piątek, 16 września 2011

Ciasto daktylowo-orzechowe

Ciasto bardzo słodkie. Dla bakaliowych maniaków.
Z gorzką herbatą tworzy związek idealny. Jesz i mówisz: o rany, ale słodkie, już nie mogę... i sięgasz po kolejny kawałek.
Przepis autorstwa mojego brata z uwzględnieniem moich sugestii:).
Czuję, że daktylowo-orzechowa nuta pojawi się jeszcze tej jesieni w moich ciastach. Bardzo mi odpowiada.


Składniki (tortownica 26 cm):
  • 1 szklanka suszonych daktyli (bez pestek)
  • 1/2 szklanki orzechów (laskowych, ale mogą być włoskie lub mieszanka)
  • 1/2 szklanki mielonych orzechów laskowych
  • 1/2 szklanki mąki pszennej
  • 1/2 szklanki cukru (można zmniejszyć)
  • 2 jajka
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/4 szklanki oleju
  • masło i bułka tarta do obtoczenia blaszki
Daktyle i orzechy posiekać niezbyt drobno. 
Białka ubić z cukrem na sztywną masę i pod koniec ubijania dodać żółtka. 
W osobnej misce wymieszać mąkę, mielone orzechy, posiekane daktyle i orzechy oraz proszek do pieczenia. 
Do miski z suchymi składnikami dodać olej i mieszając łyżką połączyć z masą jajeczną. 
Wylać na blaszkę wysmarowaną masłem i wysypaną bułką tartą.
Piec około 25 minut w temp. 180 stopni (sprawdzić patyczkiem).

12 komentarzy:

  1. Uwielbiam takie wypchane bakaliami ciasta! A jesli do tego sa tak proste, to maja u mnie dodatkowe punkty :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ja też bardzo lubię takie ciasta, a szczególnie gdy fajnie chrupią orzeszki :D

    OdpowiedzUsuń
  3. Maggie - ja też bardzo cenię prostotę wykonania:)
    Slyvvia - to ciasto jest bardziej ciągnące się niż chrupiące, ale ma niespodzianki w postaci napotkanego orzeszka:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Generalnie to ja nie lubię ciast z bakaliami, ale akurat daktyle i orzechy, to bardzo chętnie :)
    Ale musiało być wilgotne i pyszne takie ciacho. Już sobie wyobraziłam siebie przy herbacie i z kawałkiem ciasta w ręku...

    OdpowiedzUsuń
  5. Ola - do herbaty jest idealne. Do kawy zresztą też:)

    OdpowiedzUsuń
  6. Aniu, bardzo smacznie wygląda to ciacho. Kuszące, słodkie mniam:-)

    OdpowiedzUsuń
  7. Kojarzy mi się od razu z Bożym Narodzeniem :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Majana - my łasuchy to wiemy:)
    Dorota - mi też:)

    OdpowiedzUsuń
  9. Wygląda fantastycznie ....a jak musi smakować:) wielki ukłon w strone brata:)

    OdpowiedzUsuń
  10. Uwielbiam to co szybkie i smaczne ;-)


    www.przysmakiewy.pl

    OdpowiedzUsuń
  11. Wygląda bardzo apetycznie :) i to kuszące bakaliowe połączenie... musi być pycha :) jak ciasteczko już się skończy to zapraszam do siebie na małe co nieco z gruszkami :) pozdrawiam, Kasia :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Jola - przekażę:)
    Biedr_ona - to jak i ja:)
    Słodkiefantazje - jak z gruszkami to lecę:)

    OdpowiedzUsuń

O mnie

Moje zdjęcie
Dlaczego Bajkorada? Ponieważ doradzam jak gotować proste posiłki dla całej rodziny, (trójki dzieci) a w wolnych chwilach piszę bajki.

