wtorek, 13 września 2011

Gofry IV - słodkie i jeszcze bardziej chrupiące

W domu mały szpital. Dzieci chore i mąż chory. Ja się jakoś trzymam - mam nadzieję, że to nie zasada "złego diabli nie biorą":). Trzeba było towarzystwu jakoś życie umilić, a gofry są dobre na taką okazję. Zresztą gofry są dobre na każdą okazję:). 
Te są inne niż poprzednie, bo słodkie w środku i jedliśmy bez żadnych dodatków. 
A jak chrupią... Moim skromnym zdaniem - wygrywają z poprzednikami:). 
I nie flaczeją jak poleżą - jeśli komuś się zdarzy nie zjeść wszystkich od razu:). 


Składniki:

  • 0,5 szklanki mąki ziemniaczanej
  • 0,5 szklanki mąki pszennej
  • 2 jajka
  • 0,5 szklanki cukru
  • 0,5 szklanki oleju
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 0,3 szklanki mleka
Jajka utrzeć z cukrem na gładką masę (przy pomocy miksera). Dodać olej, mleko, mąki i proszek do pieczenia - ciasto powinno mieć konsystencję gęstej śmietany.
Piec w gofrownicy zgodnie z instrukcją urządzenia. 
Ja już się nie mogę doczekać kolejnych...

15 komentarzy:

  1. Uwielbiam takie chrupiące. Ja zawsze mrożę gofry, które nie zostaną zjedzone, można wtedy szybko odgrzać je w gofrownicy i smakują jak świeże :D

    OdpowiedzUsuń
  2. U mnie jeszcze nie było okazji do zamrożenia - zawsze wszystkie znikają:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Świetne gofry. Lubimy,choć rzadko je robię.
    Zdrowia zyczę rodzince!:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Muszę wypróbować..życzę również zdrowia rodzince.

    OdpowiedzUsuń
  5. Nie podejrzewam, że udałoby mi się zostawić coś na później - ale ta chrupkość mnie przekonuje stuprocentowo! Życzę zdrowia chorowitkom ;)

    OdpowiedzUsuń
  6. a może się zdarzyc nie zjeśc wszystkich od razu skoro takie pyszne? :-))))

    OdpowiedzUsuń
  7. Tak rozpieszczana kulinarnie rodzinka na pewno szybko wyzdrowieje :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Majana - ja ostatnio robię dość często. Są niezawodne na wizyty znajomych z dziećmi:)
    Bożena-1968 - polecam i dziękuję:)
    Arven - u nas się nigdy nie udaje:)
    Asieja - chyba nie może:)
    Grażyna - na szczęście już zdrowieją - pewnie dzięki tym gofrom:)

    OdpowiedzUsuń
  9. Ojej! Dzięki takim smakołykom wszyscy z pewnością szybko zdrowieją ;-)


    www.przysmakiewy.pl

    OdpowiedzUsuń
  10. Z wielką chęcią zjem takiego gofra!:)

    OdpowiedzUsuń
  11. Przepiękne gofry..Uwielbiam:)

    OdpowiedzUsuń
  12. Jest Pani GENIALNA!! Uwielbiam gofry, ale zawsze brakowało mi w nich jednego- były, jak dla mnie, za mało chrupiące. Wolę takie "waflowate". Te są po prostu idealne! Nie wpadłam dotąd na to, że mąka ziemniaczana może tak zmienić konsystencję ciasta... Czytam Pani blog od dawna, ale to pierwszy przepis, który wypróbowałam- i po dniu dzisiejszym na pewno nie ostatni.
    Dziękuję i pozdrawiam. :)

    OdpowiedzUsuń
  13. Biedr_ona - ;)
    Doctor - smacznego:)
    Mary - dziękuję:)
    Paulina - dziękuję za miłe słowa, przyznam się, że mnie te gofry również oczarowały i będę je dzisiaj znowu robić:), o dodatku mąki ziemniaczanej kiedyś gdzieś czytałam i na szczęście mi się ta informacja przypomniała:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Gofry kiepskie - jak z kamienia - twarde i gęste - zero puszystości. Poza tym smak... to nie to... :(

      Usuń
    2. Moje były chrupiące, ale nie kamieniste. Zresztą nie opisywałam ich jako puszyste, tylko waflowe...

      Usuń

O mnie

Moje zdjęcie
Dlaczego Bajkorada? Ponieważ doradzam jak gotować proste posiłki dla całej rodziny, (trójki dzieci) a w wolnych chwilach piszę bajki.

