09:02

Ciasto pomarańczowe


Co można zrobić z trzech dużych pomarańczy i jeszcze paru składników? Ciasto, które może "nie wygląda", ale zachwyca smakiem. Przepis znalazłam tu. Ciasto jest niesamowicie wilgotne i idealnie pomarańczowe. Jedyną wadą jest to, że najlepsze po kilku godzinach pobytu w lodówce, ale próbowaliśmy godzinę po upieczeniu i też było pyszne:)
W wykonaniu proste, a efekt zaskakujący. Jeśli lubicie pomarańcze to skuście się koniecznie:).


Składniki:

  • 3 duże pomarańcze
  • 8 płaskich łyżek masła
  • 8 czubatych łyżek cukru pudru
  • szczypta soli
  • 2 szklanki mąki pszennej (dałam tortową)
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
  • 5 jajek
Pomarańcze dokładnie wyszorować. Otrzeć z nich skórkę i wycisnąć sok. 
Masło, cukier puder i szczyptę soli utrzeć na gładką masę. Dodać utartą skórkę, mąkę, proszek do pieczenia i jajka. Ciasto jest dość gęste. Ciasto przelać do wysmarowanej masłem formy (piekłam w tortownicy 26 cm, ale może być też mniejsza blaszka). Piec 40 minut w 170 stopniach. Gorące ciasto nakłuć patyczkiem (ja nakłuwałam dość gęsto wykałaczką) i zalać sokiem z pomarańczy. Wystudzone wstawić na kilka godzin do lodówki. 

34 komentarze:

  1. Odpowiedzi
    1. Kulinarne-smaki - samo ciasto nie jest bardzo pulchne, ale nasączone sokiem robi się przyjemnie miękkie:)

      Usuń
  2. Ostatnio baardzo polubilam takie ciasta! Byle aromatyczne i mocno wilgotne - zjadlabym z wielkim kleksem jogurtu greckiego... Mmmm... :):):) Buziaczki Aniu!

    www.lejdi-of-the-house.bloog.pl

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Lejdi-of-the-house - o tak, jogurt naturalny byłby tu bardzo na miejscu:)

      Usuń
  3. mniam ...pomarańcze uwielbiam, ale zjadam je w takim tempie, ze wątpię, żeby do ciasta dotrwały:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jola - trzeba kupić w tym celu osobne, bo inaczej się nie da:)

      Usuń
  4. uwielbiam wilgotne ciasta,a jak sa jeszcze pomarancze w skladzie to juz dla mnie bajka:) a tak na marginesie..uoieklam dzie muffinki z twojego przepisu...pyszne!!!!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ewam - to w takim razie to ciasto dla Ciebie:), cieszę się, że muffinki smakowały. To teraz czas wypróbować czekoladowe:) - najlepsze:)

      Usuń
  5. Mniam, ale bym zjadła kawałek :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Takie teraz bogactwo pomarańczy i można takie cuda piec nawet codziennie :-) Fajne ciasto!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Arven - najlepsza pora na pomarańczowe ciasta:)

      Usuń
  7. Odpowiedzi
    1. Majana - ja też:) ostatnio zastanawiałam się nad grejpfrutem:)

      Usuń
  8. ja też bardzo lubię cytrusowe wypieki, a w ogóle jak dla mnie to wygląda i to bardzo - ja lubię niskie ciasta, a jeszcze jeśli jest wilgotne, no to bosko! Idealnie komponowałby się ten pomarańczowy smak z dobrą czarną kawą! mniam

    Pozdrawiam
    Monika

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Mnemonique - nie pijam czarnej kawy:), ale wierzę Ci na słowo:)

      Usuń
  9. Nie dałabym rady czekać kilka godzin.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Kabamaiga - dlatego my spróbowaliśmy od razu po godzinie:)

      Usuń
  10. Zimowe ciasto:)nie kusiło Cie zeby dodac cynamonu?a jeszcze taka duuuuża górke bitej śmietanki...mmmm:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Pucinka21 - a wiesz, że ostatnie kawałki zjedliśmy z bitą śmietaną:), a cynamon w tym przypadku raczej nie wskazany - ono jest baaardzo pomarańczowe i by to zagłuszył:)

      Usuń
  11. A tam nie wygląda, wygląda - skromnie i apetycznie.

    OdpowiedzUsuń
  12. Bardzo smaczne ciasto i wyjątkowo wilgotne, dawno go nie robiłam, a szkoda. Robiłam też to ciasto też w wersji migdałowej czyli dawałam pół na pół mąkę z mielonymi migdałami i na górę ciasto posypywałam płatkami migdałów, reszta składników podobnie. W każdej wersji smakuje rewelacyjnie :)

    OdpowiedzUsuń
  13. "Nie wygląda". Co to znaczy? Obraziłaś ciasto tak pisząc, bo moim zdaniem wygląda świetnie i pewnie tak smakuje. Lubię cytrusowe wypieki :)

    Pozdrawiam serdecznie!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Monica - mam nadzieję, że się jednak nie obraziło:), bo smak zdecydowanie wychwalaliśmy na głos:)

      Usuń
  14. nie jadłam jeszcze nigdy pomarańczowego ciasta, ani też z takim się nie spotkałam, a bardzo lubię pomarańcze:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dusia - nie pozostaje Ci nic innego jak upiec takie ciasto:)

      Usuń
  15. MHmh.. nie wiem dlaczego, ale takie ciasto zjadłabym sobie z dodatkiem ciepłego kakao ;-D



    www.przysmakiewy.pl

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Biedr_ona - a ja wiem:), bo czekolada i pomarańcze to super połączenie:)

      Usuń
  16. bardzo apetycznie wygląda, pozostaje się tylko skusić :)

    OdpowiedzUsuń