sobota, 17 września 2011

Sernik dwukolorowy

Powinien się nazywać sernikiem szybkoznikającym - ale na to miano zasługują wszystkie serniki, które się w naszym domu pojawią:). 
Zachciało mi się nieco zmienić mój ulubiony przepis na sernik puszysty i eksperyment się powiódł. 
Powstała urocza zeberka, sernik pozostał puszystym, a dodatkowo nabrał lekko czekoladowego posmaku. Tradycyjnie popękał na górze - ale nie ma się tym co przejmować, bo w smaku niczym to sernikom nie ujmuje. 
I aż żal, że muszę już o nim pisać w czasie przeszłym...:).


Składniki:
  • 1 kg sera twarogowego (z wiaderka)
  • 7 jajek
  • 100 g masła
  • 1 budyń waniliowy 
  • 1 szklanka cukru
  • duża paczka herbatników (u mnie pełnoziarnistych)
  • 2 łyżki kakao (u mnie ciemne)
Białka ubić na sztywno. 
Osobno (przy pomocy miksera) utrzeć żółtka z cukrem i masłem. Dodać twaróg i budyń. 
Przy pomocy łyżki połączyć z ubitymi białkami. 
Masę podzielić na dwie części. Jedną z nich wymieszać z kakao. 
Blaszkę (u mnie 22x33) wyłożyć herbatnikami. 
Na herbatniki (na środek blaszki) wylewać 2 łyżki jasnej, a następnie 2 łyżki ciemnej masy i tak do końca na przemian. 
Ciasto piec 60 minut w 180 stopniach. Jeżeli zacznie się zbyt mocno przypiekać to zakryć wierzch folią aluminiową. 
Po upieczeniu pozostawić do wystudzenia w uchylonym piekarniku. 

24 komentarze:

  1. Świetny. Kakaowo-serowe ciasta to coś dla mnie :D

    OdpowiedzUsuń
  2. Prześliczny, zachwycający, mam ochotę go zrobić... Zastanawiam się, czy można zmniejszyć ilość jajek? ;)) Siedem to strasznie dużo...

    OdpowiedzUsuń
  3. Slyvvia - to z czystym sumieniem polecam:)
    Kasia - nie zmniejszałabym, ubite białka gwarantują mu puszystość:) Mój ulubiony sernik ma w składzie 10 jajek i jeszcze nigdy mnie jego puszystość nie zawiodła:)

    OdpowiedzUsuń
  4. dzis serniki mnie przesladuja,kocham wszystkie serniki bez wyjatku,a Twoj jest sliczny,i napewno smaczny:)

    OdpowiedzUsuń
  5. Ewam - tak, serniki pod tym względem bywają okrutne i lubią prześladować człowieka:)

    OdpowiedzUsuń
  6. Bardzo efektowny i na pewno pyszny :)

    OdpowiedzUsuń
  7. wygląda jak zebra :) świetny pomysł

    OdpowiedzUsuń
  8. Aniu, jaki piękny! Mistrzostwo świata :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Piękny serniczek! :)) te kolory są super po prostu :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Aniu, wygląda bosko, jako sernikomaniak na pewno będę o nim pamiętać!

    OdpowiedzUsuń
  11. No to mój ulubiony ma w składzie 12 + 4 do spodu:) ...a ten sernik kojarzy mi sie z zebrą ...cudownie wyglada Anus:)

    OdpowiedzUsuń
  12. Wygląda rewelacyjnie Aciri. Ja jestem sernikowa noga, chociaż powoli, powoli drga. Jak już dojdę do wprawy, to go zrobię, bo wygląda odlotowo. No i widzę, że zdjęcia już nowym aparatem :) (pewnie były już wcześniej, ale jestem ślinie opóźniona przez tą moją przeprowadzkę).

    OdpowiedzUsuń
  13. Bardzo dziękuję za wszystkie miłe słowa:)
    Jola - o to widzę, że w podobnych sernikach gustujemy:)
    Kabamaiga - mi też się kiedyś wydawało, że nie mam ręki do serników, ale na szczęście passa mnie opuściła i teraz już tylko wychodzą. Aparat już od jakiegoś czasu w użytku - tylko wciąż brak czasu i warunków na jakieś większe aranżacje:) - ciężko coś wyrzeźbić jak Ewa ściąga ze stołu:)

    OdpowiedzUsuń
  14. śliczna zeberka. ja jeszcze w cieście nie potrafię takiej uzyskać a co dopiero w serniku :)

    OdpowiedzUsuń
  15. Sernik zebra, ale fajny :). Chyba nawet można spokojnie wylewać ciasto partiami po 4 łyżki, będą grubsze paski :).

