niedziela, 25 września 2011

Bułki maślane z kruszonką

Proste w wykonaniu. Zrobiłam wieczorem z myślą o drugim śniadaniu dla Olka i męża. Na szczęście pora była już późna, więc kilka ocalało do rana. Najlepsze są jeszcze ciepłe, z masłem lub ulubionym dżemem. 
Uwielbiam takie drożdżowe wypieki, bo dom wypełnia się wspaniałym zapachem i w sumie to muszę chyba zaapelować do producentów odświeżaczy do powietrza - "Rynek czeka na produkt o zapachu pieczonego ciasta drożdżowego":).
To by dopiero był hit:). 


Składniki (na 18 bułek):

  • 4 szklanki mąki pszennej
  • 1 szklanka mleka
  • 1/3 szklanki cukru
  • 2 jajka
  • 4 łyżki stopionego masła
  • 30 g świeżych drożdży
  • szczypta soli
  • na kruszonkę: 0,5 szklanki mąki, 4 łyżki cukru, 4 łyżki masła
  • do posmarowania: 1 jajko, 3 łyżki mleka
Z masła, cukru i mąki zagnieść ciasto na kruszonkę. Owinąć w folię i włożyć do lodówki.
Drożdże rozpuścić w ciepłym mleku z dodatkiem łyżki cukru. Przy pomocy miksera ubić jajka z pozostałym cukrem. 
Do miski wsypać mąkę, sól, wlać rozczyn, mleko, ubite z cukrem jajka i masło. Wyrobić ciasto, przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce, żeby podwoiło swoją objętość. Ponownie krótko wyrobić ciasto. Przełożyć je na oprószoną mąką stolnicę. Lekko rozpłaszczyć rękami (na placek około 2-3 cm i przy pomocy szklanki wykrawać bułki. 
Bułki układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, zachowując odstępy, bo bułki zdecydowanie podrosną. Smarować jajkiem rozmieszanym z mlekiem i posypywać startą kruszonką. Piec około 20 minut w 200 stopniach. 


30 komentarzy:

  1. śliczne wyszły. a pomysł z tym zapachem jest jak dla mnie strzałem w 10!

    OdpowiedzUsuń
  2. cudowny niedzielny poranek z takimi bułeczkami.

    OdpowiedzUsuń
  3. ...najlepsze ciepłe i z masłem:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Tak! - Brise o zapachu pieczonego drożdżaka! - podpisuję się pod petycją! :D
    A potem jeszcze parę limitowanych edycji - 'pieczony drożdżak z malinami', 'drożdżak z nutką cynamonu'...O!
    Żebym już specjalnie (kiedy sama akurat nie mam okazji niczego wypiekać, to) nie musieć gnać pod pobliską piekarnię sobie 'poniuchać, haha xD

    OdpowiedzUsuń
  5. Cudne są! Takie pyszne na sobotnie śniadanie ,z dżemem albo z powidłami:)
    Mniam:)

    OdpowiedzUsuń
  6. Ta kruszonka mocno działa na moje ślinianki ;) Pyszne bułeczki.

    OdpowiedzUsuń
  7. Wchodzenie na tego bloga grozi gwałtownym ślinotokiem:)te piękne bułeczki rozpalają moją wyobraźnie i kubki smakowe mi szaleją.:)Rybitek

    OdpowiedzUsuń
  8. Piękne bułeczki,idealne na śniadanko :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Kaś - dziękuję bardzo:)
    Asieja - niestety do dzisiejszego poranka nie przetrwały, ale nadają się idealnie:)
    Żenia - najlepsze:)
    Nenecha - jakby co to pamiętaj kto pierwszy na to wpadł he he:)
    wilczyca-Aga - zdecydowanie tak:)
    Majana - idealne, żeby jeszcze tak ktoś do łóżka przyniósł...:)
    Slyvvia - na moje również:)
    Rybitek - pozdrawiam kubki smakowe:)
    Kuchennefascynacje - dzięki:)

    OdpowiedzUsuń
  10. a może druga strona czyli mąż zrobi niedzielne śniadanko?

