wtorek, 27 września 2011

Hiszpańska oliwa uwodzi w Warszawie

Wczoraj miałam ogromną przyjemność wziąć udział w wydarzeniu zorganizowanym przez firmę Iloveaceite.com (kochamoliwe.com). W kameralnym spotkaniu zorganizowanym w restauracji Casa To Tu na Nowym Świecie wzięły również udział osoby piszące blogi: 2 smaki, Bełkoty KuchenneEksperymentalnie, Pomarańcza i Imbir, Kuchennymi Drzwiami, Pistachio i Kulinarna pasja Hani-Kasi. Część osób już znałam, a z pozostałymi bardzo przyjemnie było się poznać:). 
Dowiedzieliśmy się dużo na temat oliwy i wiemy już jaką należy spożywać - tylko li i wyłącznie tłoczoną na zimno - extra virgin. Mimo iż w mojej kuchni oliwę używam, to byłam trochę zaskoczona jej smakiem. Najpierw gorzkim, a na końcu wyraźnie ostrym. 
Przedstawiono nam proces powstawania oliwy i zachęcono do jej codziennego spożywania. 2-3 łyżki dziennie wystarczą do zachowania zdrowia i urody na długi czas:). 
Oprócz oliwy podano przepyszne przekąski-tapasy i wyjątkowo mocne wino:). 
A że nie samym jedzeniem i piciem człowiek żyje, wzrok można było nasycić urodą pana Fernando R. Ortegi:).
Z ręki producenta o takiej urodzie oliwa to smakuje chyba najlepiej:)


Jeszcze raz bardzo dziękuję organizatorom za zaproszenie!
Po więcej ciekawych informacji na temat oliwy zapraszam na stronę www.kochamoliwe.com







13 komentarzy:

  1. Ciekawe spotkanie...Miałam również zaproszenie na to spotkanie, ale niestety Mazury są dość daleko od Warszawy...

    OdpowiedzUsuń
  2. ach ta hiszpanska oliwa ;) caly czas mi w uszach dzwieczy ta reklama :D

    OdpowiedzUsuń
  3. Aniu,piękna prezentacja.
    Jakoś nie mogę sobie darować,że nie udało nam się bardziej poznać.
    Może będzie okazja...
    Serdeczności!

    OdpowiedzUsuń
  4. Bożena - faktycznie trochę daleko, szkoda.
    Małgosia - :)
    Amber - no szkoda...następnym razem bliżej siebie zasiądziemy:)

    OdpowiedzUsuń
  5. Aniu, miło było wspólnie degustować wspaniałe oliwy z Andaluzji. Cieszę się, że miałam okazję Cię poznać. Pozdrawiam serdecznie!

    OdpowiedzUsuń
  6. Haniu-Kasiu - mnie również było bardzo miło Cię poznać. Mam nadzieję, że już wkrótce znowu się spotkamy:)

    OdpowiedzUsuń
  7. W warszawie tyle ciekawych imprez kulinarnych i degustacji ...aż ma sie tam człowiek ochotę przeprowadzić:)

    OdpowiedzUsuń
  8. Jola - to niewątpliwie plus mieszkania w stolicy:), ale są też inne "przyjemności" z tym związane:)

    OdpowiedzUsuń
  9. Miło było Cię poznać :)
    Do zobaczenia następnym razem :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Gracias por tu asistencia. Fue maravilloso. Y desde luego un placer estar en Polonia. Volveremos!!!!

    OdpowiedzUsuń
  11. Hi hi Aniu: popieram calym sercem- nie samym jedzeniem czlowiek zyje i odrobina malutkich 'window shopping' jeszcze nikomu nie zaszkodzila! :):):) Wszystko w moderacji (sama chetnie korzystam).
    A oliwa? :) My Polacy wciaz biedni jestesmy jesli chodzi o smaki swiata: mnie maz nauczyl jakie oliwy wybierac, bo u nich sie je je na codzien.
    Buziaczki!

    www.lejdi-of-the-house.bloog.pl

    OdpowiedzUsuń

O mnie

Moje zdjęcie
Dlaczego Bajkorada? Ponieważ doradzam jak gotować proste posiłki dla całej rodziny, (trójki dzieci) a w wolnych chwilach piszę bajki.

