piątek, 2 września 2011

Wątróbka w miodowym sosie

Smak minionych wakacji... W Chorwacji jedliśmy głównie w hotelu. Hotel ogólnie był fajny, ale niewątpliwie jego najmocniejszą stroną była kuchnia.
Serwowano głównie dania kuchni śródziemnomorskiej i naprawdę dla każdego coś się znalazło. 
I dla wątróbkożercy również:).
Oto pierwsze z podpatrzonych (udało mi się dokładnie odtworzyć smak:)) wątróbkowych dań. 
Danie bardzo mi smakowało, jednak następnym razem użyję mojej ukochanej wątróbki z kurcząt (zdradziłam ją dla indyczej i się nieco rozczarowałam - była bardziej twarda - ale może indyk był nie pierwszej młodości:)). 

Składniki:
  • 500 g wątróbki (najlepiej z kurcząt)
  • 1 średnia cebula
  • 1/3 szklanki rodzynek
  • 4 łyżki miodu
  • pół szklanki czerwonego wina (półsłodkiego)
  • sól
  • pieprz
  • chili 
  • mąka do oprószenia
  • masło do smażenia (około 50 g)
Wątróbkę umyć i pokroić na mniejsze kawałki (u mnie krojona w paski szerokości około 2 cm. Obtoczyć w mące i podsmażyć na maśle. 
Podlać wodą i dodać rodzynki. 
Dusić do momentu aż zmiękną (moje dość szybko się rozgotowały - warto wybrać miękkie lub wcześniej zamoczyć). 
Dodać miód i doprawić do smaku solą, pieprzem i odrobiną chili. Wlać wino i gotować jeszcze przez chwilę. 


Doskonale komponuje się z makaronem i sałatką z fasolki szparagowej

18 komentarzy:

  1. Ja juz dawno watrobki nie jadlam, ta tutaj wyglada bardzo apetycznie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Zaglądam do ciebie Aniu a tu znów wątróbka ! Oczywiście znów w pozytywnym znaczeniu :) Musisz ją uwielbiać :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Gosia - dziękuję Ci bardzo i zachęcam do konsumowania:)
    Szana - już taka ze mnie wątróbkomaniaczka:), ale faktycznie już 10 przepisów jest:) i zapewniam, że będą kolejne:)

    OdpowiedzUsuń
  4. w miodowym sosie jeszcze nie jadłam, ale wątróbki smażone z miodem ubóstwiam :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Kaś - takich smażonych z miodem to jeszcze nie jadłam:), muszą mieć bosko chrupiącą skórkę...

    OdpowiedzUsuń
  6. BasiaP - ciekawa i smaczna:), ja uwielbiam takie wynalazki:)

    OdpowiedzUsuń
  7. W takim sosie jeszcze nie jadłam..a ja dostałam trochę wątróbki z kurcząt i wyprobuję ten przepis...

    OdpowiedzUsuń
  8. Podoba mi się połączenie wątróbki z miodowym sosem. Dawno nie jadłam wątróbki i już chodzi za mną od jakiegoś czasu. Przy najbliższej okazji wypróbuję przepis.

    OdpowiedzUsuń
  9. Och, bardzo lubię wątróbkę. W takim wydanie jeszcze nie jadłam. Fajna :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Bożena-1968 - życzę smacznego:)
    Avelina - od niedawna eksperymentuję ze słodkimi sosami i z wątróbką komponują się idealnie:)
    Majana - polecam:)

    OdpowiedzUsuń
  11. I znów wątróbka:)fajnie, bo ja też bardzo ją lubię:)

    OdpowiedzUsuń
  12. Magda K. - dziękuję:)
    Jola - widać mamy zbliżone gusta:)

    OdpowiedzUsuń
  13. właśnie mnie naszło na wątróbkę, kupiłam wczoraj na rynku kurczęcą i dziś będę pichcić. Podpatrzę trochę od Ciebie, ale planowałam jeszcze dodać śliwkę i morelę suszoną.

    Pozdrawiam ciepło
    Monika
    www.bentopopolsku.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  14. takiego sposobu na wątróbkę jeszcze nie znałam, a szkoda:)

    OdpowiedzUsuń
  15. Wspaniały pomysł na przygotowanie wątróbki, którą uwielbiamy ;-)


    www.przysmakiewy.pl

    OdpowiedzUsuń
  16. A ja wolę indyczą, bo kurza to takie farfocle, które ciężko mi oczyszczać ;)

    OdpowiedzUsuń

O mnie

Moje zdjęcie
Dlaczego Bajkorada? Ponieważ doradzam jak gotować proste posiłki dla całej rodziny, (trójki dzieci) a w wolnych chwilach piszę bajki.