    OdpowiedzUsuń
  11. Beata - w sumie z reguły robi, ale na bułeczki cię chyba nie porwie:)

    OdpowiedzUsuń
  12. Uwielbiam maślane bułeczki, domowe z kruszonką muszą smakować jeszcze lepiej! Żałuję, że nie miałam ich dziś na śniadanie, świetnie by pasowały do moich jajek na miękko z karmelem.
    Pozdrawiam serdecznie :)

    OdpowiedzUsuń
  13. przepysznie wyglądają! prawdziwa uczta!

    OdpowiedzUsuń
  14. O mam podobne bułeczki i uwielbiam je piec ;-)


    www.przysmakiewy.pl

    OdpowiedzUsuń
  15. Uwielbiam kruszonke,a najsmieszniejsze jest to ze jeszcze nigdy sama jej nie zrobilam...a ten zapach do pomieszczen to fajny pomysl,gorzej jednak ,jakby przyszli goscie ,u ciebie pachnie na ciasto drozdzowe a ty ich nie czestujesz bo np dzis nie upieklas:)))

    OdpowiedzUsuń
  16. Wygladają przepysznie, aż nabrałam na nie ochoty :)

    OdpowiedzUsuń
  17. Burczymiwbrzuchu - jajka z karmelem...ciekawe:)
    Maugustyna - dziękuję:)
    Biedr_ona - nie dziwię się:)
    Ewam - kruszonka jest naprawdę bardzo prosta:), to faktycznie byłby minus takiego odświeżacza:)
    Grażyna - dziękuję:)

    OdpowiedzUsuń
  18. Mam obawy że nie rozstawałabym się z tym odświeżaczem. Byłby pewnie stałym wyposażeniem mojej torebki, ale to w sumie nieduża różnica bo ja i tak prawie zawsze mam w torebce jakąś generującą podobny zapach drożdżówkę domowej roboty :-)
    Pyycha!

    OdpowiedzUsuń
  19. Arven - u mnie drożdżówki aż tak często nie goszczą:)

    OdpowiedzUsuń
  20. Anusiu piękne Ci te bułeczki wyszły ....i Ty mówisz, ze dobrze ze mna chłopaki mają ...a z Tobą jeszcze lepiej:)

    OdpowiedzUsuń
  21. bułeczki cudne :) oj zjadłabym zjadła

    OdpowiedzUsuń
  22. Jakie okrąglutkie! Wyglądają na tak delikatne i mięciutkie, że aż chciałoby się sięgnąć po nie ręką :)

    OdpowiedzUsuń
  23. Uwielbiam maślane bułeczki. Są takie bardziej chrrrupiące.. no i ta kruszona.. -)

    OdpowiedzUsuń
  24. Jola - no mają:)
    Magda K. - dzięki:)
    Russkaya - :) aż szkoda, że ich już nie ma:)
    Grażyna - o tak, kruszonka to ich najlepsza strona:)

    OdpowiedzUsuń
  25. Wlasnie wyjelam je z piekarnika :) moze nie wygladaja tak pieknie jak Pani ale sa pyszne!! :)

    OdpowiedzUsuń
  26. Anonimowy - bardzo się cieszę:) Smacznego!:)

    OdpowiedzUsuń
  27. Bułeczki właśnie "siedzą" w piekarniku ! i już zaczyna pięknie pachnieć! Moje pieką się z powidłami. Narazie czekamy :)) Sylwia.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Sylwia - a u mnie pachnie podobnie:)piecze się babka drożdżowa:)

      Usuń
    2. O to super ! czekam na przepis!!! Kolacja udana, bułeczki znakomite! przegladam Twoje przepisy i sobie testuję ! Jak narazie "bez wpadek" :)))) Pozdrawiam Sylwia.

      Usuń

O mnie

Moje zdjęcie
Dlaczego Bajkorada? Ponieważ doradzam jak gotować proste posiłki dla całej rodziny, (trójki dzieci) a w wolnych chwilach piszę bajki.

