wtorek, 24 stycznia 2012

Knedle z mięsem

Kolejny smak dzieciństwa (przypomniany mi ostatnio w rozmowie telefonicznej przez babcię). Długo nie czekałam i zrobiłam. Warto było:) i nie wiem czemu przez tak długi czas pozbawiałam się przyjemności jedzenia knedli z mięsem:). Teraz zdecydowanie częściej będą się pojawiać na naszym stole. 






Składniki ciasta:
  • 1 kg ziemniaków ugotowanych w mundurkach
  • mąka ziemniaczana (1/4 objętości ugotowanych i zmielonych ziemniaków)
  • 1 jajko
  • sól
Ugotowane w mundurkach ziemniaki obrać i zmielić. Włożyć do miski i uklepać na płasko. Podzielić ziemniaki na 4 części. Jedną część wyjąć i w jej miejsce wsypać mąkę ziemniaczaną. Wbić jajko, dodać sól i wyrobić na gładką masę. 

















Składniki farszu:
  • 400 g mięsa wieprzowego (łopatka)
  • 200 g mięsa drobiowego (udka)
  • 1 cebula
  • oliwa
  • majeranek
  • pieprz czarny
  • liść laurowy
  • 3 ząbki czosnku
Mięso ugotować w osolonej wodzie z dodatkiem liścia laurowego. Ostudzić i zmielić wraz z 3 ząbkami czosnku. Dodać cebulkę (wcześniej pokrojoną w kostkę i podsmażoną na oliwie), majeranek, sól i pieprz. 
Z ciasta uformować wałek o średnicy 5 cm i pokroić go na 1 cm plastry. 
Każdy plaster rozpłaszczyć w dłoniach i łyżeczką nakładać farsz. Formować kulki. 

Gotować w osolonej wodzie (3-4 minuty od wypłynięcia na powierzchnię). Podawać okraszone podsmażoną cebulką. 










W przygotowaniu tego dania aktywnie pomagał mi  7 letni Olek - obrał ziemniaki ze skórki i formował kulki, a nawet knedle w różnych formach:)

32 komentarze:

  1. Mój tato byłby wniebowzięty gdyby miał okazję ich skosztować. Ja zresztą też ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Kulinarne-smaki - no to chyba musisz zrobić:)

      Usuń
  2. Mniam! Wieki nie jadłam takich knedli. Pysznie wyglądają u Ciebie Aniu:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Majana - to tak jak i ja...naprawdę nie wiem czemu ich nie robiłam wcześniej:)

      Usuń
  3. Odpowiedzi
    1. Smak chwili - w pełni podzielam to uwielbienie:)

      Usuń
  4. próbowałam kiedyś zrobić, ale zupełnie mi nie wyszły. Twoje wyglądają cudnie:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. BasiaP - dziękuję i zachęcam do ponownego spróbowania:)

      Usuń
  5. W taki sposob robie kluski slaskie:) Oczywiscie bez dodatku mieska w srodku - po prostu male kluseczki z dziurka:) Moze kiedys wyprobuje z nadzieniem:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Marzena - zgadza się, tylko ja do klusek śląskich nie dodaję jajka:)

      Usuń
    2. Ja dodaje zoltko jesli mam do 1kg ziemniakow a jesli wiecej (czasami robie wiecej kluseczek) to daje cale jajko:) pozdrawiam!

      Usuń
  6. Aniu, tyle wspaniałych przepisów, które od razu mam chęć wypróbować!
    Na pierwszy rzut pójdzie zupka rybna i ciacho drożdżowe. Potem knedle. :)
    Dziękuję.

    Pozdrowienia z Zieleńca!
    Aaania

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Aniu - bardzo się cieszę, że do mnie zaglądasz i korzystasz z przepisów. Powodzenia i smacznego:) I miłego wypoczynku!!!:)

      Usuń
  7. Zawsze chciałam je zrobić. Szkoda, że jestem na diecie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Buziaczek - ale kiedyś dieta się pewnie skończy...:)

      Usuń
  8. Pyszności. No i nie ma jak pomoc syna.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Kabamaiga - taka pomoc jest nieoceniona:)

      Usuń
  9. Aniu, co za pyszności ! A u mnie dziś było podobnie - kartacze w dwóch wersjach- z mięsem i wegetariańskie.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Grażyna - kartacze brzmią bosko!:)

      Usuń
  10. Osz ty! A ja wczoraj męża naciągałam w Biedronce na takie knedle z mięsiwem i w końcu stanęło na pierogach z truskawkami ;) Wspaniałe knedle, uwielbiam mączne dania. Nigdy sama nie robiłam knedli z mięsem...ach zazdroszczę, chciałabym je dzisiaj zjeść na obiad :(

    Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Monica - to namów męża na wspólne gotowanie w weekend:)

      Usuń
  11. Fajne te Olkowe knedle .... bardzo lubimy takie z miesem i zawsze zamrażam rosołowe resztki, ażeby od czasu do czasu takowy przysmak zrobić:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jola - dobry pomysł, tylko u mnie nic nigdy z rosołu nie zostaje:)

      Usuń
  12. Trójkątne knedle to na wystawe sie nadaja:)pewnie były najsmaczniejsze:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Pucinka21 - nie wiem, bo autor osobiście poddał konsumpcji:)

      Usuń
  13. pracujesz zawodowo?
    jeśli tak to jestem pod wrażeniem, Olek nie chodzi do szkoły??

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Beata - jestem na wychowawczym, a Olek ma ferie:)

      Usuń
  14. Muszę w końcu zrobić! Pyszny obiad. :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Sue - o pyszny:), jutro robię knedle z truskawkami:)

      Usuń
  15. To jest danie, które tygrysy przedkładają nade wszystko :-)

    OdpowiedzUsuń
  16. z mięsem zjadłabym, ale wole z jagodami - bez cukru rzecz jasna ;)

    OdpowiedzUsuń
  17. Fajny przepis, już dawno takich nie jadłem, chyba trzeba będzie niedługo wypróbować ten przepis :) Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń

O mnie

Moje zdjęcie
Jestem mamą Olka (2004), Ewy (2010) oraz Hani (2012), a z wykształcenia pedagogiem:) Dlaczego Bajkorada? Ponieważ doradzam jak gotować proste posiłki dla całej rodziny, a w wolnych chwilach piszę bajki.

Szukaj po haśle

agrest ajvar akcje konkursowe amarantus ananas anchois awokado babeczki babka Bajeczna Fabryka bajgle BAJKI bakalie bakłażan banan bazylia beza bezglutenowe białka bigos biszkopt boczek borówki botwinka Boże Narodzenie bób brokuł brownie brukselka brzoskwinie budyń bulion bułka buraki cake pops cebula chałka chałwa chipsy chleb chrusty ciasteczka na 10 rączek ciastka ciastka drożdżowe ciastka Olka ciasto ciasto bezglutenowe ciasto francuskie ciasto parzone ciasto ucierane ciasto z oliwą ciasto z owocami ciecierzyca coolomat cukinia curry cydr cynamon cytryna czarna rzepa czekolada czereśnie czosnek daktyle deser dla rodziców do pieczywa drożdże dynia dżem eklery fasola faworki fenkuł figi Filmy galaretka garnek rzymski gęś gnocchi gofry gołąbki groch groszek gruszki grzyby humor imbir indyk inne jabłka jagody jajka jajko jarmuż jogurt kaczka kajmak kakao kalafior kalarepa kapary kapusta karkówka karmel Karnawał kasza kasza gryczana kasza jaglana kasza jęczmienna kasza manna kasztany kawa keks kiełbasa kisiel kiszona kapusta kluski kminek knedle knish kokos koperek kopytka kotlety krokiety królik kruche ciasto kruszonka kuchnie świata kukurydza kurczak kurczak wędzony kurki kurkuma lazania lody lukier łosoś majonez mak makaron makowiec makrela maliny mandarynki mango marcepan marchewka masa budyniowa masa kajmakowa masa serowa masa śmietanowa masa truskawkowa masa z pianek marshmallow mascarpone masło orzechowe maślanka mazurek mąka gryczana mąka kasztanowa mąka kukurydziana mąka orkiszowa mąka razowa mąka żytnia mięso mielone mięta migdały miód mleko mleko kokosowe mleko skondensowane mleko w proszku młoda kapusta moje dzieci morele mozzarella muffinki murzynek musli na parze nagrody i wyróżnienia naleśniki natka pietruszki nektarynki nutella obiad na słodko ogórek ogórek kiszony ogórki Olek recenzuje oliwa oliwki omlet oponki orzechy oscypek otręby owoce morza pancakes panierowane papryka parmezan pascha pasztet pączki pesto pęczak pieczarki pieczywo pierniki pierogi pistacje pizza placuszki płatki jęczmienne płatki owsiane podroby podróże polewa czekoladowa POLITYKA PLIKÓW COOKIES pomarańcza pomidory pomidory suszone por porzeczki przemyślenia matki-kulinarki przetwory przyjęcie dla dzieci ptysie pulpety rabarbar racuchy radicchio recenzje filmów recenzje filmów dla dzieci recenzje gier recenzje książek recenzje restauracji ricotta risotto rodzynki rogale rogaliki rolada roszponka rozmaryn rukola ryby ryż rzodkiewki sałata sałatka sałatki samsa schab seler seler naciowy semolina ser ser feta ser kozi ser pleśniowy ser pleśniowy. serek homogenizowany serek topiony sernik sezam siemię lniane skorupki waflowe słonecznik soczewica soja sok sos beszamelowy sos czosnkowy sos pomidorowy sos sojowy sól strucla sucharki surimi surówka szafran szarlotka szczaw szczypiorek szparagi szpinak szybki obiad szynka śledź śliwki śmietana śniadanie tarta Tłusty Czwartek tofu topinambur torty trufle truskawki tuńczyk twaróg Viva la pasta wafle Walentynki wanilia warsztaty wątróbka Wielkanoc wieprzowina wino wiśnie wołowina z dżemem z owocami zakwas pszenny zakwas zytni zapiekanka zdrowie ziemniaki zrazy zupy żelatyna żółtka żółty ser żurawina żurek

Prawa autorskie

Wszystkie teksty oraz zdjęcia potraw zamieszczane na blogu są wyłącznie mojego autorstwa. Osoby zainteresowane powielaniem, publikacją bądź innego rodzaju wykorzystaniem zamieszczanych tu treści proszę o kontakt pod adresem e-mailowym: a.cirin@wp.pl.