08:19

Ciasteczka cytrynowe


To są ciasteczka "bardzo". 
Bardzo proste, bardzo kruche, bardzo cytrynowe i bardzo smaczne. 
Jeszcze bardzo szybko znikają, ale to akurat cecha wszystkich ciasteczek. 
Bardzo więc je polecam. 

Składniki (na 2 duże blachy ciastek):

  • 1 mała cytryna
  • 200 g masła (w temp. pokojowej)
  • 0,5 szklanki cukru pudru
  • 2 szklanki mąki + mąka do podsypywania
Cytrynę dokładnie wyszorować i zetrzeć z całej skórkę (na drobnych oczkach). Z połowy cytryny wycisnąć sok. 
W misce wymieszać masło, mąkę, cukier oraz skórkę i sok z cytryny, zagniatając ciasto (nie powinno się kleić). Ciasto schłodzić w lodówce min. godzinę. 


Schłodzone ciasto rozwałkować na placek o grubości ok. 5 mm i wykrawać kształty (jeżeli się klei to obficie podsypać mąką). Ciastka układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w temp. 180 stopni 10-12 minut (uważać żeby się za mocno nie zrumieniły - najlepsze są blade, tylko lekko zarumienione na krawędziach). 




7 komentarzy:

  1. Ostatnio robiłam podobne ciasteczka i się spaliły, więc może niedługo spróbuję jeszcze raz je upiec tylko, że z dodatkiem cytryny.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Żaneta - trzeba bardzo uważać z czasem pieczenia. Nastaw najpierw na 10 minut:)

      Usuń
  2. Takie małe, kruche.. i w dodatku cytrynowe. Do maczania w mleku. Pycha:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Schokolade Inspirationen - albo w gorącej czekoladzie:)

      Usuń
  3. Śliczne. Bardzo je lubię :)

    OdpowiedzUsuń
  4. bardzo tanie jeszcze powinnaś dodac:) .... no i cudne:) buziaki

    OdpowiedzUsuń