środa, 1 lutego 2012

Calzone po polsku

Miała być zwyczajna pizza, ale wymyśliłam, że to nadzienie jednak bardziej mi pasuje do formy calzone i do filiżanki barszczyku. Lubię piec calzone ze względu na atrakcyjną formę i możliwość zaskoczenia farszem ukrytym we wnętrzu. A tym razem dla wielu to mogłoby być prawdziwe zaskoczenie, ponieważ farsz typowo polski - taki prawie bigosowy. Musiałam co prawda do mojego pierwotnego planu dodać więcej pieczarek, żeby Olek zaakceptował, ale tak mu smakowało, że ani razu nie wspomniał, że nie lubi kapusty, która w sporej ilości w nadzieniu się znalazła. Kapusta została więc przemycona z pozytywnym skutkiem i wszyscy szczęśliwi:)


Składniki ciasta:

  • 400 g mąki pszennej
  • 20 g drożdży świeżych
  • szczypta soli
  • łyżeczka cukru
  • 3 łyżki oliwy
  • niepełna szklanka ciepłej wody
  • 3 łyżki mleka - do smarowania po wierzchu
Z podanych składników zagnieść ciasto (drożdże rozpuścić w wodzie z dodatkiem cukru) i odstawić w ciepłe miejsce, żeby podwoiło swoją objętość.

Składniki farszu:
  • 300 g białej kapusty
  • 200 g pieczarek
  • 1 cebula
  • 200 g kiełbasy (u mnie kabanosy wieprzowe)
  • sól
  • pieprz
  • szczypta majeranku
  • 3 łyżki oliwy
Kapustę drobno poszatkować i dusić na oliwie (lekko podlać wodą jeśli będzie za bardzo przywierało), dodać pieczarki starte na tarce o dużych oczkach oraz drobno posiekaną cebulę i kiełbasę pokrojoną w kosteczkę. Całość dusić do uzyskania miękkości przez kapustę. Przyprawić do smaku solą, pieprzem i majerankiem. 
Wyrośnięte ciasto przełożyć na stolnicę i podzielić na 4 części (można zrobić też mniejsze porcje i większą ilość pierogów). Każdą część rozwałkować na kształt okręgu. Kłaść sporą porcję nadzienia i zlepiać boki jak w tradycyjnych pierogach. Zaginając brzegi do środka uformować ozdobny wałeczek. Pierogi smarować po wierzchu mlekiem. Odstawić na 15 minut, żeby trochę podrosły i piec w 200 stopniach około 15 minut - aż się zarumienią. Podawać z czerwonym barszczykiem. 

32 komentarze:

  1. Bardzo fajny pomysl. Możny by trochę podciągnąć pod kulebiaka:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Wiosenka27 - też mam takie skojarzenia z kulebiakiem:)

      Usuń
  2. Bardzo smaczne! Lubię ,mniam,mniam:-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Majana - trochę polskie, trochę włoskie - tak jak lubimy:)

      Usuń
  3. Ciekawe nadzienie, takie calzone musi być pyszne :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Aniu! Świetna wersja - zapisuje sobie "na zaś";)
    Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Anna-Maria - cieszę się, że Ci się podoba:)

      Usuń
  5. Moj Mezczyzna bylby zachwycony! Wyglada szalenie efektownie.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Maggie - to widać takie męskie danie, bo moi faceci też byli zachwyceni:)

      Usuń
  6. Bardzo ciekawe nadzienie...a wyszły Ci piekne!

    OdpowiedzUsuń
  7. I mamy przepis na bajeczne pierogi :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ewelina - :), faktycznie bajeczne:)

      Usuń
  8. calzone, pierogi, zwał jak zwał, ale uwielbiam własnie takie, z kapustą, z grzybami i w cieście pieczonym :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Aga-aa - i z barszczykiem obowiązkowo:)

      Usuń
  9. Ładniutkie pierożki,takie właśnie powinno się robić na święta jak ktoś sie znudzi tradycyjną wersją:)

    OdpowiedzUsuń
  10. Bardzos makowite te nadzienie, muszę spróbowac zrobić calzone z takim środkiem ...bo az się oblizałam:)

    OdpowiedzUsuń
  11. Jola - no to koniecznie musisz zrobić:)

    OdpowiedzUsuń
  12. Jakie one ładne! zjadłabym z barszczykiem:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Kornik - dziękuję. Z barszczykiem najlepsze:)

      Usuń
  13. Prawie jak kulebiak. Mój syn byłby zachwycony.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Kabamaiga - właśnie nigdy nie robiłam jeszcze kulebiaka, ale z opisu to zdecydowanie coś bardzo podobnego:)

      Usuń
  14. u mnie też lubią calzone w każdej postaci

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Wilczyca-Aga - wcale się nie dziwię:)

      Usuń
  15. Ja też lubię bardzo calzone, a w takiej wersji to poezja smakowa:)

    OdpowiedzUsuń
  16. A to mi sie podoba ! Zapisuje do zrobienia :)

    OdpowiedzUsuń
  17. Takie calzone z barszczykiem... pychota ;]

    OdpowiedzUsuń
  18. Mhmhmh.. w sam raz dla mnie ;-) Poproszę jednego!


    www.przysmakiewy.pl

    OdpowiedzUsuń

O mnie

Moje zdjęcie
Dlaczego Bajkorada? Ponieważ doradzam jak gotować proste posiłki dla całej rodziny, (trójki dzieci) a w wolnych chwilach piszę bajki.

