18:58

Pasztet z soczewicy

Pasztet z soczewicy i kaszy jaglanej jest smaczną przekąską i ciekawą alternatywą dla tradycyjnych mięsnych pasztetów. 
Nam najbardziej smakował jeszcze nie do końca wystudzony - jednak wtedy nie dawał się elegancko ukroić.
Po ostudzeniu i kilkugodzinnym pobycie w lodówce zdecydowanie lepiej się kroi, smakuje również nieźle. 

Składniki (keksówka 11 cm x 25 cm):
  • 200 g zielonej soczewicy
  • 100 g kaszy jaglanej
  • 1/4 szklanki rodzynek
  • 1 duża cebula
  • 1/4 szklanki oleju + 2 łyżki do podsmażenia cebuli
  • łyżka majeranku
  • 1 liść laurowy 
  • 3 kulki ziela angielskiego
  • sól i pieprz do smaku

Soczewicę ugotować z dodatkiem soli,  ziela angielskiego i liścia laurowego. Odłowić przyprawy i ostudzić. Kaszę jaglaną ugotować w lekko osolonej wodzie i również ostudzić. 
Cebulę pokroić w kostkę i zeszklić. Rodzynki zalać wrzątkiem i po ostudzeniu odsączyć. 
Powyższe składniki zmiksować z olejem i majerankiem, Doprawić do smaku solą i pieprzem. Masę przełożyć do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni. Piec około godziny. 






2 komentarze:

  1. Bardzo lubię pasztety warzywne :) Z rodzynkami chyba jeszcze nie jadłam.

    OdpowiedzUsuń
  2. takiego z soczewicy jeszcze nie jadłam, ale w pasztecie z ciecierzycy sie zakochałam:) .... a te rodzynki ciekawe:)

    OdpowiedzUsuń