13:37

Ciasto czekoladowe z jabłkami i orzechami

Dawno, dawno temu kiedy zdarzało nam się kupić ciasto w cukierni:), choć zdarzało się to naprawdę bardzo rzadko:), kupowaliśmy sobie ciasto, którego smak udało mi się właśnie odtworzyć. Nie pamiętam jego nazwy, po głowie chodzi mi "greckie", ale ręki sobie nie dam uciąć:). W każdym razie to ciasto smakowało właśnie tak - a właściwie nie do końca, bo zgodnie stwierdziliśmy, że to domowe jest lepsze. 
Czekoladowe z lekką nutą cynamonu i kawałkami jabłek i orzechów - każdy znajdzie w nim coś dla siebie.

Tutaj znajdziecie odchudzoną wersję tego ciasta (klik).

Składniki (blaszka 22x33cm):
  • 1 szklanka cukru (moim zdaniem można i 3/4, jeśli ciasto ma być mniej słodkie)
  • 2 jajka
  • 0,5 szklanki ciepłej wody
  • 1 szklanka mleka
  • 0,5 szklanki oleju
  • 2,5 szklanki mąki 
  • 1 łyżeczka sody
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 6 łyżek kakao
  • 2 jabłka (słodkie)
  • pół szklanki grubo posiekanych orzechów (włoskich lub laskowych)
  • 1/3 łyżeczki cynamonu
Jabłka obrać ze skórki i pokroić na kawałki (ósemka w grubsze plasterki) i posypać cynamonem. Wymieszać z orzechami i odstawić. 
Jajka ubić z cukrem i dodać pozostałe składniki (wszystko wymieszać przy pomocy miksera). 

Na koniec ciasto wymieszać z jabłkami i orzechami (łyżką). Ciasto wylać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Piec 40 minut w 180 stopniach. 

34 komentarze:

  1. piękne zdjęcia! apetyczne .

    OdpowiedzUsuń
  2. świetne ciacho, właśnie chodzi za mną coś czekoladowego,więc chętnie bym się poczęstowała kawałeczkiem, a dodatek jabłek i orzechów super :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Dusia - dziękuję bardzo:)
    Martex.82 - robi się szybko, łatwo a efekt super:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Uwielbiam takie ciasta. Chrupnie orzeczek i miejsce wilgotne od jabłka :D

    OdpowiedzUsuń
  5. Slyvvia - też mi odpowiada takie urozmaicenie:)
    Kulinarne-smaki - :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Bardzo fajne to ciasto.
    Też kiedyś kupowałam podobne ciasto w cukierni (zanim nauczyłam sie piec ciasta), ale miało ono dodatek marcepana jeszcze. Nazywało się ciasto karaibskie:)

    Pozdrowienia Aniu:)

    OdpowiedzUsuń
  7. Dla mnie to jeden ze smaków dzieciństwa... Ciasto najczęściej pieczone przez moją babcię ;) Świetny przepis, a z doświadczenia wiem, że smak równie dobry! :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Majana - karaibskie, też świetny pomysł, zwłaszcza, ze uwielbiam marcepana:)
    Smaczny Kąsek - ja go z dzieciństwa nie pamiętam, ale z pewnością będę do niego powracać:)

    OdpowiedzUsuń
  9. Takie ciasto do mnie przemawia. Lubię jabłka w wypiekach, nadają im wilgotności. :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Sue - do mnie też ten argument przemówił:)

    OdpowiedzUsuń
  11. Cudowne to ciasto:) zapisuję ten przepis Aniu, bo uwielbiam takie ciastowe klimaty:)

    OdpowiedzUsuń
  12. Wow- to by mi smakowało ! Zapisuję do zrobienia :)

    OdpowiedzUsuń
  13. Magda - cieszę się, że Ci się podoba:)
    Jola - będzie mi miło jak zrobisz:)
    Grażyna - powodzenia i smacznego:)

    OdpowiedzUsuń
  14. Aniu ja bardzo proszę powiększyć zdjęcia u siebie. Robisz coraz to ładniejsze i aż szkoda, że takie malutkie.
    A ciasto super. Troszkę skojarzyło mi się z wiewiórką, tylko tamto białe.

    OdpowiedzUsuń
  15. Kabaimaga - czy takie są ok?:)

    OdpowiedzUsuń
  16. Wielkością nie :) Zdecydowanie za małe :)

    OdpowiedzUsuń
  17. Wiesz, że właśnie odkryłam, że mogę je sobie sama powiększyć? Ale to nie to samo.

    OdpowiedzUsuń
  18. Kabamaiga - to rozmiar "duży":) Przetestowałam jeszcze "bardzo duży", ale post jest wtedy mniej nieczytelny:)Pozostaje klikanie na zdjęcie:)

    OdpowiedzUsuń
  19. W sam raz dla mnie! Czekoladowe.. i do tego z jabłuszkami.. ;-D


    www.przysmakiewy.pl

    OdpowiedzUsuń
  20. Ciasto jest już w moich ulubionych:) Dziś piekę kolejny raz.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Mahdallena - cieszę się, że tak przypadło do gustu:)

      Usuń
  21. W końcu nadszedł czas zrobienia tego ciasta:) ..... znikam do kuchni, dam znać jak smakowało:) Buziak

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. :) To czekam na wieści:)

      Usuń
    2. Aniu to ciasto jest u nas hitem, pojawiło się na naszym stole już kilka razy:). Jest szybkie, proste do wykonania, a efekt powalający:) buziaki i dziękuję za przepis, który wykorzystam jeszcze nie raz:)

      Usuń
    3. Jolu - bardzo dziękuję i niezmiernie mi miło, że tak smakuje:)

      Usuń
  22. Witam.
    Przepis wydaje mi sie niesamowity i chcialabym sprobowac go zrobic, tylko mam jedne pytanie. Szklanka zwiera 200 czy 250gr.? Bylabym bardzo wdzieczna na odpowiedz

    OdpowiedzUsuń
  23. izomorfia3
    Miałam ochotę na coś czekoladowego,bezproblemowego i szybkiego w wykonaniu do kawy;
    Użyłam papierówek z ogrodu + dodałam malin 2 garście.
    Mięciutkie;idealne w swojej prostocie :)

    OdpowiedzUsuń
  24. Ciasto zrobione, nie dodałam orzechów w zamian za to 5 sztuk jabłek. Powiem jedno szybkie , pyszne puszyste delikatne. Bardzo wszystkim smakowało. Dziękuje za przepis :) Polecam zrobić wszystkim niezdecydowanym.

    OdpowiedzUsuń
  25. Pyszny murzynek! Zrobiłam w trochę mniejszej blaszce i pięknie mi wyrósł. Ale następnym razem dodam trochę mniej cukru, bo uważam że był trochę za słodki :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Oj tak - teraz też bym dała dużo mniej cukru. Naniosę zmianę do przepisu :)

      Usuń
  26. Ten komentarz został usunięty przez administratora bloga.

    OdpowiedzUsuń