Szukaj po haśle

agrest ajvar akcje konkursowe amarantus ananas anchois awokado babeczki babka Bajeczna Fabryka bajgle BAJKI bakalie bakłażan banan banany bazylia beza bezglutenowe białka bigos biszkopt bita śmietana boczek borówki botwinka Boże Narodzenie bób brokuł brownie brukselka brzoskwinie budyń bulion bułka buraki cake pops cebula chałka chałwa chipsy chleb chrusty ciasta ciasteczka na 10 rączek ciastka ciastka drożdżowe ciastka Olka ciasto ciasto bezglutenowe ciasto czekoladowe ciasto drożdżowe ciasto francuskie ciasto parzone ciasto ucierane ciasto z oliwą ciasto z owocami ciecierzyca coolomat cukinia curry cydr cynamon cytryna czarna rzepa czekolada czereśnie czosnek daktyle danie jednogarnkowe deser dla rodziców do pieczywa drożdże dynia dżem eklery fasola faworki fenkuł figi Filmy flaki galaretka garnek rzymski gęś gnocchi gofry gołąbki groch groszek gruszki grzyby humor imbir indyk inne jabłka jagody jagodzianki jajka jajko jarmuż jogurt kaczka kajmak kakao kalafior kalarepa kalmary kapary kapusta karkówka karmel Karnawał kasza kasza gryczana kasza jaglana kasza jęczmienna kasza manna kasztany kawa keks kiełbasa kisiel kiszona kapusta kluski kminek knedle knish kokos koperek kopytka kotlety krokiety królik kruche ciasto kruszonka kuchnie świata kukurydza kurczak kurczak wędzony kurki kurkuma lazania leczo lody lukier łosoś majonez mak makaron makowiec makrela maliny mandarynki mango marcepan marchewka masa budyniowa masa czekoladowa masa kajmakowa masa serowa masa śmietanowa masa truskawkowa masa z pianek marshmallow mascarpone masło orzechowe maślanka mazurek mąka gryczana mąka kasztanowa mąka kukurydziana mąka orkiszowa mąka razowa mąka żytnia mięso mielone mięta migdały miód mleko mleko kokosowe mleko skondensowane mleko w proszku młoda kapusta moje dzieci morele mozzarella mrożonki muffinki murzynek musli na parze nagrody i wyróżnienia naleśniki natka pietruszki nektarynki nutella obiad obiad na słodko ogórek ogórek kiszony ogórki Olek recenzuje oliwa oliwki omlet oponki orzechy oscypek otręby owoce morza pancakes panierowane papryka parmezan pascha pasta pasztet pączki pesto pęczak pieczarki pieczywo pierniki pierogi pistacje pizza placki placuszki płatki jęczmienne płatki owsiane podroby podróże polewa czekoladowa POLITYKA PLIKÓW COOKIES pomarańcza pomidory pomidory suszone por porzeczki przemyślenia matki-kulinarki przetwory przyjęcie dla dzieci ptysie pulpety rabarbar racuchy radicchio recenzje filmów recenzje filmów dla dzieci recenzje gier recenzje książek recenzje restauracji ricotta risotto rodzynki rogale rogaliki rolada roszponka rozmaryn rukola ryby ryż rzodkiewki sajgonki sałata sałatka sałatki samsa schab seler seler naciowy semolina ser ser feta ser kozi ser pleśniowy ser pleśniowy. serek homogenizowany serek topiony sernik sezam siemię lniane skorupki waflowe słonecznik soczewica soja sok sos beszamelowy sos czosnkowy sos pomidorowy sos sojowy sól strucla sucharki surimi surówka szafran szarlotka szczaw szczypiorek szparagi szpinak szybki obiad szynka śledź śliwki śmietana śniadanie tarta Tłusty Czwartek tofu topinambur torty trufle truskawki tuńczyk twaróg Viva la pasta wafle Walentynki wanilia warsztaty warzywa gotowane wątróbka Wielkanoc wieprzowina wino wiśnie wołowina z dżemem z owocami zakwas pszenny zakwas zytni zapiekanka zdrowie zielony groszek ziemniaki zrazy zupa zupy żelatyna żółtka żółty ser żurawina żurek

Prawa autorskie

Wszystkie teksty oraz zdjęcia potraw zamieszczane na blogu są wyłącznie mojego autorstwa. Osoby zainteresowane powielaniem, publikacją bądź innego rodzaju wykorzystaniem zamieszczanych tu treści proszę o kontakt pod adresem e-mailowym: a.cirin@wp.pl.