Dawno, dawno temu kiedy zdarzało nam się kupić ciasto w cukierni:), choć zdarzało się to naprawdę bardzo rzadko:), kupowaliśmy sobie ciasto, którego smak udało mi się właśnie odtworzyć. Nie pamiętam jego nazwy, po głowie chodzi mi "greckie", ale ręki sobie nie dam uciąć:). W każdym razie to ciasto smakowało właśnie tak - a właściwie nie do końca, bo zgodnie stwierdziliśmy, że to domowe jest lepsze.
Czekoladowe z lekką nutą cynamonu i kawałkami jabłek i orzechów - każdy znajdzie w nim coś dla siebie.
Tutaj znajdziecie odchudzoną wersję tego ciasta (klik).
Tutaj znajdziecie odchudzoną wersję tego ciasta (klik).
Składniki (blaszka 22x33cm):
- 1 szklanka cukru (moim zdaniem można i 3/4, jeśli ciasto ma być mniej słodkie)
- 2 jajka
- 0,5 szklanki ciepłej wody
- 1 szklanka mleka
- 0,5 szklanki oleju
- 2,5 szklanki mąki
- 1 łyżeczka sody
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 6 łyżek kakao
- 2 jabłka (słodkie)
- pół szklanki grubo posiekanych orzechów (włoskich lub laskowych)
- 1/3 łyżeczki cynamonu
Jabłka obrać ze skórki i pokroić na kawałki (ósemka w grubsze plasterki) i posypać cynamonem. Wymieszać z orzechami i odstawić.
Jajka ubić z cukrem i dodać pozostałe składniki (wszystko wymieszać przy pomocy miksera).
Na koniec ciasto wymieszać z jabłkami i orzechami (łyżką). Ciasto wylać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Piec 40 minut w 180 stopniach.
piękne zdjęcia! apetyczne .
OdpowiedzUsuńświetne ciacho, właśnie chodzi za mną coś czekoladowego,więc chętnie bym się poczęstowała kawałeczkiem, a dodatek jabłek i orzechów super :)
OdpowiedzUsuńDusia - dziękuję bardzo:)
OdpowiedzUsuńMartex.82 - robi się szybko, łatwo a efekt super:)
Uwielbiam takie ciasta. Chrupnie orzeczek i miejsce wilgotne od jabłka :D
OdpowiedzUsuńkawałek szczęścia
OdpowiedzUsuńSlyvvia - też mi odpowiada takie urozmaicenie:)
OdpowiedzUsuńKulinarne-smaki - :)
Bardzo fajne to ciasto.
OdpowiedzUsuńTeż kiedyś kupowałam podobne ciasto w cukierni (zanim nauczyłam sie piec ciasta), ale miało ono dodatek marcepana jeszcze. Nazywało się ciasto karaibskie:)
Pozdrowienia Aniu:)
Dla mnie to jeden ze smaków dzieciństwa... Ciasto najczęściej pieczone przez moją babcię ;) Świetny przepis, a z doświadczenia wiem, że smak równie dobry! :)
OdpowiedzUsuńMajana - karaibskie, też świetny pomysł, zwłaszcza, ze uwielbiam marcepana:)
OdpowiedzUsuńSmaczny Kąsek - ja go z dzieciństwa nie pamiętam, ale z pewnością będę do niego powracać:)
Takie ciasto do mnie przemawia. Lubię jabłka w wypiekach, nadają im wilgotności. :)
OdpowiedzUsuńSue - do mnie też ten argument przemówił:)
OdpowiedzUsuńCudowne to ciasto:) zapisuję ten przepis Aniu, bo uwielbiam takie ciastowe klimaty:)
OdpowiedzUsuńWow- to by mi smakowało ! Zapisuję do zrobienia :)
OdpowiedzUsuńMagda - cieszę się, że Ci się podoba:)
OdpowiedzUsuńJola - będzie mi miło jak zrobisz:)
Grażyna - powodzenia i smacznego:)
Aniu ja bardzo proszę powiększyć zdjęcia u siebie. Robisz coraz to ładniejsze i aż szkoda, że takie malutkie.
OdpowiedzUsuńA ciasto super. Troszkę skojarzyło mi się z wiewiórką, tylko tamto białe.
Kabaimaga - czy takie są ok?:)
OdpowiedzUsuńWielkością nie :) Zdecydowanie za małe :)
OdpowiedzUsuńWiesz, że właśnie odkryłam, że mogę je sobie sama powiększyć? Ale to nie to samo.
OdpowiedzUsuńKabamaiga - to rozmiar "duży":) Przetestowałam jeszcze "bardzo duży", ale post jest wtedy mniej nieczytelny:)Pozostaje klikanie na zdjęcie:)
OdpowiedzUsuńW sam raz dla mnie! Czekoladowe.. i do tego z jabłuszkami.. ;-D
OdpowiedzUsuńwww.przysmakiewy.pl
Ciasto jest już w moich ulubionych:) Dziś piekę kolejny raz.
OdpowiedzUsuńMahdallena - cieszę się, że tak przypadło do gustu:)
UsuńW końcu nadszedł czas zrobienia tego ciasta:) ..... znikam do kuchni, dam znać jak smakowało:) Buziak
OdpowiedzUsuń:) To czekam na wieści:)
UsuńAniu to ciasto jest u nas hitem, pojawiło się na naszym stole już kilka razy:). Jest szybkie, proste do wykonania, a efekt powalający:) buziaki i dziękuję za przepis, który wykorzystam jeszcze nie raz:)
UsuńJolu - bardzo dziękuję i niezmiernie mi miło, że tak smakuje:)
UsuńWitam.
OdpowiedzUsuńPrzepis wydaje mi sie niesamowity i chcialabym sprobowac go zrobic, tylko mam jedne pytanie. Szklanka zwiera 200 czy 250gr.? Bylabym bardzo wdzieczna na odpowiedz
Używam zawsze 250 ml:)
UsuńPowodzenia:)
OdpowiedzUsuńizomorfia3
OdpowiedzUsuńMiałam ochotę na coś czekoladowego,bezproblemowego i szybkiego w wykonaniu do kawy;
Użyłam papierówek z ogrodu + dodałam malin 2 garście.
Mięciutkie;idealne w swojej prostocie :)
Ciasto zrobione, nie dodałam orzechów w zamian za to 5 sztuk jabłek. Powiem jedno szybkie , pyszne puszyste delikatne. Bardzo wszystkim smakowało. Dziękuje za przepis :) Polecam zrobić wszystkim niezdecydowanym.
OdpowiedzUsuńPyszny murzynek! Zrobiłam w trochę mniejszej blaszce i pięknie mi wyrósł. Ale następnym razem dodam trochę mniej cukru, bo uważam że był trochę za słodki :)
OdpowiedzUsuńOj tak - teraz też bym dała dużo mniej cukru. Naniosę zmianę do przepisu :)
UsuńTen komentarz został usunięty przez administratora bloga.
OdpowiedzUsuń