Jajka zapiekane to popisowe danie Olka (12 lat).
Miło jest kiedy dziecko przygotowuje śniadanie (a przynajmniej jego główną część).
Jajka zapiekane w przygotowaniu są naprawdę dziecinnie proste, a efekt przepyszny i ładny wizualnie.
Niezbędna do przygotowania tego dania jest foremka na muffinki - my korzystamy z silikonowej.
Składniki (dla 4 osób):
- 8 jajek
- 8 plastrów szynki parmeńskiej (lub innej wędliny)
- 1 duża bułka
- łyżka masła
- 70 g żółtego sera
- opcjonalnie szczypior
- sól, pieprz
Plastrami szynki wyłożyć boki 8 otworów w foremce. Bułkę pokroić w małą kostkę. Masło rozgrzać na patelni i wrzucić pokrojoną bułkę. Podgrzewać często mieszając, aż powstaną grzanki. Zdjąć je z patelni i rozłożyć do otworów w formie.
Żółty ser pokroić w kostkę i rozłożyć na kawałkach bułki. Do każdej foremki ostrożnie wbić jajko. Posypać po wierzchu solą, pieprzem oraz szczypiorem.
Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni i zapiekać ok. 12 minut - po tym czasie u nas żółtko pozostaje płynne (jak w jajku w koszulce).
też często piekę jajka w foremkach na babeczki :)
OdpowiedzUsuńfajny pomysł z tą szynką parmeńską
pozdrawiam,
Kaśka
--------------------
zapraszam do siebie
http://tradycyjnakuchnia.blogspot.com/