środa, 18 stycznia 2012

Odrywane ciasto drożdżowe (cynamonowo-pomarańczowe)

Już dawno miałam je zrobić, ale jakoś tak się zeszło...:), jednak natchniona tekstem męża "to my pojedziemy na warsztaty, a mama może nam w tym czasie jakieś ciasto upiecze" przypomniałam sobie o tym wypieku. 
Miałam w planie pełną relację z powstawania ciasta, ale moja czternastomiesięczna pomocnica pokrzyżowała te plany. Po świetną foto-instrukcję odsyłam Was zatem do Nikol
Tak to się zaczęło...:)
A tak się skończyło:)


Składniki ciasto:

  • 3 szklanki mąki pszennej
  • 0,25 szklanki cukru
  • 25 g świeżych drożdży
  • 0,5 łyżeczki soli
  • 60 g roztopionego i ostudzonego masła
  • 0,5 szklanki mleka
  • 2 jajka
  • skórka otarta z 1 pomarańczy
Składniki posypka:
  • sok z połowy pomarańczy
  • 2 łyżeczki cynamonu
  • 0,5 szklanki cukru
  • 40 g masła
Z mleka, łyżeczki cukru i drożdży sporządzić rozczyn. Wlać go do miski z mąką, wbić jajka, dodać masło, sól, cynamon i skórkę z pomarańczy oraz pozostały cukier. Z powyższych składników wyrobić ciasto i odstawić w ciepłe miejsce żeby wyrosło. Pod koniec wyrastania ciasta przygotować posypkę, a właściwie polewę. Wszystkie składniki rozpuścić w rondelku cały czas mieszając. Ze względu na dodatek soku gotować kilka minut aż do osiągnięcia konsystencji ciągnącego się smarowidła. Ostudzić. 
Wyrośnięte ciasto wyłożyć na stolnicę oprószoną mąką i rozwałkować na prostokąt (około 50cm x 30cm). 
Posmarować posypką/polewą i prostokąt pokroić na 6 pasków, które następnie położyć jeden na drugim. Powstały pasek podzielić na 6 części.

Kawałki ciasta ułożyć w wysmarowanej masłem keksówce i pozostawić ciasto do wyrośnięcia (około 15-20 minut). 
Piec 30-35 minut w 180 stopniach. 
Upieczone ostudzić i jeść odrywając po kawałku. 

30 komentarzy:

  1. Fantastyczne! Spróbujemy na pewno. Nie wiem, czy nie dzisiaj przypadkiem :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Warsztat Mamy - robi się szybko, więc nie ma na co czekać:)

      Usuń
  2. Z taka pomocą nie ma szans żeby coś nie wyszło :)

    Bardzo fajne ciasto, nie robiłam drożdżowego w taki sposób.

    Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Monica - nie ma szans na fotorelację:) Ciasto na szczęście wyszło:)

      Usuń
  3. Ciacho super- uwielbiam cynamonowe..a Ewunia - takiego pomocnika tylko pozazdrościć.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bożena - dziękuję za miłe słowa:)

      Usuń
  4. Mniamuśnie wygląda ...a Ewunia wyjadająca nadzienie to najlepsza reklama tych cudeniek:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jola - to fakt:)nadzienie było ciągnące i takie pyszne, że rywalizowałyśmy o wylizywanie garnuszka:)

      Usuń
  5. wyśmienicie wygląda!cud miód;)a raczej cynamon!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Monisia - dziękuję bardzo, a z miodem niewątpliwie by smakowało;)

      Usuń
  6. Aniu, ono jest cudowne.
    A u Ciebie takie rumiane.Pięknie się upiekło!
    Córeczka stawia pierwsze kroki w kuchni? Świetnie.
    Pozdrowienia.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Amber - troszkę się za bardzo rozlazło, ale mieści się w granicach normy/formy:) Ewa pomaga od samego urodzenia:)

      Usuń
  7. Super smaki dla mnie w bułeczkach: cynamon i pomarańcza. Wypróbuję przy najbliższej okazji :)
    Kiedyś piekłam odrywane bułeczki, ale z ziołami - też wciągały :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ola - z ziołami powiadasz? Muszę zobaczyć:)

      Usuń
  8. Takie zimowe ciacho:)bardzo fajne,a Ewunia na medal:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Pucinka21 - takie typowo zimowe faktycznie, a Ewa jak zwykle łobuziak:)

      Usuń
  9. Fajnie jest mieć takiego pomocnika w kuchni :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Kulinarne-smaki - cóż to jeszcze nie do końca pomocnik:), ale trenuje:)

      Usuń
  10. sądząc z miny degustatora musi być pyszne! :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Co za pyszności ! Musze zrobić :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Grażyna - takie proste, a naprawdę pyszne:)

      Usuń
  12. Oh lubie takie:) A Pomocnica slodka!:)

    OdpowiedzUsuń
  13. Marzena - ja też już takie lubię:)

    OdpowiedzUsuń
  14. Super zdjęcia! Ciasto rewelacja - po prostu ideał. Kocham drożdżówy, a jeszcze z cynamonem to już w ogóle niebo w gębie!:)
    A córeczka jaka słodziutka!:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Majana - dziękuję w imieniu Ewy i ciasta:)

      Usuń
  15. Cudne Aniu! Az mam ochote! :) Tylko, na nieszczescie mam tez lenia, wiec pewnie skonczy sie na jakims szybkim, ucieranym :( A na to dobre zaprosze sie do Ciebie! O!

    www.lejdi-of-the-house.bloog.pl

    OdpowiedzUsuń
  16. Narobiłaś mi ochoty ;-D



    www.przysmakiewy.pl

    OdpowiedzUsuń

O mnie

Moje zdjęcie
Dlaczego Bajkorada? Ponieważ doradzam jak gotować proste posiłki dla całej rodziny, (trójki dzieci) a w wolnych chwilach piszę bajki.