Szukaj po haśle

agrest ajvar akcje konkursowe amarantus ananas anchois awokado babeczki babka Bajeczna Fabryka bajgle BAJKI bakalie bakłażan banan banany bazylia beza bezglutenowe białka bigos biszkopt bita śmietana boczek borówki botwinka Boże Narodzenie bób brokuł brownie brukselka brzoskwinie budyń bulion bułeczki bułka buraki cake pops cebula chałka chałwa chipsy chleb chrusty ciasta ciasteczka na 10 rączek ciastka ciastka drożdżowe ciastka Olka ciasto ciasto bezglutenowe ciasto czekoladowe ciasto drożdżowe ciasto francuskie ciasto parzone ciasto ucierane ciasto z oliwą ciasto z owocami ciecierzyca coolomat cukinia curry cydr cynamon cytryna czarna rzepa czekolada czereśnie czosnek daktyle danie jednogarnkowe deser dla rodziców do pieczywa drożdże dynia dżem eklery fasola faworki fenkuł figi Filmy flaki galaretka garnek rzymski gęś gnocchi gofry gołąbki groch groszek gruszki grzyby humor imbir indyk inne jabłka jagody jagodzianki jajka jajko jarmuż jogurt kaczka kajmak kakao kalafior kalarepa kalmary kapary kapusta karkówka karmel Karnawał kasza kasza gryczana kasza jaglana kasza jęczmienna kasza manna kasztany kawa keks kiełbasa kisiel kiszona kapusta kluski kminek knedle knish kokos koperek kopytka kotlety krokiety królik kruche ciasto kruszonka kuchnie świata kukurydza kurczak kurczak wędzony kurki kurkuma lazania leczo lody lukier lukier plastyczny łosoś majonez mak makaron makowiec makrela maliny mandarynki mango marcepan marchewka masa budyniowa masa czekoladowa masa jagodowa masa kajmakowa masa serowa masa śmietanowa masa truskawkowa masa z pianek marshmallow mascarpone masło orzechowe maślanka mazurek mąka gryczana mąka kasztanowa mąka kukurydziana mąka orkiszowa mąka razowa mąka żytnia mięso mielone mięta migdały miód mleko mleko kokosowe mleko skondensowane mleko w proszku młoda kapusta moje dzieci morele mozzarella mrożonki muffinki murzynek musli na parze nagrody i wyróżnienia naleśniki natka pietruszki nektarynki nutella obiad obiad na słodko ogórek ogórek kiszony ogórki Olek recenzuje oliwa oliwki omlet oponki orzechy oscypek otręby owoce morza pancakes panierowane papryka parmezan pascha pasta pasztet pączki pesto pęczak pieczarki pieczywo pierniki pierogi pistacje pizza placki placuszki płatki jęczmienne płatki owsiane podroby podróże polewa czekoladowa POLITYKA PLIKÓW COOKIES pomarańcza pomidory pomidory suszone por porzeczki przemyślenia matki-kulinarki przetwory przyjęcie dla dzieci ptysie pulpety rabarbar racuchy radicchio recenzje filmów recenzje filmów dla dzieci recenzje gier recenzje książek recenzje restauracji ricotta risotto rodzynki rogale rogaliki rolada roszponka rozmaryn rukola ryby ryż rzodkiewki sajgonki sałata sałatka sałatki samsa schab seler seler naciowy semolina ser ser feta ser kozi ser pleśniowy ser pleśniowy. serek homogenizowany serek topiony sernik sezam siemię lniane skorupki waflowe słonecznik soczewica soja sok sos beszamelowy sos czosnkowy sos pomidorowy sos sojowy sól strucla sucharki surimi surówka szafran szarlotka szczaw szczypiorek szparagi szpinak szybki obiad szynka śledź śliwki śmietana śniadanie tarta Tłusty Czwartek tofu topinambur torty trufle truskawki tuńczyk twaróg Viva la pasta wafle Walentynki wanilia warsztaty warzywa gotowane wątróbka Wielkanoc wieprzowina wino wiśnie wołowina z dżemem z owocami zakwas pszenny zakwas zytni zapiekanka zdrowie zielony groszek ziemniaki zrazy zupa zupy żelatyna żółtka żółty ser żurawina żurek

Prawa autorskie

Wszystkie teksty oraz zdjęcia potraw zamieszczane na blogu są wyłącznie mojego autorstwa. Osoby zainteresowane powielaniem, publikacją bądź innego rodzaju wykorzystaniem zamieszczanych tu treści proszę o kontakt pod adresem e-mailowym: a.cirin@wp.pl.