czwartek, 26 stycznia 2012

Ciasto z cukinią

Ciasto z cukinią, a w oryginale Scarpaccia Viareggina (Ciasto z Viareggio) z przepisu z książki Oli
Zaskakujące, bo niby warzywne a na słodko. Nie wiedziałam czego tak do końca mam się spodziewać, ale efekt bardzo mile mnie zaskoczył. 
Przygotowuje się bardzo szybko, trochę dłużej piecze, ale jeść można jeszcze ciepłe:)






Składniki:

  • 600 g cukinii (najlepiej małych)
  • 150 g mąki pszennej
  • 75 g cukru (w oryginale 150 g, ale moim zdaniem to za dużo)
  • 2 jaja
  • 50 g roztopionego i ostudzonego masła
  • 1 opakowanie cukru waniliowego
  • pół szklanki mleka
  • 2 łyżki oliwy 
  • szczypta soli
Cukinie umyć i pokroić w cienkie plastry. Mąkę, cukry, jajka, masło i szczyptę soli zmiksować ze sobą. Dodać cukinię i całość wlać do tortownicy (26 cm)wysmarowanej uprzednio oliwą. Ciasto po wierzchu również skropić oliwą. Piec około 1 godzinę w 180 stopniach. 

28 komentarzy:

  1. hmmm, wygląda fajnie.. zaryzykować?...

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. BasiaP - kto nie ryzykuje ten nie je:)

      Usuń
  2. ciekawe i intrygujące połączenie

    OdpowiedzUsuń
  3. O,jak cudownie się prezentuje to ciasto! Bardzo interesujący przepis.
    Pozdrawiam Aniu:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Majana - dziękuję i również pozdrawiam:)

      Usuń
  4. Odpowiedzi
    1. Zufik - nie dowiesz się jak nie spróbujesz:)

      Usuń
  5. Ciekawe, jak smakuje:) Podoba mi się:)

    OdpowiedzUsuń
  6. Wygląda apetycznie - jestem bardzo ciekawa smaku, trzeba wypróbować :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Js28 - nie ma wyjścia, trzeba wypróbować:)

      Usuń
  7. Odpowiedzi
    1. Dusia- cieszę się, że Ci się podoba:)

      Usuń
  8. Zapraszam do wspólnej zabawy:) Szczególy: http://bakeholic.blogspot.com/2012/01/seriale-zabawa-blogowa.html Jesli masz oczywiscie ochote dolaczyc:) Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Marzena - dziękuję za zaproszenie:)

      Usuń
  9. Aniu, mi też trudno sobie wyobrazić jak takie ciasto może smakować. Ale mam przeczucie, że by mi smakowało :) W końcu włoska kuchnia jest super!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Olu - znam Twoje preferencje:)Smakowałoby Ci:)

      Usuń
  10. Chetnie się skuszę, lubię takie wariacje, a cisto brzmi dość ciekawie;]

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zjedz_mnie - ja też lubię takie kuchenne odmienności:) A warzywa w słodyczach już nie pierwszy raz mnie miło zaskakują:)

      Usuń
  11. Odpowiedzi
    1. Jola - to się cieszę, że przypadło Ci do gustu:)

      Usuń
  12. Robiłam cukiniowe i było obłędne. Tylko moje miało cukinię startą i udało się "oszukać" rodzinę co do zawartości. Taka w plasterkach u nas by nie przeszła :)

    OdpowiedzUsuń
  13. wow, ciasto z cukinią, coś nowego dla mnie, uwielbiam to warzywo, ale jeszcze w takiej postaci go nie jadlam :)

    OdpowiedzUsuń
  14. To musi być pyszne ! Ja dodawałam startą cukinie do ciasta czekoladowego - efekt był bardzo ciekawy :)

    OdpowiedzUsuń
  15. Ciekawe! Chociaż, myślałam, że to wytrawna wersja. ;)

    OdpowiedzUsuń
  16. Z cukinią? Mhmh.. wygląda fajnie, ale w sumie ja sama zjadłabym ciasto z czymś słodkim ;-))



    www.przysmakiewy.pl

    OdpowiedzUsuń

O mnie

Moje zdjęcie
Dlaczego Bajkorada? Ponieważ doradzam jak gotować proste posiłki dla całej rodziny, (trójki dzieci) a w wolnych chwilach piszę bajki.

