wtorek, 6 września 2011

Zupa dla niemowląt - marchewkowa z ryżem

Nastąpił zdecydowany bojkot zupek ze słoiczków. I wcale się nie dziwię, bo dziecko otwarte na nowe smaki (wszystkie chyba). 
Wraz z ukończeniem 10 m-cy Ewa zapałała uczuciem do potraw wszelkiego rodzaju (wyjadłaby wszystko z naszych talerzy). Ciasta buraczkowego też nie odmówiła:), a od wczoraj do diety dołączyłam jej twarożek (na razie kilka łyżeczek serka wiejskiego, po którym nie miała żadnych niepokojących objawów). 
Dzisiejsza propozycja to bardziej drugie danie niż zupa (ze względu na konsystencję), nie mniej jednak spotkała się z pełną akceptacją ze strony małej konsumentki. 


Składniki (na 2 porcje):

  • 1 duża marchewka (najlepiej ze sprawdzonego źródła - my kupujemy na rynku u pana, którego warzywa może nie są najpiękniejsze za to wyglądają na nie sypane różnymi chemikaliami, bo tu i ówdzie nawet robaczek się znajdzie:)
  • kawałek selera (kostka 1 cm)
  • pół pomidora obranego ze skórki
  • 1 łyżka oliwy
  • 2 łyżki ryżu
  • woda dla niemowląt Humana
Warzywa dokładnie umyć i obrać. Marchewkę i selera pokroić na drobne części i gotować z dodatkiem oliwy około 15 minut. Dodać ryż i rozdrobnionego pomidora i gotować do uzyskania miękkości przez wszystkie składniki. 
Całość zmiksować i po ostudzeniu podawać. Część zupy (jeszcze gorącej) przelać do słoiczka, ostudzić i przechować w lodówce na 2 dzień. 

8 komentarzy:

  1. U nas tez swego czasu byla taka zupka jadana :)

    OdpowiedzUsuń
  2. ciesze się, że woda ma takie smaczne zastosowanie ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Czytając twój post Aniu przypomniały mi się lata 80 jak był wszędzie kryzys i nic nie można było dostać. Rarytasem były puszeczki dla dzieci z zupkami mięsem i jak się kiedyś coś udało dostać to trzeba było kupić cały „wagon „..

    OdpowiedzUsuń
  4. PAMIĘTAM,też taką gotowałam :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Oj moje dziecię też uwielbioało wszelkiego rodzaju zupki:)

    OdpowiedzUsuń
  6. Jak ja sie CIESZE, ze juz nie musze takich zupek robic! ;):) Wspomnienia jednak zostana... Pozdrowienia! Milego weekendu!

    www.lejdi-of-the-house.bloog.pl

    OdpowiedzUsuń
  7. Oj chyba wykorzystam niedlugo:) No moze nie calkiem niedlugo ale za jakis czas - moja Mala ma 3 miesiace i poki co tylko mleczko jej serwuje ale na zupki tez przyjdzie czas i wtedy skorzystam z przepisu:) Pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń
  8. He he he.. warto pomyśleć jak to było kiedyś.

    Podoba mi się zestaw obiadkowy ;-)


    www.przysmakiewy.pl

    OdpowiedzUsuń

O mnie

Moje zdjęcie
Dlaczego Bajkorada? Ponieważ doradzam jak gotować proste posiłki dla całej rodziny, (trójki dzieci) a w wolnych chwilach piszę bajki.

