środa, 4 stycznia 2012

Bułki żytnie

Zaczęło się od rozmowy na temat tych bułeczek (co prawda nie do końca o bułeczki się rozchodziło), ale "zaraziłam się" i poczułam zew upieczenia (w trakcie okazało się, że nie tylko ja, bo i Joanna się za nie w tym samym czasie zabrała).
Nie wyszły tak piękne jak u Kabamaigi (troszkę zdeformowały się w trakcie pieczenia - po uformowaniu były ślicznie krąglutkie), ale zapewniam, że w smaku niczego im nie brakuje:) 
Piecze się je szybko, więc to idealna propozycja na czas kiedy w domu zabraknie pieczywa. 


Składniki (u mnie 12 bułeczek):
  • 400 g mąki żytniej (typ 720 jasna)
  • 100 g mąki pszennej (typ 500)
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 250 ml ciepłej wody
  • 30 g świeżych drożdży (zmieniłam oryginalną ilość)
  • 80 g oliwy
  • łyżeczka cukru
  • 2 łyżeczki soli
  • otręby do posypania po wierzchu ( u mnie pszenne)
Z wody, cukru i drożdży sporządzić rozczyn. 
Przy pomocy miksera wymieszać wszystkie składniki i dodać rozczyn (ciasto jest dosyć klejące, ale mikser ze spiralnymi końcówkami idealnie się sprawdził). 
Pozostawić w ciepłym miejscu, żeby wyrosło (podwoiło swoją objętość).
Ciasto wyłożyć na oprószoną mąką stolnicę i uformować bułki (ja swoje wykrawałam szklanką). Bułki ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i odstawić do wyrośnięcia na minimum 30 minut). 
Po tym czasie bułki spryskać wodą i posypać otrębami. 





Piec w 220 stopniach przez 20 minut. 

14 komentarzy:

  1. Jak to nie wyszły piękne? Wyszły, wyszły

    OdpowiedzUsuń
  2. wyszły, wyszły - piękne, smaczne i pachnące!

    OdpowiedzUsuń
  3. Kulinarne-smaki - wyszły, tylko nie takie krąglutkie:)
    Js28 - grunt, że smaczne prawda?:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Dusia - a co najważniejsze pysznie smakują:)

    OdpowiedzUsuń
  5. Śliczne i smaczne bułeczki:)

    OdpowiedzUsuń
  6. Mi się Twoje bułeczki bardziej podobają, wyglądają tak naturalnie, chętnie by się jedną schrupało. :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Avelina - no jakoś mi takie równe nie wyszły:) choć się zapowiadały:)

    OdpowiedzUsuń
  8. Tak sobie myślę, ż ten głupi komentarz jednak na dobre się odkręcił :) A co do deformacji, to one chyba nie są najłatwiejsze w formowaniu. Teoje chociaż nie popękały. Szybkość za wygląd, ale smak jest OK. Buziaki Aniu

    OdpowiedzUsuń
  9. Kabamaiga - właśnie uformowały się ładnie, ale duża ilość drożdży je trochę rozbujała podczas pieczenia:)

    OdpowiedzUsuń
  10. Pysznie wygladają ! Musze i ja zabrać się za bułki :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Kochana czy to te żenujące?:):):) .... uwielbiam domowe bułeczki:) pozdrawiam Kochana:)

    OdpowiedzUsuń
  12. Grażyna - zabierz się koniecznie:)
    Jola - dokładnie te same:)

    OdpowiedzUsuń
  13. Nie jest to aż tak istotne jak wyglądają! Mi przypadłyby do gustu i bez marudzenia bym je zjadła ;-D



    www.przysmakiewy.pl

    OdpowiedzUsuń

O mnie

Moje zdjęcie
Dlaczego Bajkorada? Ponieważ doradzam jak gotować proste posiłki dla całej rodziny, (trójki dzieci) a w wolnych chwilach piszę bajki.

