poniedziałek, 19 września 2011

Naleśniki dyniowe

Sezon na dynię również mnie opętał:), ale nie wzywajcie dyniowego egzorcysty:), wszystko w normie. Lubię ten stan.
Zaczęłam od dodania dyni do naleśników na słodko.
Cała rodzina zajadała. Również nasza 10,5 miesięczna niemowlaczka.
Naleśnik  z dynią jest bardziej wilgotny, ale nie ciężki. Idealnie smakował zarówno z dżemem jak i serkiem homogenizowanym, a w wersji dla najmłodszych z waniliowym deserkiem mlecznym Humana.

Składniki:
  • 1 szklanka  pure z dyni (dynię najlepiej zmiksować i chwilę poddusić (żeby woda odparowała), a następnie ostudzić)
  • 1 szklanka mąki
  • 2 jajka
  • 2 łyżki cukru
  • szczypta soli
  • mleko (około 1,5 szklanki)
  • olej 
Przy użyciu miksera połączyć jajka z cukrem, dodać pure z dyni, szczyptę soli i mąkę oraz 3 łyżki oleju i mleko (tyle żeby uzyskać w miarę rzadkie ciasto). Smażyć z obu stron (patelnię można lekko posmarować olejem, ale nie jest to konieczne). Podawać z ulubionymi słodkimi dodatkami. 

21 komentarzy:

  1. Mmmm, biore do wypróbowania, bo wygląda świetnie :D

    OdpowiedzUsuń
  2. Ciekawy pomysł, chętnie wypróbuję bo kolorek ma niesamowicie apetyczny!

    OdpowiedzUsuń
  3. Piękny kolorek, taki słoneczny:)
    Naleśnikow z dynią nie robiłam, ale placuszki tak:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Zrobię, a jakże. Ja z dynią mogę wszystko. Absolutnie wszystko :)

    OdpowiedzUsuń
  5. ale mają ładny żółciutki kolor

    OdpowiedzUsuń
  6. Mnie dziś też sezon na dynię opętał ;-) U mnie dziś kompot dyniowy, zupa dyniowa i cielęcina z dynią :-))) Przez sporą część dnia obierałam dynię, co skończyło się przecięciem palca :-o

    OdpowiedzUsuń
  7. Ciekawa propozycja, dyniowych naleśników jeszcze nie jadłam

    OdpowiedzUsuń
  8. mają piękny kolor!
    zupełnie jak takie wielkie, dyniowe słoneczka na patelni ;]
    idealne na tę deszczową aurę za moim oknem.


    http://www.slodkakarmel-itka.blogspot.com
    http://www.karmel-itka.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  9. Bardzo Wam dziękuję za miłe słowa. Faktycznie, tak jak zauważyła Karmel-itka, to takie dyniowe słoneczka na patelni:)

    OdpowiedzUsuń
  10. mam dużą dynię, więc z ciekawością wypróbuję przepis na te naleśniczki :)

    OdpowiedzUsuń
  11. i ja nie jdłam takich dyniowych naleśników, a pięknie wyglądają!
    Pozdrawiam mocno!

    OdpowiedzUsuń
  12. no proszę jak ciekawie i kusząco :)

    OdpowiedzUsuń
  13. Bardzo ciekawie to wykombinowałaś :)

    OdpowiedzUsuń
  14. moja mama robi podobne, tylko w mniejszym placuszkowym rozmiarze i są pyszne, więc sama muszę się zmobilizować i zrobić takie naleśniki, ale mi smaka narobiłaś :)

    OdpowiedzUsuń
  15. moje dziecko uwielbia naleśniki. super pomysł

    OdpowiedzUsuń
  16. a gotowanie z dzieckiem to wielka przyjemność

    OdpowiedzUsuń
  17. Bardzo smaczne. Dziękuję za przepis :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo się cieszę, że smakowały:)

      Usuń
  18. Zrobiłam :) podałam z kwaskowata domową konfiturą z czerwonej porzeczki, pycha :)
    Zamiast cukru do ciasta naleśnikowego polałam naleśnika domowym syropem :)

    ziemianka

    OdpowiedzUsuń
  19. Ziemianka - bardzo się cieszę, że naleśniki smakowały. Kwaskowy dodatek jak najbardziej wskazany :)

    OdpowiedzUsuń

O mnie

Moje zdjęcie
Dlaczego Bajkorada? Ponieważ doradzam jak gotować proste posiłki dla całej rodziny, (trójki dzieci) a w wolnych chwilach piszę bajki.