Szukaj po haśle

agrest ajvar akcje konkursowe amarantus ananas anchois awokado babeczki babka Bajeczna Fabryka bajgle BAJKI bakalie bakłażan banan banany bazylia beza bezglutenowe białka bigos biszkopt bita śmietana boczek borówki botwinka Boże Narodzenie bób brokuł brownie brukselka brzoskwinie budyń bulion bułka buraki cake pops cebula chałka chałwa chipsy chleb chrusty ciasta ciasteczka na 10 rączek ciastka ciastka drożdżowe ciastka Olka ciasto ciasto bezglutenowe ciasto czekoladowe ciasto drożdżowe ciasto francuskie ciasto parzone ciasto ucierane ciasto z oliwą ciasto z owocami ciecierzyca coolomat cukinia curry cydr cynamon cytryna czarna rzepa czekolada czereśnie czosnek daktyle danie jednogarnkowe deser dla rodziców do pieczywa drożdże dynia dżem eklery fasola faworki fenkuł figi Filmy flaki galaretka garnek rzymski gęś gnocchi gofry gołąbki groch groszek gruszki grzyby humor imbir indyk inne jabłka jagody jagodzianki jajka jajko jarmuż jogurt kaczka kajmak kakao kalafior kalarepa kalmary kapary kapusta karkówka karmel Karnawał kasza kasza gryczana kasza jaglana kasza jęczmienna kasza manna kasztany kawa keks kiełbasa kisiel kiszona kapusta kluski kminek knedle knish kokos koperek kopytka kotlety krokiety królik kruche ciasto kruszonka kuchnie świata kukurydza kurczak kurczak wędzony kurki kurkuma lazania leczo lody lukier łosoś majonez mak makaron makowiec makrela maliny mandarynki mango marcepan marchewka masa budyniowa masa czekoladowa masa jagodowa masa kajmakowa masa serowa masa śmietanowa masa truskawkowa masa z pianek marshmallow mascarpone masło orzechowe maślanka mazurek mąka gryczana mąka kasztanowa mąka kukurydziana mąka orkiszowa mąka razowa mąka żytnia mięso mielone mięta migdały miód mleko mleko kokosowe mleko skondensowane mleko w proszku młoda kapusta moje dzieci morele mozzarella mrożonki muffinki murzynek musli na parze nagrody i wyróżnienia naleśniki natka pietruszki nektarynki nutella obiad obiad na słodko ogórek ogórek kiszony ogórki Olek recenzuje oliwa oliwki omlet oponki orzechy oscypek otręby owoce morza pancakes panierowane papryka parmezan pascha pasta pasztet pączki pesto pęczak pieczarki pieczywo pierniki pierogi pistacje pizza placki placuszki płatki jęczmienne płatki owsiane podroby podróże polewa czekoladowa POLITYKA PLIKÓW COOKIES pomarańcza pomidory pomidory suszone por porzeczki przemyślenia matki-kulinarki przetwory przyjęcie dla dzieci ptysie pulpety rabarbar racuchy radicchio recenzje filmów recenzje filmów dla dzieci recenzje gier recenzje książek recenzje restauracji ricotta risotto rodzynki rogale rogaliki rolada roszponka rozmaryn rukola ryby ryż rzodkiewki sajgonki sałata sałatka sałatki samsa schab seler seler naciowy semolina ser ser feta ser kozi ser pleśniowy ser pleśniowy. serek homogenizowany serek topiony sernik sezam siemię lniane skorupki waflowe słonecznik soczewica soja sok sos beszamelowy sos czosnkowy sos pomidorowy sos sojowy sól strucla sucharki surimi surówka szafran szarlotka szczaw szczypiorek szparagi szpinak szybki obiad szynka śledź śliwki śmietana śniadanie tarta Tłusty Czwartek tofu topinambur torty trufle truskawki tuńczyk twaróg Viva la pasta wafle Walentynki wanilia warsztaty warzywa gotowane wątróbka Wielkanoc wieprzowina wino wiśnie wołowina z dżemem z owocami zakwas pszenny zakwas zytni zapiekanka zdrowie zielony groszek ziemniaki zrazy zupa zupy żelatyna żółtka żółty ser żurawina żurek

Prawa autorskie

Wszystkie teksty oraz zdjęcia potraw zamieszczane na blogu są wyłącznie mojego autorstwa. Osoby zainteresowane powielaniem, publikacją bądź innego rodzaju wykorzystaniem zamieszczanych tu treści proszę o kontakt pod adresem e-mailowym: a.cirin@wp.pl.