Szukaj po haśle

agrest ajvar akcje konkursowe amarantus ananas anchois awokado babeczki babka Bajeczna Fabryka bajgle BAJKI bakalie bakłażan banan banany bazylia beza bezglutenowe białka bigos biszkopt bita śmietana boczek borówki botwinka Boże Narodzenie bób brokuł brownie brukselka brzoskwinie budyń bulion bułka buraki cake pops cebula chałka chałwa chipsy chleb chrusty ciasta ciasteczka na 10 rączek ciastka ciastka drożdżowe ciastka Olka ciasto ciasto bezglutenowe ciasto czekoladowe ciasto drożdżowe ciasto francuskie ciasto parzone ciasto ucierane ciasto z oliwą ciasto z owocami ciecierzyca coolomat cukinia curry cydr cynamon cytryna czarna rzepa czekolada czereśnie czosnek daktyle danie jednogarnkowe deser dla rodziców do pieczywa drożdże dynia dżem eklery fasola faworki fenkuł figi Filmy flaki galaretka garnek rzymski gęś gnocchi gofry gołąbki groch groszek gruszki grzyby humor imbir indyk inne jabłka jagody jagodzianki jajka jajko jarmuż jogurt kaczka kajmak kakao kalafior kalarepa kalmary kapary kapusta karkówka karmel Karnawał kasza kasza gryczana kasza jaglana kasza jęczmienna kasza manna kasztany kawa keks kiełbasa kisiel kiszona kapusta kluski kminek knedle knish kokos koperek kopytka kotlety krokiety królik kruche ciasto kruszonka kuchnie świata kukurydza kurczak kurczak wędzony kurki kurkuma lazania leczo lody lukier łosoś majonez mak makaron makowiec makrela maliny mandarynki mango marcepan marchewka masa budyniowa masa czekoladowa masa kajmakowa masa serowa masa śmietanowa masa truskawkowa masa z pianek marshmallow mascarpone masło orzechowe maślanka mazurek mąka gryczana mąka kasztanowa mąka kukurydziana mąka orkiszowa mąka razowa mąka żytnia mięso mielone mięta migdały miód mleko mleko kokosowe mleko skondensowane mleko w proszku młoda kapusta moje dzieci morele mozzarella mrożonki muffinki murzynek musli na parze nagrody i wyróżnienia naleśniki natka pietruszki nektarynki nutella obiad obiad na słodko ogórek ogórek kiszony ogórki Olek recenzuje oliwa oliwki omlet oponki orzechy oscypek otręby owoce morza pancakes panierowane papryka parmezan pascha pasta pasztet pączki pesto pęczak pieczarki pieczywo pierniki pierogi pistacje pizza placki placuszki płatki jęczmienne płatki owsiane podroby podróże polewa czekoladowa POLITYKA PLIKÓW COOKIES pomarańcza pomidory pomidory suszone por porzeczki przemyślenia matki-kulinarki przetwory przyjęcie dla dzieci ptysie pulpety rabarbar racuchy radicchio recenzje filmów recenzje filmów dla dzieci recenzje gier recenzje książek recenzje restauracji ricotta risotto rodzynki rogale rogaliki rolada roszponka rozmaryn rukola ryby ryż rzodkiewki sajgonki sałata sałatka sałatki samsa schab seler seler naciowy semolina ser ser feta ser kozi ser pleśniowy ser pleśniowy. serek homogenizowany serek topiony sernik sezam siemię lniane skorupki waflowe słonecznik soczewica soja sok sos beszamelowy sos czosnkowy sos pomidorowy sos sojowy sól strucla sucharki surimi surówka szafran szarlotka szczaw szczypiorek szparagi szpinak szybki obiad szynka śledź śliwki śmietana śniadanie tarta Tłusty Czwartek tofu topinambur torty trufle truskawki tuńczyk twaróg Viva la pasta wafle Walentynki wanilia warsztaty warzywa gotowane wątróbka Wielkanoc wieprzowina wino wiśnie wołowina z dżemem z owocami zakwas pszenny zakwas zytni zapiekanka zdrowie zielony groszek ziemniaki zrazy zupa zupy żelatyna żółtka żółty ser żurawina żurek

Prawa autorskie

Wszystkie teksty oraz zdjęcia potraw zamieszczane na blogu są wyłącznie mojego autorstwa. Osoby zainteresowane powielaniem, publikacją bądź innego rodzaju wykorzystaniem zamieszczanych tu treści proszę o kontakt pod adresem e-mailowym: a.cirin@wp.pl.