Kiedy kolejny raz usłyszałam od męża, że chce biszkopt z owocami i galaretką albo sernik, stwierdziłam, że nie mogę się ciągle wykręcać i robić inne ciasta:). Przemyślałam sprawę, przeanalizowałam swoje przepisy i stworzyłam to ciasto. Gościły już u nas podobne, ale to pobiło wszystkie dotychczasowe. Nawet mi, która naprawdę mam awersję do biszkoptów z galaretką, bardzo smakowało. Nawet Olek, który z reguły owoce z ciast wydłubuje, zajadał ze smakiem:).
Składniki biszkopt (tortownica 26 cm):
Składniki biszkopt (tortownica 26 cm):
- 5 jajek
- 3/4 szklanki cukru
- 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej
- 3/4 mąki pszennej tortowej
Białka ubić na sztywno z cukrem (przy pomocy miksera). Łyżką połączyć z żółtkami i mąkami. Wlać do blaszki wyłożonej (wystarczy samo dno) papierem do pieczenia.
Piec 20 minut w 200 stopniach. Po upieczeniu, żeby ciasto nie opadło, rzucić nim (w blaszce) z wysokości około 0,5 metra.
Wystudzony biszkopt przekroić na dwie równe części.
Składniki masa serowa:
- 500 g twarogu z wiaderka
- 2 jajka
- 0,5 szklanki cukru
- 1 budyń śmietankowy
- 100 g masła
Białka ubić na sztywno w osobnej misce. Przy pomocy miksera utrzeć żółtka z cukrem, dodać twaróg i budyń (proszek).
W garnku roztopić masło, wlać masę twarogową i dodać pianę z białek. Cały czas mieszając zagotować (uwaga nie za długo, bo masa może się zważyć ).
Na wierzch:
- puszka mandarynek (mała)
- 2 galaretki pomarańczowe
Ułożyć jeden blat biszkoptu i nasączyć go połową soku z puszki (odsączyć owoce na sitku). Przełożyć gorącą masą serową (zostawić kilka łyżek na posmarowanie ciasta z wierzchu). Położyć drugą część biszkoptu i również ją nasączyć. Posmarować resztą masy serowej. Na cieście ułożyć mandarynki i zalać tężejącą galaretką (z uwagi na to, że ciasto wyszło dość wysokie, pozwoliłam galaretce bardziej stężeć i przekładałam ją kawałkami) - ciasto wyszło wyższe niż blaszka.
Nie dziwię się, że wszystkim smakowało, wygląda przepysznie :D
OdpowiedzUsuńSlyvvia - dziękuję:)
OdpowiedzUsuńjejku, takie małe cudeńko...jestem pewna, że moja rodzinka by je pokochała :)
Usuńooo to coś dla mnie! uwielbiam mandarynki!!
OdpowiedzUsuńTaki prawie torcik:)nie jestem fanką serników ani podobnych im ciast,ale gotowanej masy serowej nie jadlam,a mandarynkowy dodatek zachęca:)
OdpowiedzUsuńKulinarne pasje Ani - delikatnie mandarynkowe, ale według mnie właśnie idealnie:)
OdpowiedzUsuńPucinka - ano torcik, masa serowa smakuje jak puszysty, delikatny sernik:)
mi też się podoba:)
OdpowiedzUsuńAniu chyba z nieba mi spadłaś z tym ciastem. Muszę jutro mojemu synowi zrobić ciasto na opłatek dla rowerzystów i nie miałam pomysłu.
OdpowiedzUsuńStrasznie kusisz tym ciastem, wygląda rewelacyjnie, uwielbiam wszystkie serniki :)
OdpowiedzUsuńz pewnością mąż był zachwycony
OdpowiedzUsuńojej... wygląda wspaniale!
OdpowiedzUsuńJakie ładne! Śliczne kolorki i musi być pyyyyszne!
OdpowiedzUsuńBasiaP - miło mi:)
OdpowiedzUsuńKabamaiga - świetnie się nada, bo to takie "męskie" ciasto:)
Avelina - jeśli uwielbiasz serniki to zdecydowanie coś dla Ciebie:)
Kulinarne-smaki - bardzo, nie mógł skończyć z dokładkami:)
Karmel-itka - cieszę się:)
Majana - takie ciepłe kolorki to sama radość przy ponurych dniach:)
Cudownie pomarańczowe!
OdpowiedzUsuńA ten kolor barzdo lubię.
Pysza slodka propozycja.
Amber - ja lubię pomarańczowy głównie zimą:)
OdpowiedzUsuńbardzo słoneczne to ciasto :-)
OdpowiedzUsuńWygląda pysznie..
OdpowiedzUsuńZ dodatkiem mandarynek? Świetny pomysł! Ostatnio zaczęły smakować mi biszkopty z dodatkiem kakao ;-))
OdpowiedzUsuńwww.przysmakiewy.pl
Smakowity kąsek, do kawy jak znalazł ;]
OdpowiedzUsuńBardzo smakowite ciasto :)
OdpowiedzUsuńto mi się podoba, ale boję się biszkoptu, słyszałam że lubi nie wychodzic :(
OdpowiedzUsuńAga-aa - co ma nie wyjść? Tylko trzeba dobrze ubić białka:) i koniecznie upieczonym rzucić:)
OdpowiedzUsuńTakich barw i smaków, to mi jak najbardziej potrzeba o tej porze roku :D
OdpowiedzUsuńFlusso, w oczekiwaniu na wiosnę taka terapia najbardziej skuteczna:)
Usuń