08:00

Makaron kukurydziany z sosem pomidorowym z imbirem


Po przerwie powracamy z Aleksandą, prowadzącą blog Moja Toskania, do naszego wspólnego makaronowego cyklu - Viva la pasta!
Tym razem sięgnęłyśmy po klasyczne danie, ale w nieco innej odsłonie. 
Tradycyjny makaron zastąpiłyśmy kukurydzianym (kształt: łazanka karbowana) i podałyśmy go z sosem pomidorowym, który swoją pikantność zyskał dzięki dodatkowi imbiru. 
Wyszło bardzo smacznie. 
Viva la pasta!

Składniki:

  • 400 g makaronu kukurydzianego
  • 400 g pomidorów krojonych z puszki
  • 3 łyżki oliwy
  • kawałek świeżego imbiru (ilość według uznania - u mnie kostka ok. 1,5 cm)
  • sól, pieprz
  • parmezan do posypania po wierzchu
Na patelni podgrzać oliwę. Wlać pomidory i dodać starty na tarce o małych oczkach imbir. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Zagotować i zdjąć z ognia. Podawać z makaronem kukurydzianym i posypywać po wierzchu parmezanem. 

Zapraszam Was również do obejrzenia dania przygotowanego przez Aleksandrę w Toskanii. 

3 komentarze: