humor imbir indyk inne jabłka jagody jagodzianki jajka jajko jarmuż jogurt kaczka kajmak kakao kalafior kalarepa kalmary kapary kapusta karkówka karmel Karnawał kasza kasza gryczana kasza jaglana kasza jęczmienna kasza manna kasztany kawa keks kiełbasa kisiel kiszona kapusta kluski kminek knedle knish kokos koperek kopytka kotlety krokiety królik kruche ciasto kruszonka kuchnie świata kukurydza kurczak kurczak wędzony kurki kurkuma lazania leczo lody lukier łosoś majonez mak makaron makowiec makrela maliny mandarynki mango marcepan marchewka masa budyniowa masa czekoladowa masa kajmakowa masa serowa masa śmietanowa masa truskawkowa masa z pianek marshmallow mascarpone masło orzechowe maślanka mazurek mąka gryczana mąka kasztanowa mąka kukurydziana mąka orkiszowa mąka razowa mąka żytnia mięso mielone mięta migdały miód mleko mleko kokosowe mleko skondensowane mleko w proszku młoda kapusta moje dzieci morele mozzarella mrożonki muffinki murzynek musli na parze nagrody i wyróżnienia naleśniki natka pietruszki nektarynki nutella obiad obiad na słodko ogórek ogórek kiszony ogórki Olek recenzuje oliwa oliwki omlet oponki orzechy oscypek otręby owoce morza pancakes panierowane papryka parmezan pascha pasta pasztet pączki pesto pęczak pieczarki pieczywo pierniki pierogi pistacje pizza placki placuszki płatki jęczmienne płatki owsiane podroby podróże polewa czekoladowa POLITYKA PLIKÓW COOKIES pomarańcza pomidory pomidory suszone por porzeczki przemyślenia matki-kulinarki przetwory przyjęcie dla dzieci ptysie pulpety rabarbar racuchy radicchio recenzje filmów recenzje filmów dla dzieci recenzje gier recenzje książek recenzje restauracji ricotta risotto rodzynki rogale rogaliki rolada roszponka rozmaryn rukola ryby ryż rzodkiewki sajgonki sałata sałatka sałatki samsa schab seler seler naciowy semolina ser ser feta ser kozi ser pleśniowy ser pleśniowy. serek homogenizowany serek topiony sernik sezam siemię lniane skorupki waflowe słonecznik soczewica soja sok sos beszamelowy sos czosnkowy sos pomidorowy sos sojowy sól strucla sucharki surimi surówka szafran szarlotka szczaw szczypiorek szparagi szpinak szybki obiad szynka śledź śliwki śmietana śniadanie tarta Tłusty Czwartek tofu topinambur torty trufle truskawki tuńczyk twaróg Viva la pasta wafle Walentynki wanilia warsztaty warzywa gotowane wątróbka Wielkanoc wieprzowina wino wiśnie wołowina z dżemem z owocami zakwas pszenny zakwas zytni zapiekanka zdrowie zielony groszek ziemniaki zrazy zupa zupy żelatyna żółtka żółty ser żurawina żurek

Prawa autorskie

Wszystkie teksty oraz zdjęcia potraw zamieszczane na blogu są wyłącznie mojego autorstwa. Osoby zainteresowane powielaniem, publikacją bądź innego rodzaju wykorzystaniem zamieszczanych tu treści proszę o kontakt pod adresem e-mailowym: a.cirin@wp.pl.