Szukaj po haśle

agrest ajvar akcje konkursowe amarantus ananas anchois awokado babeczki babka Bajeczna Fabryka bajgle BAJKI bakalie bakłażan banan banany bazylia beza bezglutenowe białka bigos biszkopt bita śmietana boczek borówki botwinka Boże Narodzenie bób brokuł brownie brukselka brzoskwinie budyń bulion bułka buraki cake pops cebula chałka chałwa chipsy chleb chrusty ciasta ciasteczka na 10 rączek ciastka ciastka drożdżowe ciastka Olka ciasto ciasto bezglutenowe ciasto czekoladowe ciasto drożdżowe ciasto francuskie ciasto parzone ciasto ucierane ciasto z oliwą ciasto z owocami ciecierzyca coolomat cukinia curry cydr cynamon cytryna czarna rzepa czekolada czereśnie czosnek daktyle danie jednogarnkowe deser dla rodziców do pieczywa drożdże dynia dżem eklery fasola faworki fenkuł figi Filmy flaki galaretka garnek rzymski gęś gnocchi gofry gołąbki groch groszek gruszki grzyby humor imbir indyk inne jabłka jagody jagodzianki jajka jajko jarmuż jogurt kaczka kajmak kakao kalafior kalarepa kalmary kapary kapusta karkówka karmel Karnawał kasza kasza gryczana kasza jaglana kasza jęczmienna kasza manna kasztany kawa keks kiełbasa kisiel kiszona kapusta kluski kminek knedle knish kokos koperek kopytka kotlety krokiety królik kruche ciasto kruszonka kuchnie świata kukurydza kurczak kurczak wędzony kurki kurkuma lazania leczo lody lukier łosoś majonez mak makaron makowiec makrela maliny mandarynki mango marcepan marchewka masa budyniowa masa czekoladowa masa kajmakowa masa serowa masa śmietanowa masa truskawkowa masa z pianek marshmallow mascarpone masło orzechowe maślanka mazurek mąka gryczana mąka kasztanowa mąka kukurydziana mąka orkiszowa mąka razowa mąka żytnia mięso mielone mięta migdały miód mleko mleko kokosowe mleko skondensowane mleko w proszku młoda kapusta moje dzieci morele mozzarella mrożonki muffinki murzynek musli na parze nagrody i wyróżnienia naleśniki natka pietruszki nektarynki nutella obiad obiad na słodko ogórek ogórek kiszony ogórki Olek recenzuje oliwa oliwki omlet oponki orzechy oscypek otręby owoce morza pancakes panierowane papryka parmezan pascha pasta pasztet pączki pesto pęczak pieczarki pieczywo pierniki pierogi pistacje pizza placki placuszki płatki jęczmienne płatki owsiane podroby podróże polewa czekoladowa POLITYKA PLIKÓW COOKIES pomarańcza pomidory pomidory suszone por porzeczki przemyślenia matki-kulinarki przetwory przyjęcie dla dzieci ptysie pulpety rabarbar racuchy radicchio recenzje filmów recenzje filmów dla dzieci recenzje gier recenzje książek recenzje restauracji ricotta risotto rodzynki rogale rogaliki rolada roszponka rozmaryn rukola ryby ryż rzodkiewki sajgonki sałata sałatka sałatki samsa schab seler seler naciowy semolina ser ser feta ser kozi ser pleśniowy ser pleśniowy. serek homogenizowany serek topiony sernik sezam siemię lniane skorupki waflowe słonecznik soczewica soja sok sos beszamelowy sos czosnkowy sos pomidorowy sos sojowy sól strucla sucharki surimi surówka szafran szarlotka szczaw szczypiorek szparagi szpinak szybki obiad szynka śledź śliwki śmietana śniadanie tarta Tłusty Czwartek tofu topinambur torty trufle truskawki tuńczyk twaróg Viva la pasta wafle Walentynki wanilia warsztaty warzywa gotowane wątróbka Wielkanoc wieprzowina wino wiśnie wołowina z dżemem z owocami zakwas pszenny zakwas zytni zapiekanka zdrowie zielony groszek ziemniaki zrazy zupa zupy żelatyna żółtka żółty ser żurawina żurek

Prawa autorskie

Wszystkie teksty oraz zdjęcia potraw zamieszczane na blogu są wyłącznie mojego autorstwa. Osoby zainteresowane powielaniem, publikacją bądź innego rodzaju wykorzystaniem zamieszczanych tu treści proszę o kontakt pod adresem e-mailowym: a.cirin@wp.pl.