Szukaj po haśle

agrest ajvar akcje konkursowe amarantus ananas anchois awokado babeczki babka Bajeczna Fabryka bajgle BAJKI bakalie bakłażan banan banany bazylia beza bezglutenowe białka bigos biszkopt bita śmietana boczek borówki botwinka Boże Narodzenie bób brokuł brownie brukselka brzoskwinie budyń bulion bułeczki bułka buraki cake pops cebula chałka chałwa chipsy chleb chrusty ciasta ciasteczka na 10 rączek ciastka ciastka drożdżowe ciastka Olka ciasto ciasto bezglutenowe ciasto czekoladowe ciasto drożdżowe ciasto francuskie ciasto parzone ciasto ucierane ciasto z oliwą ciasto z owocami ciecierzyca coolomat cukinia curry cydr cynamon cytryna czarna rzepa czekolada czereśnie czosnek daktyle danie jednogarnkowe deser dla rodziców do pieczywa drożdże dynia dżem eklery fasola faworki fenkuł figi Filmy flaki galaretka garnek rzymski gęś gnocchi gofry gołąbki groch groszek gruszki grzyby humor imbir indyk inne jabłka jagody jagodzianki jajka jajko jarmuż jogurt kaczka kajmak kakao kalafior kalarepa kalmary kapary kapusta karkówka karmel Karnawał kasza kasza gryczana kasza jaglana kasza jęczmienna kasza manna kasztany kawa keks kiełbasa kisiel kiszona kapusta kluski kminek knedle knish kokos koperek kopytka kotlety krokiety królik kruche ciasto kruszonka kuchnie świata kukurydza kurczak kurczak wędzony kurki kurkuma lazania leczo lody lukier lukier plastyczny łosoś majonez mak makaron makowiec makrela maliny mandarynki mango marcepan marchewka masa budyniowa masa czekoladowa masa jagodowa masa kajmakowa masa serowa masa śmietanowa masa truskawkowa masa z pianek marshmallow mascarpone masło orzechowe maślanka mazurek mąka gryczana mąka kasztanowa mąka kukurydziana mąka orkiszowa mąka razowa mąka żytnia mięso mielone mięta migdały miód mleko mleko kokosowe mleko skondensowane mleko w proszku młoda kapusta moje dzieci morele mozzarella mrożonki muffinki murzynek musli na parze nagrody i wyróżnienia naleśniki natka pietruszki nektarynki nutella obiad obiad na słodko ogórek ogórek kiszony ogórki Olek recenzuje oliwa oliwki omlet oponki orzechy oscypek otręby owoce morza pancakes panierowane papryka parmezan pascha pasta pasztet pączki pesto pęczak pieczarki pieczywo pierniki pierogi pistacje pizza placki placuszki płatki jęczmienne płatki owsiane podroby podróże polewa czekoladowa POLITYKA PLIKÓW COOKIES pomarańcza pomidory pomidory suszone por porzeczki przemyślenia matki-kulinarki przetwory przyjęcie dla dzieci ptysie pulpety rabarbar racuchy radicchio recenzje filmów recenzje filmów dla dzieci recenzje gier recenzje książek recenzje restauracji ricotta risotto rodzynki rogale rogaliki rolada roszponka rozmaryn rukola ryby ryż rzodkiewki sajgonki sałata sałatka sałatki samsa schab seler seler naciowy semolina ser ser feta ser kozi ser pleśniowy ser pleśniowy. serek homogenizowany serek topiony sernik sezam siemię lniane skorupki waflowe słonecznik soczewica soja sok sos beszamelowy sos czosnkowy sos pomidorowy sos sojowy sól strucla sucharki surimi surówka szafran szarlotka szczaw szczypiorek szparagi szpinak szybki obiad szynka śledź śliwki śmietana śniadanie tarta Tłusty Czwartek tofu topinambur torty trufle truskawki tuńczyk twaróg Viva la pasta wafle Walentynki wanilia warsztaty warzywa gotowane wątróbka Wielkanoc wieprzowina wino wiśnie wołowina z dżemem z owocami zakwas pszenny zakwas zytni zapiekanka zdrowie zielony groszek ziemniaki zrazy zupa zupy żelatyna żółtka żółty ser żurawina żurek

Prawa autorskie

Wszystkie teksty oraz zdjęcia potraw zamieszczane na blogu są wyłącznie mojego autorstwa. Osoby zainteresowane powielaniem, publikacją bądź innego rodzaju wykorzystaniem zamieszczanych tu treści proszę o kontakt pod adresem e-mailowym: a.cirin@wp.pl.