Szukaj po haśle

agrest ajvar akcje konkursowe amarantus ananas anchois awokado babeczki babka Bajeczna Fabryka bajgle BAJKI bakalie bakłażan banan banany bazylia beza bezglutenowe białka bigos biszkopt bita śmietana boczek borówki botwinka Boże Narodzenie bób brokuł brownie brukselka brzoskwinie budyń bulion bułeczki bułka buraki cake pops cebula chałka chałwa chipsy chleb chrusty ciasta ciasteczka na 10 rączek ciastka ciastka drożdżowe ciastka Olka ciasto ciasto bezglutenowe ciasto czekoladowe ciasto drożdżowe ciasto francuskie ciasto parzone ciasto ucierane ciasto z oliwą ciasto z owocami ciecierzyca coolomat cukinia curry cydr cynamon cytryna czarna rzepa czekolada czereśnie czosnek daktyle danie jednogarnkowe deser dla rodziców do pieczywa drożdże dynia dżem eklery fasola faworki fenkuł figi Filmy flaki galaretka garnek rzymski gęś gnocchi gofry gołąbki groch groszek gruszki grzyby humor imbir indyk inne jabłka jagody jagodzianki jajka jajko jarmuż jogurt kaczka kajmak kakao kalafior kalarepa kalmary kapary kapusta karkówka karmel Karnawał kasza kasza gryczana kasza jaglana kasza jęczmienna kasza manna kasztany kawa keks kiełbasa kisiel kiszona kapusta kluski kminek knedle knish kokos koperek kopytka kotlety krokiety królik kruche ciasto kruszonka kuchnie świata kukurydza kurczak kurczak wędzony kurki kurkuma lazania leczo lody lukier lukier plastyczny łosoś majonez mak makaron makowiec makrela maliny mandarynki mango marcepan marchewka masa budyniowa masa czekoladowa masa jagodowa masa kajmakowa masa serowa masa śmietanowa masa truskawkowa masa z pianek marshmallow mascarpone masło orzechowe maślanka mazurek mąka gryczana mąka kasztanowa mąka kukurydziana mąka orkiszowa mąka razowa mąka żytnia mięso mielone mięta migdały miód mleko mleko kokosowe mleko skondensowane mleko w proszku młoda kapusta moje dzieci morele mozzarella mrożonki muffinki murzynek musli na parze nagrody i wyróżnienia naleśniki natka pietruszki nektarynki nutella obiad obiad na słodko ogórek ogórek kiszony ogórki Olek recenzuje oliwa oliwki omlet oponki orzechy oscypek otręby owoce morza pancakes panierowane papryka parmezan pascha pasta pasztet pączki pesto pęczak pieczarki pieczywo pierniki pierogi pistacje pizza placki placuszki płatki jęczmienne płatki owsiane podroby podróże polewa czekoladowa POLITYKA PLIKÓW COOKIES pomarańcza pomidory pomidory suszone por porzeczki przemyślenia matki-kulinarki przetwory przyjęcie dla dzieci ptysie pulpety rabarbar racuchy radicchio recenzje filmów recenzje filmów dla dzieci recenzje gier recenzje książek recenzje restauracji ricotta risotto rodzynki rogale rogaliki rolada roszponka rozmaryn rukola ryby ryż rzodkiewki sajgonki sałata sałatka sałatki samsa schab seler seler naciowy semolina ser ser feta ser kozi ser pleśniowy ser pleśniowy. serek homogenizowany serek topiony sernik sezam siemię lniane skorupki waflowe słonecznik soczewica soja sok sos beszamelowy sos czosnkowy sos pomidorowy sos sojowy sól strucla sucharki surimi surówka szafran szarlotka szczaw szczypiorek szparagi szpinak szybki obiad szynka śledź śliwki śmietana śniadanie tarta Tłusty Czwartek tofu topinambur tort torty trufle truskawki tuńczyk twaróg Viva la pasta wafle Walentynki wanilia warsztaty warzywa gotowane wątróbka Wielkanoc wieprzowina wino wiśnie wołowina z dżemem z owocami zakwas pszenny zakwas zytni zapiekanka zdrowie zielony groszek ziemniaki zrazy zupa zupy żelatyna żółtka żółty ser żurawina żurek

Prawa autorskie

Wszystkie teksty oraz zdjęcia potraw zamieszczane na blogu są wyłącznie mojego autorstwa. Osoby zainteresowane powielaniem, publikacją bądź innego rodzaju wykorzystaniem zamieszczanych tu treści proszę o kontakt pod adresem e-mailowym: a.cirin@wp.pl.