Generalnie przepyszne i mimo wszystko dużo lepsze w smaku niż wyżej wspomniane batoniki, których osobiście nie lubię.
Znikało u nas w takim tempie (mieliśmy gości, żeby nie było), że ledwo udało mi się pochwycić kilka kawałków i szybko zrobić zdjęcie.
Ciasto jest dość słodkie, ale nie zabójcze - masa z dodatkiem mleka w proszku jak dla mnie niebiańska!
Składniki (blacha 23 x 33 cm)
Biszkopt:
- 5 jajek
- 1/3 szklanki cukru
- 1/3 szklanki mąki ziemniaczanej
- 2/3 szklanki mąki pszennej (tortowej)
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 3 kopiaste łyżki kakao
- 3 łyżki oleju
Ostudzić i przeciąć w poprzek.
Masa mleczna:
- 2 szklanki mleka w proszku (niebieskiego)
- 1/3 szklanki cukru
- 300 g masła
- 16 g cukru waniliowego
- 1/2 szklanki mleka (zwykłego)
Polewa:
- 50 g czekolady mlecznej
- 50 g czekolady gorzkiej
- 2 łyżki masła
Mleko zagotować z cukrami i ostudzić. Masło utrzeć przy pomocy miksera i dodać do niego ostudzone mleko. Ucierając dalej przy pomocy miksera dodawać mleko w proszku aż składniki się połączą.
Biszkopt przełożyć masą mleczną.
W kąpieli wodnej rozpuścić czekolady z masłem i powstałą w ten sposób polewą polać ciasto.
Schłodzić w lodówce przez min. 1 godzinę.
Pysznie wygląda to ciacho! Zjadłabym kawałek Aniu :)
OdpowiedzUsuńBuziaki :*
ale kusisz !:)
OdpowiedzUsuńdzisiaj będę je majstrować :)
OdpowiedzUsuńmoi synowie uwielbiają kinder mleczne kanapki więc muszę wypróbować i ciekawe czy im posmakuje :)
OdpowiedzUsuńNie jadłam jeszcze ani ciasta, ani batonika ... ale Olek zna się na rzeczy i jak mówi, że pyszne to znak, że tak jest:)
OdpowiedzUsuńCzy to mleko niebieskie to odtłuszczone granulowane?
OdpowiedzUsuńNie. Pełne - proszek. Wpisz w google "mleko niebieskie"
UsuńU nas w sklepie nie widziałam takiego. :( Trudno, kupię inne pełne w proszku.
UsuńNie wyszło mi w ogóle to ciasto. Biszkopt nie wyrósł, nie dało się go przekroić, a krem okazał się za słodki. :(
OdpowiedzUsuńKrem jest z gatunku słodkich, ale co do biszkoptu to nie mam pomysłu. Przepis wielokrotnie sprawdzony.
Usuń