17:47

Ciasto z cukinią

Ciasto z cukinią, a w oryginale Scarpaccia Viareggina (Ciasto z Viareggio) z przepisu z książki Oli
Zaskakujące, bo niby warzywne a na słodko. Nie wiedziałam czego tak do końca mam się spodziewać, ale efekt bardzo mile mnie zaskoczył. 
Przygotowuje się bardzo szybko, trochę dłużej piecze, ale jeść można jeszcze ciepłe:)






Składniki:

  • 600 g cukinii (najlepiej małych)
  • 150 g mąki pszennej
  • 75 g cukru (w oryginale 150 g, ale moim zdaniem to za dużo)
  • 2 jaja
  • 50 g roztopionego i ostudzonego masła
  • 1 opakowanie cukru waniliowego
  • pół szklanki mleka
  • 2 łyżki oliwy 
  • szczypta soli
Cukinie umyć i pokroić w cienkie plastry. Mąkę, cukry, jajka, masło i szczyptę soli zmiksować ze sobą. Dodać cukinię i całość wlać do tortownicy (26 cm)wysmarowanej uprzednio oliwą. Ciasto po wierzchu również skropić oliwą. Piec około 1 godzinę w 180 stopniach. 

28 komentarzy:

  1. hmmm, wygląda fajnie.. zaryzykować?...

    OdpowiedzUsuń
  2. ciekawe i intrygujące połączenie

    OdpowiedzUsuń
  3. O,jak cudownie się prezentuje to ciasto! Bardzo interesujący przepis.
    Pozdrawiam Aniu:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Ciekawe, jak smakuje:) Podoba mi się:)

    OdpowiedzUsuń
  5. Wygląda apetycznie - jestem bardzo ciekawa smaku, trzeba wypróbować :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Zapraszam do wspólnej zabawy:) Szczególy: http://bakeholic.blogspot.com/2012/01/seriale-zabawa-blogowa.html Jesli masz oczywiscie ochote dolaczyc:) Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  7. Aniu, mi też trudno sobie wyobrazić jak takie ciasto może smakować. Ale mam przeczucie, że by mi smakowało :) W końcu włoska kuchnia jest super!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Olu - znam Twoje preferencje:)Smakowałoby Ci:)

      Usuń
  8. Chetnie się skuszę, lubię takie wariacje, a cisto brzmi dość ciekawie;]

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zjedz_mnie - ja też lubię takie kuchenne odmienności:) A warzywa w słodyczach już nie pierwszy raz mnie miło zaskakują:)

      Usuń
  9. Odpowiedzi
    1. Jola - to się cieszę, że przypadło Ci do gustu:)

      Usuń
  10. Robiłam cukiniowe i było obłędne. Tylko moje miało cukinię startą i udało się "oszukać" rodzinę co do zawartości. Taka w plasterkach u nas by nie przeszła :)

    OdpowiedzUsuń
  11. wow, ciasto z cukinią, coś nowego dla mnie, uwielbiam to warzywo, ale jeszcze w takiej postaci go nie jadlam :)

    OdpowiedzUsuń
  12. To musi być pyszne ! Ja dodawałam startą cukinie do ciasta czekoladowego - efekt był bardzo ciekawy :)

    OdpowiedzUsuń
  13. Ciekawe! Chociaż, myślałam, że to wytrawna wersja. ;)

    OdpowiedzUsuń
  14. Z cukinią? Mhmh.. wygląda fajnie, ale w sumie ja sama zjadłabym ciasto z czymś słodkim ;-))



    www.przysmakiewy.pl

    OdpowiedzUsuń