08:00

Makaron z papryką i mango

mango

Z cyklu Viva la pasta! przygotowałyśmy z Aleksandrą z Moja Toskania makaron z papryką i mango. 
Mango i makaron to bardzo trafne połączenie. 
Dodatek kurkumy wzbogacił smak dania i zapewnił żółty kolor. 
Do jego przygotowania użyłyśmy makaronu o kształcie malutkich muszelek (conchigliette piccole).

Składniki:

  • 400 g makaronu
  • 2 średnie cebule
  • 1,5 średniej czerwonej papryki
  • duże dojrzałe mango
  • 6 łyżek oliwy
  • 1 łyżka kurkumy
  • sól, pieprz
  • ok. 50 g masła
Cebulę obrać i pokroić w drobną kostkę. Poddusić na oliwie. Dodać paprykę pokrojoną w niezbyt drobną kostkę. Posolić, dodać kurkumę i dusić ok. 20 minut pod przykryciem (musiałam podlać nieco wodą żeby warzywa nie przywierały). Następnie dodać pokrojone w nieco większa kostkę mango. Dusić jeszcze ok. 5 minut. Doprawić do smaku pieprzem i ewentualnie solą. 
Wymieszać z ugotowanym makaronem i rozłożyć na talerzu. Podawać z wiórkami masła na wierzchu. 

Zapraszam Was również do obejrzenia muszelek z papryką i mango przygotowanych przez Aleksandrę w Toskanii


2 komentarze: