Uwielbiam śledzie. Bardzo, bardzo, bardzo. Te pod pierzynką sprawdzają się na imprezy typu święta, urodziny czy inne okolicznościowe. Niepozorna potrawa, a jeszcze się nie zdarzyło, żeby coś zostało...
Idealna zakąska na karnawałowe przyjęcie:)
A propos samej pierzynki to ja znam w tej formie, ale spotkałam się też z pierzynką z buraków.
Składniki:
Idealna zakąska na karnawałowe przyjęcie:)
A propos samej pierzynki to ja znam w tej formie, ale spotkałam się też z pierzynką z buraków.
Składniki:
- 500 g filetów śledziowych
- 2 średnie białe cebule
- 6 średniej wielkości ugotowanych w mundurkach ziemniaków
- 4 średniej wielkości ugotowane marchewki
- 4 jajka ugotowane na twardo
- sól
- pieprz
- majonez (średniej wielkości słoik)
Śledzie wymoczyć w wodzie (moje moczyły się około 30 minut). Pokroić je na kawałki ok. 2 cm i ułożyć na dnie płaskiego naczynia.
Ułożyć warstwami: cebulę pokrojoną w drobną kostkę, ziemniaki starte na tarce o drobnych oczkach, startą marchewkę, starte jajko (każdą warstwę posypujemy niedużą ilością soli i pieprzu - najlepiej świeżo zmielonego). Wierzch smarujemy majonezem. Śledzie pod pierzynką najlepiej smakują po kilkugodzinnym pobycie w lodówce.
Ułożyć warstwami: cebulę pokrojoną w drobną kostkę, ziemniaki starte na tarce o drobnych oczkach, startą marchewkę, starte jajko (każdą warstwę posypujemy niedużą ilością soli i pieprzu - najlepiej świeżo zmielonego). Wierzch smarujemy majonezem. Śledzie pod pierzynką najlepiej smakują po kilkugodzinnym pobycie w lodówce.
Smakowite sledziki:) Nie jadłam takich jeszcze.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam.
Oj Aniu! Ale mi narobilas ochoty! A u mnie w domu tylko ja za sledziami jestem bardzo bardzo bardzo... :):):) Dlatego nawet sie nie bawie w przygotowywanie, ale kupuje male pudeleczko i po sprawie!
OdpowiedzUsuńZapraszam sie wiec do Ciebie! :):):)
www.lejdi-of-the-house.bloog.pl
Majana - to polecam Ci je ze szczerego serca, nie zawiedziesz się:)
OdpowiedzUsuńLejdi-of-the-house - zapraszam zatem na śledziki:)
Uwielbiam takie śledzie-lekkie i smaczne:)
OdpowiedzUsuńNaszła mnie ochota na takie śledzie :) Myślisz, że bez cebuli jest sens robić? Boję się, że cebula źle wpłynie na mój pokarm i mała Maja się obrazi :)
OdpowiedzUsuńPucinka21 - Wiem, w końcu to Ty nauczyłaś mnie je robić:)
OdpowiedzUsuńBeti - zrób z cebulą, może tylko jedząc część odłóż, albo po prostu zmniejsz jej ilość, moja Ewa od początku nawet na czosnek się nie obrażała:)
takich jeszcze nie widziałam, fajnie wyglądają:)
OdpowiedzUsuńBasiaP - muszę zatem zaprezentować jeszcze te pod buraczana pierzynką:)
OdpowiedzUsuńdobry śledzik nie jest zły ;)
OdpowiedzUsuńwspaniałe :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam śledzie, ale takich jeszcze nie robiłam ... Musze to nadrobić i to szybko :)
OdpowiedzUsuńKulinarne-smaki - też tak uważam:)
OdpowiedzUsuńAga w kuchni - dziękuję:)
Grażyna - jeśli uwielbiasz to koniecznie musisz nadrobić:)
Ja robię, ale zupełnie inaczej. Strasznie lubię takie śledzie! ;)
OdpowiedzUsuńSue - ciekawa jestem Twojej wersji:)
OdpowiedzUsuńnie ma to jak pyszny sledzik:)
OdpowiedzUsuńBardzo smaczne, lubię je zrobić od czasu do czasu.
OdpowiedzUsuńlubię! najlepiej gdy pierzynki jest dużo :)
OdpowiedzUsuńAga - też tak uważam:)
OdpowiedzUsuńAvelina - tak samo jak ja:)
Kaś - dokładnie, wtedy są najlepsze;)
Uwielbiam sledziki,a ta salatka to jest bomba:))moge ja jesc,jesc i jesc.
OdpowiedzUsuńEwam - doskonale Cię rozumiem:)
UsuńLubię śledzie i dlatego na święta było ich za dużo. Zdecydowanie za dużo. Teraz mam lekki przesyt. Jak mi przejdzie, to spróbuję takich.
OdpowiedzUsuńKabamaiga - u mnie było zdecydowanie za mało, ale nic straconego, bo w lodówce czeka już kolejne wiaderko:)
OdpowiedzUsuńniezła ta pierzynka, ja też lubię śledzie, może je przykryję pierzynką i spałaszuję. Wiesz, że jeszcze sama nigdy nie przyrządzałam śledzików? aż wstyd. Ale od Ciebie się nauczę.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam
Monika
Moniko, będzie mi niezmiernie miło:)
UsuńMhmh... podoba mi się ;-))
OdpowiedzUsuńwww.przysmakiewy.pl
Często kupuję w Lidl filety śledziowe i robię pod pierzynką tylko nie dodawałam jeszcze marchewki,muszę spróbować w takiej wersji.
OdpowiedzUsuń