Z cyklu Viva la pasta! przygotowałyśmy z Aleksandrą z Moja Toskania makaron z papryką i mango.
Mango i makaron to bardzo trafne połączenie.
Dodatek kurkumy wzbogacił smak dania i zapewnił żółty kolor.
Do jego przygotowania użyłyśmy makaronu o kształcie malutkich muszelek (conchigliette piccole).
Składniki:
- 400 g makaronu
- 2 średnie cebule
- 1,5 średniej czerwonej papryki
- duże dojrzałe mango
- 6 łyżek oliwy
- 1 łyżka kurkumy
- sól, pieprz
- ok. 50 g masła
Cebulę obrać i pokroić w drobną kostkę. Poddusić na oliwie. Dodać paprykę pokrojoną w niezbyt drobną kostkę. Posolić, dodać kurkumę i dusić ok. 20 minut pod przykryciem (musiałam podlać nieco wodą żeby warzywa nie przywierały). Następnie dodać pokrojone w nieco większa kostkę mango. Dusić jeszcze ok. 5 minut. Doprawić do smaku pieprzem i ewentualnie solą.
Wymieszać z ugotowanym makaronem i rozłożyć na talerzu. Podawać z wiórkami masła na wierzchu.
Zapraszam Was również do obejrzenia muszelek z papryką i mango przygotowanych przez Aleksandrę w Toskanii.
A ja na diecie...
OdpowiedzUsuńPołączenie papryki i mango - niecodzienne, ale ciekawe:)
OdpowiedzUsuń