Szukaj po haśle

agrest ajvar akcje konkursowe amarantus ananas anchois awokado babeczki babka Bajeczna Fabryka bajgle BAJKI bakalie bakłażan banan banany bazylia beza bezglutenowe białka bigos biszkopt bita śmietana boczek borówki botwinka Boże Narodzenie bób brokuł brownie brukselka brzoskwinie budyń bulion bułka buraki cake pops cebula chałka chałwa chipsy chleb chrusty ciasta ciasteczka na 10 rączek ciastka ciastka drożdżowe ciastka Olka ciasto ciasto bezglutenowe ciasto czekoladowe ciasto drożdżowe ciasto francuskie ciasto parzone ciasto ucierane ciasto z oliwą ciasto z owocami ciecierzyca coolomat cukinia curry cydr cynamon cytryna czarna rzepa czekolada czereśnie czosnek daktyle danie jednogarnkowe deser dla rodziców do pieczywa drożdże dynia dżem eklery fasola faworki fenkuł figi Filmy flaki galaretka garnek rzymski gęś gnocchi gofry gołąbki groch groszek gruszki grzyby humor imbir indyk inne jabłka jagody jagodzianki jajka jajko jarmuż jogurt kaczka kajmak kakao kalafior kalarepa kalmary kapary kapusta karkówka karmel Karnawał kasza kasza gryczana kasza jaglana kasza jęczmienna kasza manna kasztany kawa keks kiełbasa kisiel kiszona kapusta kluski kminek knedle knish kokos koperek kopytka kotlety krokiety królik kruche ciasto kruszonka kuchnie świata kukurydza kurczak kurczak wędzony kurki kurkuma lazania leczo lody lukier łosoś majonez mak makaron makowiec makrela maliny mandarynki mango marcepan marchewka masa budyniowa masa czekoladowa masa jagodowa masa kajmakowa masa serowa masa śmietanowa masa truskawkowa masa z pianek marshmallow mascarpone masło orzechowe maślanka mazurek mąka gryczana mąka kasztanowa mąka kukurydziana mąka orkiszowa mąka razowa mąka żytnia mięso mielone mięta migdały miód mleko mleko kokosowe mleko skondensowane mleko w proszku młoda kapusta moje dzieci morele mozzarella mrożonki muffinki murzynek musli na parze nagrody i wyróżnienia naleśniki natka pietruszki nektarynki nutella obiad obiad na słodko ogórek ogórek kiszony ogórki Olek recenzuje oliwa oliwki omlet oponki orzechy oscypek otręby owoce morza pancakes panierowane papryka parmezan pascha pasta pasztet pączki pesto pęczak pieczarki pieczywo pierniki pierogi pistacje pizza placki placuszki płatki jęczmienne płatki owsiane podroby podróże polewa czekoladowa POLITYKA PLIKÓW COOKIES pomarańcza pomidory pomidory suszone por porzeczki przemyślenia matki-kulinarki przetwory przyjęcie dla dzieci ptysie pulpety rabarbar racuchy radicchio recenzje filmów recenzje filmów dla dzieci recenzje gier recenzje książek recenzje restauracji ricotta risotto rodzynki rogale rogaliki rolada roszponka rozmaryn rukola ryby ryż rzodkiewki sajgonki sałata sałatka sałatki samsa schab seler seler naciowy semolina ser ser feta ser kozi ser pleśniowy ser pleśniowy. serek homogenizowany serek topiony sernik sezam siemię lniane skorupki waflowe słonecznik soczewica soja sok sos beszamelowy sos czosnkowy sos pomidorowy sos sojowy sól strucla sucharki surimi surówka szafran szarlotka szczaw szczypiorek szparagi szpinak szybki obiad szynka śledź śliwki śmietana śniadanie tarta Tłusty Czwartek tofu topinambur torty trufle truskawki tuńczyk twaróg Viva la pasta wafle Walentynki wanilia warsztaty warzywa gotowane wątróbka Wielkanoc wieprzowina wino wiśnie wołowina z dżemem z owocami zakwas pszenny zakwas zytni zapiekanka zdrowie zielony groszek ziemniaki zrazy zupa zupy żelatyna żółtka żółty ser żurawina żurek

Prawa autorskie

Wszystkie teksty oraz zdjęcia potraw zamieszczane na blogu są wyłącznie mojego autorstwa. Osoby zainteresowane powielaniem, publikacją bądź innego rodzaju wykorzystaniem zamieszczanych tu treści proszę o kontakt pod adresem e-mailowym: a.cirin@wp.pl.