sobota, 10 września 2011

Toskańskie ciasto mleczne

Pewnie każdy ma w życiu takie chwile, że jak coś zobaczy i zapragnie to myśl o tym nie daje mu spokoju, aż do momentu kiedy zrealizuje natręctwo:). 
Ja tak miałam z tym ciastem, które zobaczyłam u Aleksandry z Mojej Toskanii, tym bardziej, że nie było widać ciasta w przekroju i strasznie mnie jego wnętrze intrygowało:). 
Upiekłam i to było to. Dokładnie tak jak opisała Ola: solidne a jednocześnie miękkie i bardzo, bardzo...cynamonowe:). 


Składniki (tortownica 26 cm):

  • 400 ml mleka 
  • 250 g mąki pszennej
  • 3 łyżki cukru
  • 3 jajka
  • 1 cukier wanilinowy
  • 1 łyżka cynamonu
  • masło i bułka tarta do wysmarowania blaszki 
Jajka ubić z cukrem, dodać mleko i pozostałe składniki (wszystko przy pomocy miksera). 










Ciasto wylać do blaszki wysmarowanej masłem i posypanej bułką tartą. 









Piec około 40 minut w temperaturze 180 stopni. 

17 komentarzy:

  1. Ah, musi być pyszne!
    Chyba będę musiała upiec, bo wiem, że będzie mi smakowało:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Mmm... wygląda smakowicie. Uwielbiam ciasta z cynamonem :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Oj...mnie też bedzie smakować :) Upiekę!!

    OdpowiedzUsuń
  4. często tak mam z jedzeniem, że zobaczę zdjęcie/przepis i muszę to zrobić. Tylko czasu na to wszytsko za mało i lista się wydłuża.
    a ciasto bardzo ciekawe :)

    OdpowiedzUsuń
  5. rzeczywiście bardzo interesujący ten środek, a jeśli jest takie bardzo cynamonowe to muszę je zrobić ;)

    OdpowiedzUsuń
  6. Kornik - jak masz takie przeczucie to koniecznie musisz:)
    Slyvvia - dziękuję:)
    Kuchareczka - to tak jak ja:)
    Escapade Gourmande - smacznego:)
    Chantel - mam tak samo, tyle potraw w kolejce do realizacji:)
    M. - to ciasto inne niż pozostałe, ale naprawdę godne uwagi:)

    OdpowiedzUsuń
  7. ooooo... - jakie fajne!
    mało składników, które zawsze są w kuchni i do tego bez tłuszczu... :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Justyś, racja- takie są najlepsze:) Nie trzeba się przejmować składnikami, a i tak wychodzi dobre

    OdpowiedzUsuń
  9. Od roku choruję na Toskanię, ale nie odpuszczę i pojade tam za rok, więc ciasto jak najbardziej w moim stylu :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Justyś - no właśnie bez tłuszczu:)
    Tyna - i raczej zakalec nigdy nie wyjdzie:)
    Justinek - ja choruję od kilku lat, ale w tym roku to już zachorowałam na całego:)

    OdpowiedzUsuń
  11. O, świetny koncept na ciasto. :) Wydaje mi się, że musi być delikatne i puszyste. Z chęcią zrobię.


    Pozdrawiam,
    yummymorning.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  12. Bardzo ciekawie wyglada...a z tymi zachciankami to ja tez tak mam...:)

    OdpowiedzUsuń
  13. Robilam cos bardzo podobnego i jest super!

    www.lejdi-of-the-house.bloog.pl

    OdpowiedzUsuń
  14. Oj jak cynamonowe to ja poproszę:) wygląda bardzo smacznie:) pozdrawiam Anuś:)

    OdpowiedzUsuń
  15. Proste i z pewnością smaczne! To co najważniejsze ;-)


    www.przysmakiewy.pl

    OdpowiedzUsuń
  16. dopiero teraz dotarlam do tego posta, dziekuje Aniu za upieczenie ciasta wedlug mojego przepisu. pozdrawiam,Aleksandra

    OdpowiedzUsuń

O mnie

Moje zdjęcie
Dlaczego Bajkorada? Ponieważ doradzam jak gotować proste posiłki dla całej rodziny, (trójki dzieci) a w wolnych chwilach piszę bajki.

