czwartek, 15 września 2011

Danie dla niemowląt - schab z cukinią i kaszą jaglaną

Propozycja w sam raz dla 10 miesięcznego maluszka, ale tym daniem i starsi nie pogardzą:). 
W składzie każdy znajdzie coś dobrego, bo jest i mięso i warzywo i zdrowa kasza. 
Tak podanej cukinii jeszcze nie jadłam, ale jest to naprawdę pyszna propozycja. 
Wersję dla dorosłych należy tylko bardziej przyprawić.
Smacznego! 


Składniki (na 2 porcje dla malucha (przewidujące dokładki:)):
  • 1 mały plaster schabu
  • pół małej cukinii
  • pół marchewki
  • 4 łyżki kaszy jaglanej
  • woda 
Do garnka z wodą (około 2 szklanek) włożyć plaster schabu i gotować około 40 minut. 
Dodać obraną i pokrojoną w plastry marchewkę, a następnie cukinię razem ze skórką i "wnętrznościami":). 
Gotować do uzyskania miękkości przez marchewkę i schab. 




Całość zmiksować przy użyciu blendera. 
Dodać kaszę (wcześniej przepłukaną w ciepłej wodzie) i gotować około 20 minut. 





20 komentarzy:

  1. Bardzo fajne danie :) muszę podrzucić mojej szwagierce :)

    OdpowiedzUsuń
  2. ja dorosła na pewno bym nie wzgardziła takim daniem :-)

    OdpowiedzUsuń
  3. Magda K. - dziękuję, niedługo kolejne:)
    Asieja - i słusznie:)

    OdpowiedzUsuń
  4. bardzo smakowity obiadek dla malucha:) ja też bym sie skusiła:) pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  5. Jola - ja się skusiłam i powiem Ci, że nawet za bardzo nie doprawiałam. Samo w sobie było bardzo aromatyczne.

    OdpowiedzUsuń
  6. Pysznosci robisz swoim dzieciom Aniu:)

    OdpowiedzUsuń
  7. dobrze jest przyzwyczajać dziecko od najmłodszych lat do kaszy jaglanej!!!
    P.S. Twój przepis na sałatkę z fasolki szparagowej zalinkowałam na moim blogu.

    Pozdrawiam
    Monika
    www.bentopopolsku.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  8. Majan - młodsze docenia i zjada:), ze starszym gorzej:)
    Mnemonique - staram się żeby kasza pojawiała się w menu (choć i tak jeszcze za rzadko moim zdaniem):)

    OdpowiedzUsuń
  9. MHmh.. kaszę jaglaną i ja lubię ;-)



    www.przysmakiewy.pl

    OdpowiedzUsuń
  10. Bardzo często robię synkowi kasze jaglaną. Jest pyszna!
    Super pomysł na połączenie z cukinią.

    OdpowiedzUsuń
  11. No to już wiem co mój maluszek będzie jutro jadł na obiadek. Super blog, wspaniałe przepisy, dodaję do ulubionych :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Biedr_ona - to dobrze:)
    Jedzonko Malucha - dobrze, że mamy są świadome, że kasza jaglana jest zdrowa:)
    Smak Chwili - dziękuję i życzę smacznego:)

    OdpowiedzUsuń
  13. po co miksować?

    OdpowiedzUsuń
  14. Nie każde 10 miesięczne dziecko da radę pogryźć plaster schabu:), dlatego mięso miksuję.

    OdpowiedzUsuń
  15. jak drobno pokroisz to zje bez problemu, ważne jest aby w tym wieku podawać dziecku pokarmy, które będzie musiało pogryźć, dzięki temu uczy się jeść i kształtuje się prawidłowy zgryz. Dziecko, które nie ma w ogóle zębów, też sobie poradzi.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zależy od dziecka. Ewa wspaniale wypluwała takie kawałki, mimo iż już zęby posiadała. Akurat mięso jej do gryzienia nie leżało:)
      Oczywiście jeśli dziecko akceptuje można pokroić na kawałki.

      Usuń
  16. Super danie :) mojej małej bardzo smakowało pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  17. Chyba było pyszne. Młoda wcinała ochoczo :). Dziękuję za przepis.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ewa - super! :) Życzę córeczce samych smacznych posiłków :)

      Usuń

O mnie

Moje zdjęcie
Dlaczego Bajkorada? Ponieważ doradzam jak gotować proste posiłki dla całej rodziny, (trójki dzieci) a w wolnych chwilach piszę bajki.

Szukaj po haśle

agrest ajvar akcje konkursowe amarantus ananas anchois awokado babeczki babka Bajeczna Fabryka bajgle BAJKI bakalie bakłażan banan banany bazylia beza bezglutenowe białka bigos biszkopt bita śmietana boczek borówki botwinka Boże Narodzenie bób brokuł brownie brukselka brzoskwinie budyń bulion bułeczki bułka buraki cake pops cebula chałka chałwa chipsy chleb chrusty ciasta ciasteczka na 10 rączek ciastka ciastka drożdżowe ciastka Olka ciasto ciasto bezglutenowe ciasto czekoladowe ciasto drożdżowe ciasto francuskie ciasto parzone ciasto ucierane ciasto z oliwą ciasto z owocami ciecierzyca coolomat cukinia curry cydr cynamon cytryna czarna rzepa czekolada czereśnie czosnek daktyle danie jednogarnkowe deser dla rodziców do pieczywa drożdże dynia dżem eklery fasola faworki fenkuł figi Filmy flaki galaretka garnek rzymski gęś gnocchi gofry gołąbki groch groszek gruszki grzyby humor imbir indyk inne jabłka jagody jagodzianki jajka jajko jarmuż jogurt kaczka kajmak kakao kalafior kalarepa kalmary kapary kapusta karkówka karmel Karnawał kasza kasza gryczana kasza jaglana kasza jęczmienna kasza manna kasztany kawa keks kiełbasa kisiel kiszona kapusta kluski kminek knedle knish kokos koperek kopytka kotlety krokiety królik kruche ciasto kruszonka kuchnie świata kukurydza kurczak kurczak wędzony kurki kurkuma lazania leczo lody lukier lukier plastyczny łosoś majonez mak makaron makowiec makrela maliny mandarynki mango marcepan marchewka masa budyniowa masa czekoladowa masa jagodowa masa kajmakowa masa serowa masa śmietanowa masa truskawkowa masa z pianek marshmallow mascarpone masło orzechowe maślanka mazurek mąka gryczana mąka kasztanowa mąka kukurydziana mąka orkiszowa mąka razowa mąka żytnia mięso mielone mięta migdały miód mleko mleko kokosowe mleko skondensowane mleko w proszku młoda kapusta moje dzieci morele mozzarella mrożonki muffinki murzynek musli na parze nagrody i wyróżnienia naleśniki natka pietruszki nektarynki nutella obiad obiad na słodko ogórek ogórek kiszony ogórki Olek recenzuje oliwa oliwki omlet oponki orzechy oscypek otręby owoce morza pancakes panierowane papryka parmezan pascha pasta pasztet pączki pesto pęczak pieczarki pieczywo pierniki pierogi pistacje pizza placki placuszki płatki jęczmienne płatki owsiane podroby podróże polewa czekoladowa POLITYKA PLIKÓW COOKIES pomarańcza pomidory pomidory suszone por porzeczki przemyślenia matki-kulinarki przetwory przyjęcie dla dzieci ptysie pulpety rabarbar racuchy radicchio recenzje filmów recenzje filmów dla dzieci recenzje gier recenzje książek recenzje restauracji ricotta risotto rodzynki rogale rogaliki rolada roszponka rozmaryn rukola ryby ryż rzodkiewki sajgonki sałata sałatka sałatki samsa schab seler seler naciowy semolina ser ser feta ser kozi ser pleśniowy ser pleśniowy. serek homogenizowany serek topiony sernik sezam siemię lniane skorupki waflowe słonecznik soczewica soja sok sos beszamelowy sos czosnkowy sos pomidorowy sos sojowy sól strucla sucharki surimi surówka szafran szarlotka szczaw szczypiorek szparagi szpinak szybki obiad szynka śledź śliwki śmietana śniadanie tarta Tłusty Czwartek tofu topinambur torty trufle truskawki tuńczyk twaróg Viva la pasta wafle Walentynki wanilia warsztaty warzywa gotowane wątróbka Wielkanoc wieprzowina wino wiśnie wołowina z dżemem z owocami zakwas pszenny zakwas zytni zapiekanka zdrowie zielony groszek ziemniaki zrazy zupa zupy żelatyna żółtka żółty ser żurawina żurek

Prawa autorskie

Wszystkie teksty oraz zdjęcia potraw zamieszczane na blogu są wyłącznie mojego autorstwa. Osoby zainteresowane powielaniem, publikacją bądź innego rodzaju wykorzystaniem zamieszczanych tu treści proszę o kontakt pod adresem e-mailowym: a.cirin@wp.pl.