Niedawno na zaproszenie marki Galeo miałam okazję wziąć udział w warsztatach na temat "Światowych standardów w domowym wydaniu".
Warsztaty poprowadził Maciej Wawryniuk i przekonał nas, że wiele słynnych potraw znanych nam ze słyszenia jest tak prostych do przygotowania, że nawet się nie spodziewaliśmy.
Moja grupa przygotowała trzy dania: greckie Kleftiko, Quiche z porem i szynką oraz czekoladowy suflet.
Składniki (danie na 4 głodne osoby):
- 400 g łopatki wieprzowej
- 1 marchewka
- 1 pietruszka
- 5 dużych ziemniaków
- 1 duża cebula
- 100 g boczku wędzonego
- 4 plastry fety
- 1 duży pomidor
- 1 cytryna
- 100 ml białego wina
- 2-3 łyzki oleju
- sól
- pieprz czarny
- czosnek granulowany
- papryka słodka
- papryka ostra
- oregano
- liście laurowe
Mięso pokroić w grubą kostkę. Doprawić przyprawami oraz solą. Dodać kilka liści laurowych, białe wino, 2-3 łyżki soku z cytryny i dokładnie wymieszać.
Ziemniaki, boczek i cebulę pokroić w kostkę, a marchewkę i pietruszkę w grubsze plasterki. Wymieszać z mięsem.
Wyciąć 12 kwadratów z pergaminu, Ułożyć trzy warstwy papieru (w rozetkę). Na każdej ułożyć mięso z warzywami a następnie plaster fety, pomidora i cytryny. Całość oprószyć oregano.
Brzegi papieru zwinąć do środka i związać nitką na kształt sakwy.
Piec 90 minut w 170 stopniach.
Podczas warsztatów przygotowaliśmy w sumie 12 potraw, poniżej kilka z nich:
Qiuche
Vitello Tonnato
Parfiat
Chinkali
Osoobuco
Było naprawdę inspirująco i niezwykle pysznie!
Zdjęcia dzięki uprzejmości JBcomm Sp. z o.o.
Wow, to mi się podoba, muszę wypróbować :)
OdpowiedzUsuńGrażyna - wypróbuj koniecznie :)
UsuńAnulka to były naprawde smakowite warsztaty:) i na pewno w milym towarzystwie:)
OdpowiedzUsuń