Co można zrobić z trzech dużych pomarańczy i jeszcze paru składników? Ciasto, które może "nie wygląda", ale zachwyca smakiem. Przepis znalazłam tu. Ciasto jest niesamowicie wilgotne i idealnie pomarańczowe. Jedyną wadą jest to, że najlepsze po kilku godzinach pobytu w lodówce, ale próbowaliśmy godzinę po upieczeniu i też było pyszne:)
W wykonaniu proste, a efekt zaskakujący. Jeśli lubicie pomarańcze to skuście się koniecznie:).Składniki:
- 3 duże pomarańcze
- 8 płaskich łyżek masła
- 8 czubatych łyżek cukru pudru
- szczypta soli
- 2 szklanki mąki pszennej (dałam tortową)
- 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
- 5 jajek
Pomarańcze dokładnie wyszorować. Otrzeć z nich skórkę i wycisnąć sok.
Masło, cukier puder i szczyptę soli utrzeć na gładką masę. Dodać utartą skórkę, mąkę, proszek do pieczenia i jajka. Ciasto jest dość gęste. Ciasto przelać do wysmarowanej masłem formy (piekłam w tortownicy 26 cm, ale może być też mniejsza blaszka). Piec 40 minut w 170 stopniach. Gorące ciasto nakłuć patyczkiem (ja nakłuwałam dość gęsto wykałaczką) i zalać sokiem z pomarańczy. Wystudzone wstawić na kilka godzin do lodówki.
cudownie pulchna uczta
OdpowiedzUsuńKulinarne-smaki - samo ciasto nie jest bardzo pulchne, ale nasączone sokiem robi się przyjemnie miękkie:)
UsuńOstatnio baardzo polubilam takie ciasta! Byle aromatyczne i mocno wilgotne - zjadlabym z wielkim kleksem jogurtu greckiego... Mmmm... :):):) Buziaczki Aniu!
OdpowiedzUsuńwww.lejdi-of-the-house.bloog.pl
Lejdi-of-the-house - o tak, jogurt naturalny byłby tu bardzo na miejscu:)
UsuńTakie równe! :)
OdpowiedzUsuńSue - :) zgadza się:)
Usuńmniam ...pomarańcze uwielbiam, ale zjadam je w takim tempie, ze wątpię, żeby do ciasta dotrwały:)
OdpowiedzUsuńJola - trzeba kupić w tym celu osobne, bo inaczej się nie da:)
Usuńuwielbiam wilgotne ciasta,a jak sa jeszcze pomarancze w skladzie to juz dla mnie bajka:) a tak na marginesie..uoieklam dzie muffinki z twojego przepisu...pyszne!!!!
OdpowiedzUsuńEwam - to w takim razie to ciasto dla Ciebie:), cieszę się, że muffinki smakowały. To teraz czas wypróbować czekoladowe:) - najlepsze:)
UsuńMniam, ale bym zjadła kawałek :)
OdpowiedzUsuńGrażyna - wirtualnie przesyłam Ci kawałek:)
UsuńTakie teraz bogactwo pomarańczy i można takie cuda piec nawet codziennie :-) Fajne ciasto!
OdpowiedzUsuńArven - najlepsza pora na pomarańczowe ciasta:)
UsuńLubię cytrusowe ciacha:))
OdpowiedzUsuńMajana - ja też:) ostatnio zastanawiałam się nad grejpfrutem:)
Usuńja też bardzo lubię cytrusowe wypieki, a w ogóle jak dla mnie to wygląda i to bardzo - ja lubię niskie ciasta, a jeszcze jeśli jest wilgotne, no to bosko! Idealnie komponowałby się ten pomarańczowy smak z dobrą czarną kawą! mniam
OdpowiedzUsuńPozdrawiam
Monika
Mnemonique - nie pijam czarnej kawy:), ale wierzę Ci na słowo:)
UsuńNie dałabym rady czekać kilka godzin.
OdpowiedzUsuńKabamaiga - dlatego my spróbowaliśmy od razu po godzinie:)
UsuńZimowe ciasto:)nie kusiło Cie zeby dodac cynamonu?a jeszcze taka duuuuża górke bitej śmietanki...mmmm:)
OdpowiedzUsuńPucinka21 - a wiesz, że ostatnie kawałki zjedliśmy z bitą śmietaną:), a cynamon w tym przypadku raczej nie wskazany - ono jest baaardzo pomarańczowe i by to zagłuszył:)
UsuńA tam nie wygląda, wygląda - skromnie i apetycznie.
OdpowiedzUsuńUsagi - bardzo dobrze powiedziane:)
UsuńBardzo smaczne ciasto i wyjątkowo wilgotne, dawno go nie robiłam, a szkoda. Robiłam też to ciasto też w wersji migdałowej czyli dawałam pół na pół mąkę z mielonymi migdałami i na górę ciasto posypywałam płatkami migdałów, reszta składników podobnie. W każdej wersji smakuje rewelacyjnie :)
OdpowiedzUsuńAvelina - migdałowa wersja to super pomysł:)
Usuń"Nie wygląda". Co to znaczy? Obraziłaś ciasto tak pisząc, bo moim zdaniem wygląda świetnie i pewnie tak smakuje. Lubię cytrusowe wypieki :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam serdecznie!
Monica - mam nadzieję, że się jednak nie obraziło:), bo smak zdecydowanie wychwalaliśmy na głos:)
Usuńnie jadłam jeszcze nigdy pomarańczowego ciasta, ani też z takim się nie spotkałam, a bardzo lubię pomarańcze:)
OdpowiedzUsuńDusia - nie pozostaje Ci nic innego jak upiec takie ciasto:)
UsuńMHmh.. nie wiem dlaczego, ale takie ciasto zjadłabym sobie z dodatkiem ciepłego kakao ;-D
OdpowiedzUsuńwww.przysmakiewy.pl
Biedr_ona - a ja wiem:), bo czekolada i pomarańcze to super połączenie:)
Usuńbardzo apetycznie wygląda, pozostaje się tylko skusić :)
OdpowiedzUsuńMagda K - dziękuję i kuszę:)
Usuń