Szukaj po haśle

agrest ajvar akcje konkursowe amarantus ananas anchois awokado babeczki babka Bajeczna Fabryka bajgle BAJKI bakalie bakłażan banan banany bazylia beza bezglutenowe białka bigos biszkopt bita śmietana boczek borówki botwinka Boże Narodzenie bób brokuł brownie brukselka brzoskwinie budyń bulion bułka buraki cake pops cebula chałka chałwa chipsy chleb chrusty ciasta ciasteczka na 10 rączek ciastka ciastka drożdżowe ciastka Olka ciasto ciasto bezglutenowe ciasto czekoladowe ciasto drożdżowe ciasto francuskie ciasto parzone ciasto ucierane ciasto z oliwą ciasto z owocami ciecierzyca coolomat cukinia curry cydr cynamon cytryna czarna rzepa czekolada czereśnie czosnek daktyle danie jednogarnkowe deser dla rodziców do pieczywa drożdże dynia dżem eklery fasola faworki fenkuł figi Filmy flaki galaretka garnek rzymski gęś gnocchi gofry gołąbki groch groszek gruszki grzyby humor imbir indyk inne jabłka jagody jagodzianki jajka jajko jarmuż jogurt kaczka kajmak kakao kalafior kalarepa kalmary kapary kapusta karkówka karmel Karnawał kasza kasza gryczana kasza jaglana kasza jęczmienna kasza manna kasztany kawa keks kiełbasa kisiel kiszona kapusta kluski kminek knedle knish kokos koperek kopytka kotlety krokiety królik kruche ciasto kruszonka kuchnie świata kukurydza kurczak kurczak wędzony kurki kurkuma lazania leczo lody lukier łosoś majonez mak makaron makowiec makrela maliny mandarynki mango marcepan marchewka masa budyniowa masa czekoladowa masa kajmakowa masa serowa masa śmietanowa masa truskawkowa masa z pianek marshmallow mascarpone masło orzechowe maślanka mazurek mąka gryczana mąka kasztanowa mąka kukurydziana mąka orkiszowa mąka razowa mąka żytnia mięso mielone mięta migdały miód mleko mleko kokosowe mleko skondensowane mleko w proszku młoda kapusta moje dzieci morele mozzarella mrożonki muffinki murzynek musli na parze nagrody i wyróżnienia naleśniki natka pietruszki nektarynki nutella obiad obiad na słodko ogórek ogórek kiszony ogórki Olek recenzuje oliwa oliwki omlet oponki orzechy oscypek otręby owoce morza pancakes panierowane papryka parmezan pascha pasta pasztet pączki pesto pęczak pieczarki pieczywo pierniki pierogi pistacje pizza placki placuszki płatki jęczmienne płatki owsiane podroby podróże polewa czekoladowa POLITYKA PLIKÓW COOKIES pomarańcza pomidory pomidory suszone por porzeczki przemyślenia matki-kulinarki przetwory przyjęcie dla dzieci ptysie pulpety rabarbar racuchy radicchio recenzje filmów recenzje filmów dla dzieci recenzje gier recenzje książek recenzje restauracji ricotta risotto rodzynki rogale rogaliki rolada roszponka rozmaryn rukola ryby ryż rzodkiewki sajgonki sałata sałatka sałatki samsa schab seler seler naciowy semolina ser ser feta ser kozi ser pleśniowy ser pleśniowy. serek homogenizowany serek topiony sernik sezam siemię lniane skorupki waflowe słonecznik soczewica soja sok sos beszamelowy sos czosnkowy sos pomidorowy sos sojowy sól strucla sucharki surimi surówka szafran szarlotka szczaw szczypiorek szparagi szpinak szybki obiad szynka śledź śliwki śmietana śniadanie tarta Tłusty Czwartek tofu topinambur torty trufle truskawki tuńczyk twaróg Viva la pasta wafle Walentynki wanilia warsztaty warzywa gotowane wątróbka Wielkanoc wieprzowina wino wiśnie wołowina z dżemem z owocami zakwas pszenny zakwas zytni zapiekanka zdrowie zielony groszek ziemniaki zrazy zupa zupy żelatyna żółtka żółty ser żurawina żurek

Prawa autorskie

Wszystkie teksty oraz zdjęcia potraw zamieszczane na blogu są wyłącznie mojego autorstwa. Osoby zainteresowane powielaniem, publikacją bądź innego rodzaju wykorzystaniem zamieszczanych tu treści proszę o kontakt pod adresem e-mailowym: a.cirin@wp.pl.