Piekłam je wcześniej w letniej wersji z jagodami.
K aszę jaglaną przelać wrzątkiem. W garnku zagotować 2 i 1/2
szklanki wody. Do wrzącej wody wsypać kaszę i gotować na małym ogniu, pod
przykryciem, aż woda odparuje (ok. 15 minut). Ostudzoną kaszę zmiksować (używam
blendera).
Tym razem wierzch zwieńczyły słupki migdałów i wyszło równie pysznie.
Ciasto również dla osób na diecie bezglutenowej.
Składniki (blacha 23 cm x 33 cm):
- 3/4 szklanki suchej kaszy jaglanej (szklanka 250 ml)
- 5 jajek
- 100 g roztopionego i ostudzonego masła
- 3/4 szklanki cukru trzcinowego
- 1/2 szklanki kakao (używam ciemnego)
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia (w wersji bezglutenowej proszek bez glutenu)
- 80 g migdałów (w słupkach)
Białka ubić na sztywną pianę. Żółtka utrzeć z cukrem na
puszystą masę. Dalej mieszając przy pomocy miksera dodawać kaszę jaglaną.
Następnie wlać masło i dodać proszek do pieczenia oraz kakao. Wszystko wymieszać tylko do
połączenia się składników. Na końcu przy pomocy łyżki wymieszać z pianą z
białek.
Ciasto przelać do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia.
Po wierzchu posypać słupkami migdałów. Piec w 180 stopniach ok. 40 minut (do suchego
patyczka) - w połowie pieczenia nakryć wierzch papierem żeby migdały się za bardzo nie przypiekły.
mmmmm! zapowiada się pysznie :)
OdpowiedzUsuńa czy można czymś zastąpić masło? żeby było bez laktozy??
pozdrawiam serdecznie,
Kaśka
...................
zapraszam do siebie
http://tradycyjnakuchnia.blogspot.com/
Katarzyna - można zastąpić olejem (dałabym 1/3 szklanki)
Usuńpyszne!
OdpowiedzUsuńNo Anuśka toś mi podsunęła cudowny przepis:) ... upiekę w najbliższym czasie:)
OdpowiedzUsuńAniu jak wiesz upiekłam z rabarbarem. Wspaniale ciasto .... w konsystencji bardzo przypomina brownie:). Nam bardzo posmakowało:). Buziaki i dziekuję za przepis:)
OdpowiedzUsuńJola - moje następne też będzie z rabarbarem :)
Usuń