19:55

Jajka zapiekane


Jajka zapiekane to popisowe danie Olka (12 lat). 
Miło jest kiedy dziecko przygotowuje śniadanie (a przynajmniej jego główną część). 
Jajka zapiekane w przygotowaniu są naprawdę dziecinnie proste, a efekt przepyszny i ładny wizualnie. 
Niezbędna do przygotowania tego dania jest foremka na muffinki - my korzystamy z silikonowej. 

Składniki (dla 4 osób):

  • 8 jajek
  • 8 plastrów szynki parmeńskiej (lub innej wędliny)
  • 1 duża bułka
  • łyżka masła
  • 70 g żółtego sera
  • opcjonalnie szczypior
  • sól, pieprz
Plastrami szynki wyłożyć boki 8 otworów w foremce. Bułkę pokroić w małą kostkę. Masło rozgrzać na patelni i wrzucić pokrojoną bułkę. Podgrzewać często mieszając, aż powstaną grzanki. Zdjąć je z patelni i rozłożyć do otworów w formie. 


Żółty ser pokroić w kostkę i rozłożyć na kawałkach bułki. Do każdej foremki ostrożnie wbić jajko. Posypać po wierzchu solą, pieprzem oraz szczypiorem. 
Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni i zapiekać ok. 12 minut - po tym czasie u nas żółtko pozostaje płynne (jak w jajku w koszulce). 

1 komentarz:

  1. też często piekę jajka w foremkach na babeczki :)
    fajny pomysł z tą szynką parmeńską

    pozdrawiam,
    Kaśka
    --------------------

    zapraszam do siebie
    http://tradycyjnakuchnia.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń