Po przerwie powracamy z Aleksandą, prowadzącą blog Moja Toskania, do naszego wspólnego makaronowego cyklu - Viva la pasta!
Tym razem sięgnęłyśmy po klasyczne danie, ale w nieco innej odsłonie.
Tradycyjny makaron zastąpiłyśmy kukurydzianym (kształt: łazanka karbowana) i podałyśmy go z sosem pomidorowym, który swoją pikantność zyskał dzięki dodatkowi imbiru.
Wyszło bardzo smacznie.
Viva la pasta!
Składniki:
- 400 g makaronu kukurydzianego
- 400 g pomidorów krojonych z puszki
- 3 łyżki oliwy
- kawałek świeżego imbiru (ilość według uznania - u mnie kostka ok. 1,5 cm)
- sól, pieprz
- parmezan do posypania po wierzchu
Na patelni podgrzać oliwę. Wlać pomidory i dodać starty na tarce o małych oczkach imbir. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Zagotować i zdjąć z ognia. Podawać z makaronem kukurydzianym i posypywać po wierzchu parmezanem.
Zapraszam Was również do obejrzenia dania przygotowanego przez Aleksandrę w Toskanii.
Prosty i cudownie żółciutki :-).
OdpowiedzUsuńmniam
OdpowiedzUsuńPodoba mi się ten imbir w sosie:). Bardzo smakowite danie:)
OdpowiedzUsuń