19:29

Ciasto czekoladowe z kaszą jaglaną i migdałami

To zdrowsza wersja tradycyjnego ciasta czekoladowego. 
Piekłam je wcześniej w letniej wersji z jagodami. 
Tym razem wierzch zwieńczyły słupki migdałów i wyszło równie pysznie. 
Ciasto również dla osób na diecie bezglutenowej. 

Składniki (blacha 23 cm x 33 cm):
  • 3/4 szklanki suchej kaszy jaglanej (szklanka 250 ml)
  • 5 jajek
  • 100 g roztopionego i ostudzonego masła
  • 3/4 szklanki cukru trzcinowego
  • 1/2 szklanki kakao (używam ciemnego)
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia (w wersji bezglutenowej proszek bez glutenu)
  • 80 g migdałów (w słupkach)

 Kaszę jaglaną przelać wrzątkiem. W garnku zagotować 2 i 1/2 szklanki wody. Do wrzącej wody wsypać kaszę i gotować na małym ogniu, pod przykryciem, aż woda odparuje (ok. 15 minut). Ostudzoną kaszę zmiksować (używam blendera).
Białka ubić na sztywną pianę. Żółtka utrzeć z cukrem na puszystą masę. Dalej mieszając przy pomocy miksera dodawać kaszę jaglaną.  Następnie wlać masło i dodać proszek do pieczenia oraz kakao. Wszystko wymieszać tylko do połączenia się składników. Na końcu przy pomocy łyżki wymieszać z pianą z białek.

Ciasto przelać do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia. Po wierzchu posypać słupkami migdałów. Piec w 180 stopniach ok. 40 minut (do suchego patyczka) - w połowie pieczenia nakryć wierzch papierem żeby migdały się za bardzo nie przypiekły. 

6 komentarzy:

  1. mmmmm! zapowiada się pysznie :)

    a czy można czymś zastąpić masło? żeby było bez laktozy??

    pozdrawiam serdecznie,

    Kaśka
    ...................

    zapraszam do siebie
    http://tradycyjnakuchnia.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Katarzyna - można zastąpić olejem (dałabym 1/3 szklanki)

      Usuń
  2. No Anuśka toś mi podsunęła cudowny przepis:) ... upiekę w najbliższym czasie:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Aniu jak wiesz upiekłam z rabarbarem. Wspaniale ciasto .... w konsystencji bardzo przypomina brownie:). Nam bardzo posmakowało:). Buziaki i dziekuję za przepis:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jola - moje następne też będzie z rabarbarem :)

      Usuń