Szukaj po haśle

agrest ajvar akcje konkursowe amarantus ananas anchois awokado babeczki babka Bajeczna Fabryka bajgle BAJKI bakalie bakłażan banan banany bazylia beza bezglutenowe białka bigos biszkopt bita śmietana boczek borówki botwinka Boże Narodzenie bób brokuł brownie brukselka brzoskwinie budyń bulion bułeczki bułka buraki cake pops cebula chałka chałwa chipsy chleb chrusty ciasta ciasteczka na 10 rączek ciastka ciastka drożdżowe ciastka Olka ciasto ciasto bezglutenowe ciasto czekoladowe ciasto drożdżowe ciasto francuskie ciasto parzone ciasto ucierane ciasto z oliwą ciasto z owocami ciecierzyca coolomat cukinia curry cydr cynamon cytryna czarna rzepa czekolada czereśnie czosnek daktyle danie jednogarnkowe deser dla rodziców do pieczywa drożdże dynia dżem eklery fasola faworki fenkuł figi Filmy flaki galaretka garnek rzymski gęś gnocchi gofry gołąbki groch groszek gruszki grzyby humor imbir indyk inne jabłka jagody jagodzianki jajka jajko jarmuż jogurt kaczka kajmak kakao kalafior kalarepa kalmary kapary kapusta karkówka karmel Karnawał kasza kasza gryczana kasza jaglana kasza jęczmienna kasza manna kasztany kawa keks kiełbasa kisiel kiszona kapusta kluski kminek knedle knish kokos koperek kopytka kotlety krokiety królik kruche ciasto kruszonka kuchnie świata kukurydza kurczak kurczak wędzony kurki kurkuma lazania leczo lody lukier lukier plastyczny łosoś majonez mak makaron makowiec makrela maliny mandarynki mango marcepan marchewka masa budyniowa masa czekoladowa masa jagodowa masa kajmakowa masa serowa masa śmietanowa masa truskawkowa masa z pianek marshmallow mascarpone masło orzechowe maślanka mazurek mąka gryczana mąka kasztanowa mąka kukurydziana mąka orkiszowa mąka razowa mąka żytnia mięso mielone mięta migdały miód mleko mleko kokosowe mleko skondensowane mleko w proszku młoda kapusta moje dzieci morele mozzarella mrożonki muffinki murzynek musli na parze nagrody i wyróżnienia naleśniki natka pietruszki nektarynki nutella obiad obiad na słodko ogórek ogórek kiszony ogórki Olek recenzuje oliwa oliwki omlet oponki orzechy oscypek otręby owoce morza pancakes panierowane papryka parmezan pascha pasta pasztet pączki pesto pęczak pieczarki pieczywo pierniki pierogi pistacje pizza placki placuszki płatki jęczmienne płatki owsiane podroby podróże polewa czekoladowa POLITYKA PLIKÓW COOKIES pomarańcza pomidory pomidory suszone por porzeczki przemyślenia matki-kulinarki przetwory przyjęcie dla dzieci ptysie pulpety rabarbar racuchy radicchio recenzje filmów recenzje filmów dla dzieci recenzje gier recenzje książek recenzje restauracji ricotta risotto rodzynki rogale rogaliki rolada roszponka rozmaryn rukola ryby ryż rzodkiewki sajgonki sałata sałatka sałatki samsa schab seler seler naciowy semolina ser ser feta ser kozi ser pleśniowy ser pleśniowy. serek homogenizowany serek topiony sernik sezam siemię lniane skorupki waflowe słonecznik soczewica soja sok sos beszamelowy sos czosnkowy sos pomidorowy sos sojowy sól strucla sucharki surimi surówka szafran szarlotka szczaw szczypiorek szparagi szpinak szybki obiad szynka śledź śliwki śmietana śniadanie tarta Tłusty Czwartek tofu topinambur torty trufle truskawki tuńczyk twaróg Viva la pasta wafle Walentynki wanilia warsztaty warzywa gotowane wątróbka Wielkanoc wieprzowina wino wiśnie wołowina z dżemem z owocami zakwas pszenny zakwas zytni zapiekanka zdrowie zielony groszek ziemniaki zrazy zupa zupy żelatyna żółtka żółty ser żurawina żurek

Prawa autorskie

Wszystkie teksty oraz zdjęcia potraw zamieszczane na blogu są wyłącznie mojego autorstwa. Osoby zainteresowane powielaniem, publikacją bądź innego rodzaju wykorzystaniem zamieszczanych tu treści proszę o kontakt pod adresem e-mailowym: a.cirin@wp.pl.