Szukaj po haśle

agrest ajvar akcje konkursowe amarantus ananas anchois awokado babeczki babka Bajeczna Fabryka bajgle BAJKI bakalie bakłażan banan banany bazylia beza bezglutenowe białka bigos biszkopt bita śmietana boczek borówki botwinka Boże Narodzenie bób brokuł brownie brukselka brzoskwinie budyń bulion bułka buraki cake pops cebula chałka chałwa chipsy chleb chrusty ciasta ciasteczka na 10 rączek ciastka ciastka drożdżowe ciastka Olka ciasto ciasto bezglutenowe ciasto czekoladowe ciasto drożdżowe ciasto francuskie ciasto parzone ciasto ucierane ciasto z oliwą ciasto z owocami ciecierzyca coolomat cukinia curry cydr cynamon cytryna czarna rzepa czekolada czereśnie czosnek daktyle danie jednogarnkowe deser dla rodziców do pieczywa drożdże dynia dżem eklery fasola faworki fenkuł figi Filmy flaki galaretka garnek rzymski gęś gnocchi gofry gołąbki groch groszek gruszki grzyby humor imbir indyk inne jabłka jagody jagodzianki jajka jajko jarmuż jogurt kaczka kajmak kakao kalafior kalarepa kalmary kapary kapusta karkówka karmel Karnawał kasza kasza gryczana kasza jaglana kasza jęczmienna kasza manna kasztany kawa keks kiełbasa kisiel kiszona kapusta kluski kminek knedle knish kokos koperek kopytka kotlety krokiety królik kruche ciasto kruszonka kuchnie świata kukurydza kurczak kurczak wędzony kurki kurkuma lazania leczo lody lukier łosoś majonez mak makaron makowiec makrela maliny mandarynki mango marcepan marchewka masa budyniowa masa czekoladowa masa kajmakowa masa serowa masa śmietanowa masa truskawkowa masa z pianek marshmallow mascarpone masło orzechowe maślanka mazurek mąka gryczana mąka kasztanowa mąka kukurydziana mąka orkiszowa mąka razowa mąka żytnia mięso mielone mięta migdały miód mleko mleko kokosowe mleko skondensowane mleko w proszku młoda kapusta moje dzieci morele mozzarella mrożonki muffinki murzynek musli na parze nagrody i wyróżnienia naleśniki natka pietruszki nektarynki nutella obiad obiad na słodko ogórek ogórek kiszony ogórki Olek recenzuje oliwa oliwki omlet oponki orzechy oscypek otręby owoce morza pancakes panierowane papryka parmezan pascha pasta pasztet pączki pesto pęczak pieczarki pieczywo pierniki pierogi pistacje pizza placki placuszki płatki jęczmienne płatki owsiane podroby podróże polewa czekoladowa POLITYKA PLIKÓW COOKIES pomarańcza pomidory pomidory suszone por porzeczki przemyślenia matki-kulinarki przetwory przyjęcie dla dzieci ptysie pulpety rabarbar racuchy radicchio recenzje filmów recenzje filmów dla dzieci recenzje gier recenzje książek recenzje restauracji ricotta risotto rodzynki rogale rogaliki rolada roszponka rozmaryn rukola ryby ryż rzodkiewki sajgonki sałata sałatka sałatki samsa schab seler seler naciowy semolina ser ser feta ser kozi ser pleśniowy ser pleśniowy. serek homogenizowany serek topiony sernik sezam siemię lniane skorupki waflowe słonecznik soczewica soja sok sos beszamelowy sos czosnkowy sos pomidorowy sos sojowy sól strucla sucharki surimi surówka szafran szarlotka szczaw szczypiorek szparagi szpinak szybki obiad szynka śledź śliwki śmietana śniadanie tarta Tłusty Czwartek tofu topinambur torty trufle truskawki tuńczyk twaróg Viva la pasta wafle Walentynki wanilia warsztaty warzywa gotowane wątróbka Wielkanoc wieprzowina wino wiśnie wołowina z dżemem z owocami zakwas pszenny zakwas zytni zapiekanka zdrowie zielony groszek ziemniaki zrazy zupa zupy żelatyna żółtka żółty ser żurawina żurek

Prawa autorskie

Wszystkie teksty oraz zdjęcia potraw zamieszczane na blogu są wyłącznie mojego autorstwa. Osoby zainteresowane powielaniem, publikacją bądź innego rodzaju wykorzystaniem zamieszczanych tu treści proszę o kontakt pod adresem e-mailowym: a.cirin@wp.pl.