czwartek, 22 września 2011

Kartoffelsalat - sałatka ziemniaczana

Kartoffelsalat to nic innego jak najprostsza w swej prostocie sałatka ziemniaczana. Będąc w Niemczech jadałam ją zawsze w towarzystwie pieczonych kiełbasek. 
Można do niej dodać selera, kiszonego ogórka lub natkę pietruszki albo szczypiorek, ale na początek warto się poznać z wersją podstawową. 
Przygotowuje się ją szybko, ale ważne żeby swoje odstała (w lodówce).
Idealna jako dodatek do mięs, ale jak dla mnie to może uchodzić za samodzielne danie. 


Składniki:
  • 1 kg ziemniaków
  • 2 średnie cebule
  • 200 ml bulionu 
  • ocet winny (4 łyżki)
  • oliwa (4 łyżki)
  • sól
  • cukier
  • świeżo zmielony pieprz
Ziemniaki ugotować w mundurkach. Ostudzić, obrać ze skóry o pokroić na dość duże kawałki (średni ziemniak na grube plastry, a każdy plaster na 4).  Dodać pokrojoną w kostkę cebulę i zalać ciepłym bulionem. Całość lekko wymieszać i odstawić do ostygnięcia. 
Przygotować sos z octu, oliwy,  dużej szczypty cukru i soli. Wymieszać z ziemniakami i cebulą. Dodać pieprz. Sałatkę wstawić do lodówki na minimum 2 godziny. 

14 komentarzy:

  1. smaczna alternatywa dla zwykłych ziemniaków do obiadu.

    OdpowiedzUsuń
  2. Fajnie jest jeszcze dodać posiekaną świeżą natkę i/lub szczypiorek - sałatka zyskuje dzięki temu wizualnie.

    OdpowiedzUsuń
  3. mniam, slyszalam o niej, ale jeszcze nie jadlam :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Oj, tak, tak! Koniecznie z ogórkiem kiszonym!
    Aniu, śniłaś mi się tej nocy, razem z Twoim synkiem, ale ten był...mniejszy od Ewy :). To dziwne, bo przecież tak naprawde, to my się nie znamy. Szczegółów nie pamiętam..
    Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  5. Robiłam kiedyś niemiecką ziemniaczaną, ale specjalnie mnie nie zachwyciła. Może Twój przepis bardziej przypadnie mi do gustu;)

    OdpowiedzUsuń
  6. Małgosia - to trzeba spróbować:)
    Lashqueen - :), widzisz to najwyraźniej jest znak, że musimy się poznać. Póki co straszliwie zachorowaliśmy na urlop w Toskanii...:)
    Panna Malwinna - mi chyba też z tego co pamiętam nie posmakowała za pierwszym razem:). Musisz dać jej jeszcze jedną szansę:)

    OdpowiedzUsuń
  7. Spotkałam się ostatnio z kilkoma przepisami na sałatkę ziemniaczaną, ale Twój brzmi wyjątkowo pysznie! Chętnie spróbuję ;)

    OdpowiedzUsuń
  8. Agnieszka - powodzenia i smacznego:)

    OdpowiedzUsuń
  9. MNiam MNiam! ;-)



    www.przysmakiewy.pl

    OdpowiedzUsuń
  10. Wyglada smacznie ale mnie tak jak i Malwinke ta salatka nie zachwyca :( Moze faktycznie zalezy od przepisu a moze trzeba sie do niej przekonac :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Biedr_ona - :)
    Marzena - no nie każdemu musi smakować:),myślę, że najlepiej to w ogóle smakuje na świeżym powietrzu:)

    OdpowiedzUsuń
  12. o tak, taką sałatkę zwykle przygotowuje moja mama gdy grillujemy w ogrodzie, i wtedy smakuje wybornie.
    Pozdrawiam Cię gorąco:)

    OdpowiedzUsuń

O mnie

Moje zdjęcie
Dlaczego Bajkorada? Ponieważ doradzam jak gotować proste posiłki dla całej rodziny, (trójki dzieci) a w wolnych chwilach piszę bajki.

