Ciasto czekoladowe z jabłkami i orzechami piekę już od kilku lat, ale z roku na rok jest to wersja bardziej odchudzona.
Postanowiłam przypomnieć ten przepis, ponieważ ciasto jest naprawdę przepyszne.
Wilgotne i pełne aromatu, i oczywiście tak jak lubię najbardziej - niezwykle proste w wykonaniu :)
Składniki (blaszka 23 x 33 cm):
- 2 jabłka (słodko kwaśne)
- 1/2 szklanki orzechów włoskich
- 6 łyżek kakao
- 1/2 szklanki cukru
- 3 jajka
- 1/2 szklanki oleju
- 2 szklanki mąki
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 szklanka mleka w temp. pokojowej
- 1/3 łyżeczki cynamonu
Jabłka obrać i pokroić w niezbyt drobną kostkę. Oprószyć cynamonem i odstawić.
Orzechy niezbyt drobno posiekać.
Całe jajka ubić z cukrem na puszystą masę. Zmniejszyć obroty miksera i połączyć z pozostałymi składnikami ciasta - mieszać krótko, tylko do połączenia się składników. Wyłączyć mikser i przy pomocy łyżki wmieszać jabłka i orzechy. Ciasto przelać do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia. Piec ok. 50 minut w 180 stopniach.
Aniu to ciasto, czy to w wersji light czy full wypas jest cudowne .... to moje najlepsze i najukochańsze czekoladowe:) .... a wiesz jak smakowało dzieciaczkom z Olka klasy ..... nie zostal ni okruszek:)
OdpowiedzUsuńCiasto wygląda świetnie ;)
OdpowiedzUsuńCiasto naprawdę pyszne. Wczoraj upiekłam, dziś został kawałeczek. Polecam. Sylwia
OdpowiedzUsuńSylwia - jak się cieszę, że upiekłaś! Serdecznie pozdrawiam!
UsuńCiasto pyszne. Wczoraj upiekłam, dziś został kawałeczek. Polecam. Sylwia.
OdpowiedzUsuń