Szukaj po haśle

agrest ajvar akcje konkursowe amarantus ananas anchois awokado babeczki babka Bajeczna Fabryka bajgle BAJKI bakalie bakłażan banan banany bazylia beza bezglutenowe białka bigos biszkopt bita śmietana boczek borówki botwinka Boże Narodzenie bób brokuł brownie brukselka brzoskwinie budyń bulion bułeczki bułka buraki cake pops cebula chałka chałwa chipsy chleb chrusty ciasta ciasteczka na 10 rączek ciastka ciastka drożdżowe ciastka Olka ciasto ciasto bezglutenowe ciasto czekoladowe ciasto drożdżowe ciasto francuskie ciasto parzone ciasto ucierane ciasto z oliwą ciasto z owocami ciecierzyca coolomat cukinia curry cydr cynamon cytryna czarna rzepa czekolada czereśnie czosnek daktyle danie jednogarnkowe deser dla rodziców do pieczywa drożdże dynia dżem eklery fasola faworki fenkuł figi Filmy flaki galaretka garnek rzymski gęś gnocchi gofry gołąbki groch groszek gruszki grzyby humor imbir indyk inne jabłka jagody jagodzianki jajka jajko jarmuż jogurt kaczka kajmak kakao kalafior kalarepa kalmary kapary kapusta karkówka karmel Karnawał kasza kasza gryczana kasza jaglana kasza jęczmienna kasza manna kasztany kawa keks kiełbasa kisiel kiszona kapusta kluski kminek knedle knish kokos koperek kopytka kotlety krokiety królik kruche ciasto kruszonka kuchnie świata kukurydza kurczak kurczak wędzony kurki kurkuma lazania leczo lody lukier lukier plastyczny łosoś majonez mak makaron makowiec makrela maliny mandarynki mango marcepan marchewka masa budyniowa masa czekoladowa masa jagodowa masa kajmakowa masa serowa masa śmietanowa masa truskawkowa masa z pianek marshmallow mascarpone masło orzechowe maślanka mazurek mąka gryczana mąka kasztanowa mąka kukurydziana mąka orkiszowa mąka razowa mąka żytnia mięso mielone mięta migdały miód mleko mleko kokosowe mleko skondensowane mleko w proszku młoda kapusta moje dzieci morele mozzarella mrożonki muffinki murzynek musli na parze nagrody i wyróżnienia naleśniki natka pietruszki nektarynki nutella obiad obiad na słodko ogórek ogórek kiszony ogórki Olek recenzuje oliwa oliwki omlet oponki orzechy oscypek otręby owoce morza pancakes panierowane papryka parmezan pascha pasta pasztet pączki pesto pęczak pieczarki pieczywo pierniki pierogi pistacje pizza placki placuszki płatki jęczmienne płatki owsiane podroby podróże polewa czekoladowa POLITYKA PLIKÓW COOKIES pomarańcza pomidory pomidory suszone por porzeczki przemyślenia matki-kulinarki przetwory przyjęcie dla dzieci ptysie pulpety rabarbar racuchy radicchio recenzje filmów recenzje filmów dla dzieci recenzje gier recenzje książek recenzje restauracji ricotta risotto rodzynki rogale rogaliki rolada roszponka rozmaryn rukola ryby ryż rzodkiewki sajgonki sałata sałatka sałatki samsa schab seler seler naciowy semolina ser ser feta ser kozi ser pleśniowy ser pleśniowy. serek homogenizowany serek topiony sernik sezam siemię lniane skorupki waflowe słonecznik soczewica soja sok sos beszamelowy sos czosnkowy sos pomidorowy sos sojowy sól strucla sucharki surimi surówka szafran szarlotka szczaw szczypiorek szparagi szpinak szybki obiad szynka śledź śliwki śmietana śniadanie tarta Tłusty Czwartek tofu topinambur torty trufle truskawki tuńczyk twaróg Viva la pasta wafle Walentynki wanilia warsztaty warzywa gotowane wątróbka Wielkanoc wieprzowina wino wiśnie wołowina z dżemem z owocami zakwas pszenny zakwas zytni zapiekanka zdrowie zielony groszek ziemniaki zrazy zupa zupy żelatyna żółtka żółty ser żurawina żurek

Prawa autorskie

Wszystkie teksty oraz zdjęcia potraw zamieszczane na blogu są wyłącznie mojego autorstwa. Osoby zainteresowane powielaniem, publikacją bądź innego rodzaju wykorzystaniem zamieszczanych tu treści proszę o kontakt pod adresem e-mailowym: a.cirin@wp.pl.