Szukaj po haśle

agrest ajvar akcje konkursowe amarantus ananas anchois awokado babeczki babka Bajeczna Fabryka bajgle BAJKI bakalie bakłażan banan banany bazylia beza bezglutenowe białka bigos biszkopt bita śmietana boczek borówki botwinka Boże Narodzenie bób brokuł brownie brukselka brzoskwinie budyń bulion bułka buraki cake pops cebula chałka chałwa chipsy chleb chrusty ciasta ciasteczka na 10 rączek ciastka ciastka drożdżowe ciastka Olka ciasto ciasto bezglutenowe ciasto czekoladowe ciasto drożdżowe ciasto francuskie ciasto parzone ciasto ucierane ciasto z oliwą ciasto z owocami ciecierzyca coolomat cukinia curry cydr cynamon cytryna czarna rzepa czekolada czereśnie czosnek daktyle danie jednogarnkowe deser dla rodziców do pieczywa drożdże dynia dżem eklery fasola faworki fenkuł figi Filmy flaki galaretka garnek rzymski gęś gnocchi gofry gołąbki groch groszek gruszki grzyby humor imbir indyk inne jabłka jagody jagodzianki jajka jajko jarmuż jogurt kaczka kajmak kakao kalafior kalarepa kalmary kapary kapusta karkówka karmel Karnawał kasza kasza gryczana kasza jaglana kasza jęczmienna kasza manna kasztany kawa keks kiełbasa kisiel kiszona kapusta kluski kminek knedle knish kokos koperek kopytka kotlety krokiety królik kruche ciasto kruszonka kuchnie świata kukurydza kurczak kurczak wędzony kurki kurkuma lazania leczo lody lukier łosoś majonez mak makaron makowiec makrela maliny mandarynki mango marcepan marchewka masa budyniowa masa czekoladowa masa kajmakowa masa serowa masa śmietanowa masa truskawkowa masa z pianek marshmallow mascarpone masło orzechowe maślanka mazurek mąka gryczana mąka kasztanowa mąka kukurydziana mąka orkiszowa mąka razowa mąka żytnia mięso mielone mięta migdały miód mleko mleko kokosowe mleko skondensowane mleko w proszku młoda kapusta moje dzieci morele mozzarella mrożonki muffinki murzynek musli na parze nagrody i wyróżnienia naleśniki natka pietruszki nektarynki nutella obiad obiad na słodko ogórek ogórek kiszony ogórki Olek recenzuje oliwa oliwki omlet oponki orzechy oscypek otręby owoce morza pancakes panierowane papryka parmezan pascha pasta pasztet pączki pesto pęczak pieczarki pieczywo pierniki pierogi pistacje pizza placki placuszki płatki jęczmienne płatki owsiane podroby podróże polewa czekoladowa POLITYKA PLIKÓW COOKIES pomarańcza pomidory pomidory suszone por porzeczki przemyślenia matki-kulinarki przetwory przyjęcie dla dzieci ptysie pulpety rabarbar racuchy radicchio recenzje filmów recenzje filmów dla dzieci recenzje gier recenzje książek recenzje restauracji ricotta risotto rodzynki rogale rogaliki rolada roszponka rozmaryn rukola ryby ryż rzodkiewki sajgonki sałata sałatka sałatki samsa schab seler seler naciowy semolina ser ser feta ser kozi ser pleśniowy ser pleśniowy. serek homogenizowany serek topiony sernik sezam siemię lniane skorupki waflowe słonecznik soczewica soja sok sos beszamelowy sos czosnkowy sos pomidorowy sos sojowy sól strucla sucharki surimi surówka szafran szarlotka szczaw szczypiorek szparagi szpinak szybki obiad szynka śledź śliwki śmietana śniadanie tarta Tłusty Czwartek tofu topinambur torty trufle truskawki tuńczyk twaróg Viva la pasta wafle Walentynki wanilia warsztaty warzywa gotowane wątróbka Wielkanoc wieprzowina wino wiśnie wołowina z dżemem z owocami zakwas pszenny zakwas zytni zapiekanka zdrowie zielony groszek ziemniaki zrazy zupa zupy żelatyna żółtka żółty ser żurawina żurek

Prawa autorskie

Wszystkie teksty oraz zdjęcia potraw zamieszczane na blogu są wyłącznie mojego autorstwa. Osoby zainteresowane powielaniem, publikacją bądź innego rodzaju wykorzystaniem zamieszczanych tu treści proszę o kontakt pod adresem e-mailowym: a.cirin@wp.pl.