Bakłażan w tym daniu mocno mnie zaskoczył.
Zupełnie nie przypomina mi smaku znanego do tej pory.
Razem z Aleksandrą z Moja Toskania zgodnie stwierdzamy, że przypomina smak grzybów.
To bardzo pozytywne odkrycie.
Zapraszamy na farfalle z bakłażanem.
Viva la pasta!
Składniki:
- 400 g makaronu farfalle
- 2 średniej wielkości bakłażay
- 2 białe cebule (średnie)
- 2 ząbki czosnku
- 8 łyżek oliwy
- sól, pieprz
Czosnek i cebulę obrać. Czosnek posiekać, a cebulę pokroić w kostkę. Poddusić na patelni polanej oliwą. Bakłażana umyć i osuszyć. Aleksandra zmiksowała go w robocie na cienkie plasterki, ja pokroiłam wzdłuż na cztery części i przy pomocy noża pokroiłam.
Bakłażana wrzucić na patelnię, posolić i dusić z pozostałymi składnikami do momentu, aż bakłażany staną się prawie papką (w trakcie podlałam odrobinę wodą).
Ugotowany makaron odcedzić i wymieszać z bakłażanami. Po wierzchu posypać świeżo zmielonym pieprzem.
Zapraszam Was również do obejrzenia farfalle z bakłażanem i cebulą, które przygotowała Aleksandra w Toskanii.
Bardzo jestem ciekawa tego dania!
OdpowiedzUsuńAniu to jak przypomina grzyby to coś dla mnie ... bo ogólnie nie jestem fanką bakłażana:)
OdpowiedzUsuń