    OdpowiedzUsuń
  16. Judik1119 - dziękuję:)
    Kaś - to naprawdę proste:)
    Dorota - od razu jak go przekroiłam to pomyślałam, że następnym razem tak zrobię:)

    OdpowiedzUsuń
  17. Sprubójemy i odpiszemy iwusia

    OdpowiedzUsuń

O mnie

Moje zdjęcie
Dlaczego Bajkorada? Ponieważ doradzam jak gotować proste posiłki dla całej rodziny, (trójki dzieci) a w wolnych chwilach piszę bajki.

Szukaj po haśle

agrest ajvar akcje konkursowe amarantus ananas anchois awokado babeczki babka Bajeczna Fabryka bajgle BAJKI bakalie bakłażan banan banany bazylia beza bezglutenowe białka bigos biszkopt bita śmietana boczek borówki botwinka Boże Narodzenie bób brokuł brownie brukselka brzoskwinie budyń bulion bułeczki bułka buraki cake pops cebula chałka chałwa chipsy chleb chrusty ciasta ciasteczka na 10 rączek ciastka ciastka drożdżowe ciastka Olka ciasto ciasto bezglutenowe ciasto czekoladowe ciasto drożdżowe ciasto francuskie ciasto parzone ciasto ucierane ciasto z oliwą ciasto z owocami ciecierzyca coolomat cukinia curry cydr cynamon cytryna czarna rzepa czekolada czereśnie czosnek daktyle danie jednogarnkowe deser dla rodziców do pieczywa drożdże dynia dżem eklery fasola faworki fenkuł figi Filmy flaki galaretka garnek rzymski gęś gnocchi gofry gołąbki groch groszek gruszki grzyby humor imbir indyk inne jabłka jagody jagodzianki jajka jajko jarmuż jogurt kaczka kajmak kakao kalafior kalarepa kalmary kapary kapusta karkówka karmel Karnawał kasza kasza gryczana kasza jaglana kasza jęczmienna kasza manna kasztany kawa keks kiełbasa kisiel kiszona kapusta kluski kminek knedle knish kokos koperek kopytka kotlety krokiety królik kruche ciasto kruszonka kuchnie świata kukurydza kurczak kurczak wędzony kurki kurkuma lazania leczo lody lukier lukier plastyczny łosoś majonez mak makaron makowiec makrela maliny mandarynki mango marcepan marchewka masa budyniowa masa czekoladowa masa jagodowa masa kajmakowa masa serowa masa śmietanowa masa truskawkowa masa z pianek marshmallow mascarpone masło orzechowe maślanka mazurek mąka gryczana mąka kasztanowa mąka kukurydziana mąka orkiszowa mąka razowa mąka żytnia mięso mielone mięta migdały miód mleko mleko kokosowe mleko skondensowane mleko w proszku młoda kapusta moje dzieci morele mozzarella mrożonki muffinki murzynek musli na parze nagrody i wyróżnienia naleśniki natka pietruszki nektarynki nutella obiad obiad na słodko ogórek ogórek kiszony ogórki Olek recenzuje oliwa oliwki omlet oponki orzechy oscypek otręby owoce morza pancakes panierowane papryka parmezan pascha pasta pasztet pączki pesto pęczak pieczarki pieczywo pierniki pierogi pistacje pizza placki placuszki płatki jęczmienne płatki owsiane podroby podróże polewa czekoladowa POLITYKA PLIKÓW COOKIES pomarańcza pomidory pomidory suszone por porzeczki przemyślenia matki-kulinarki przetwory przyjęcie dla dzieci ptysie pulpety rabarbar racuchy radicchio recenzje filmów recenzje filmów dla dzieci recenzje gier recenzje książek recenzje restauracji ricotta risotto rodzynki rogale rogaliki rolada roszponka rozmaryn rukola ryby ryż rzodkiewki sajgonki sałata sałatka sałatki samsa schab seler seler naciowy semolina ser ser feta ser kozi ser pleśniowy ser pleśniowy. serek homogenizowany serek topiony sernik sezam siemię lniane skorupki waflowe słonecznik soczewica soja sok sos beszamelowy sos czosnkowy sos pomidorowy sos sojowy sól strucla sucharki surimi surówka szafran szarlotka szczaw szczypiorek szparagi szpinak szybki obiad szynka śledź śliwki śmietana śniadanie tarta Tłusty Czwartek tofu topinambur torty trufle truskawki tuńczyk twaróg Viva la pasta wafle Walentynki wanilia warsztaty warzywa gotowane wątróbka Wielkanoc wieprzowina wino wiśnie wołowina z dżemem z owocami zakwas pszenny zakwas zytni zapiekanka zdrowie zielony groszek ziemniaki zrazy zupa zupy żelatyna żółtka żółty ser żurawina żurek

Prawa autorskie

Wszystkie teksty oraz zdjęcia potraw zamieszczane na blogu są wyłącznie mojego autorstwa. Osoby zainteresowane powielaniem, publikacją bądź innego rodzaju wykorzystaniem zamieszczanych tu treści proszę o kontakt pod adresem e-mailowym: a.cirin@wp.pl.