09:16

Placuszki z ricottą


Tym razem nie zabrakło pieczywa, tylko zbiegły się pragnienia Olka o pysznym śniadaniu niespodziankowym i moim dążeniu do opróżnienia lodówki przed urlopem. 
Niespodzianka bardzo smakowała, a śniadanie nie do końca było słodkie, bo serek ricotta sam w sobie jest słonawy - co fajnie kontrastowało ze słodyczą cukru pudru. 
Takie placuszki możecie zjeść zarówno na słodko jak i na słono. 

 Składniki (porcja na ok. 20 placuszków):

  • 250 g serka ricotta
  • 2 jajka
  • 1/2 szklanki mąki pszennej
  • 1/3 szklanki mleka
  • cukier puder do oprószenia
  • oliwa lub olej do smażenia









Białka jajek ubić na sztywno. W osobnym naczyniu przy pomocy miksera wymieszać żółtka, serek, mleko i mąkę. Na koniec łyżką połączyć z pianą z białek. 
Smażyć z obu stron na oliwie lub oleju (na małym ogniu), nakładając porcje łyżką. 
Lekko ostudzone posypywać cukrem pudrem. 

12 komentarzy:

  1. Uwielbiam te placuszki, uwielbiam! :) Koniecznie muszę dorwać ricottę i je zrobić.

    OdpowiedzUsuń
  2. Super wyglądają:) Ale u mnie bez mąki pszennej i cukru :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Widziałam takie ostatnio na targu śniadaniowym :) Chętnie przygotuję sama z Twojego przepisu :) Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  4. Uwielbiam takie szybkie placuszki, mniam mniam ;)

    OdpowiedzUsuń
  5. Chyba jutro na śniadanie będą :)

    OdpowiedzUsuń
  6. uwielbiam placuszki z ricottą a do nich najbardziej ciepły, malinowy sos

    OdpowiedzUsuń
  7. Wyglądają bardzo apetycznie :)

    OdpowiedzUsuń
  8. O mniam, te z ricottą są pyszne !:)

    OdpowiedzUsuń
  9. przepysznie wygladają, a ja akurat mam w lodówce ricottę:) ...zrobię jutro na śniadanie sobie i Olkowi:) buziaki Aniu

    OdpowiedzUsuń