środa, 8 lutego 2012

Murzynek

Tradycyjny murzynek z grubą warstwą czekoladowej polewy.  Murzynek ten cieszy się w naszym domu dużym powodzeniem, ale czasem zdarza się, że przetrwa do następnego dnia. Mogę więc zapewnić, że przechowywany w warunkach pokojowych zachowuje świeżość i nie zsycha się:) 







Składniki (blaszka 22cm x 33cm):
  • 200 g masła
  • 1,5 szklanki cukru (z czasem zredukowałam ilość cukru do 3/4 szklanki)
  • 0,5 szklanki wody
  • 7 łyżek kakao (używam ciemnego)
  • 5 jajek
  • 2 szklanki mąki
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia
  • polewa: 2 czekolady + 75 g masła
Masło, cukier, wodę i kakao rozpuścić w kąpieli wodnej i powstałą masę ostudzić. 
Białka oddzielić od żółtek i ubić na sztywno. Do piany z białek dodać żółtka (mieszać łyżką) oraz ostudzoną masę czekoladową, a na koniec mąkę z proszkiem do pieczenia. 
Ciasto przelać do blaszki wysmarowanej masłem i wysypanej np. kaszą manną lub po prostu wyłożonej papierem do pieczenia.  

/
murzynka tym razem polałam polewą z mlecznej czekolady z całymi orzechami
Piec około 40 minut w 180 stopniach. 
Czekolady rozpuścić w kąpieli wodnej z dodatkiem masła i tak powstałą polewą polać ostudzone ciasto. 


Zapraszam również do obejrzenia filmu z instrukcją


44 komentarze:

  1. Piekny ten murzynek! Dawno nie jadłam murzynka.
    Pozdrawiam Aniu:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Majana - jak to mawiają dobry murzynek nie jest zły;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Murzynek to jedno z moich ulubionych ciast. Apetycznie wygląda. Smakowita pyszność :).

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Eat with gusto - ja kiedyś nie przepadałam, ale mi się odmieniło:)

      Usuń
  4. a czyja to słodka łapeczka łapie za ciastuszko?czyżby Ewcia upatrzyła sobie kawałek?:)lubie murzynki a ten smakowicie wygląda.Asia.

    OdpowiedzUsuń
  5. Asia - łapka małego łasucha jest na wielu zdjęciach, a ja muszę się wykazywać nie lada refleksem żeby zdążyć uwiecznić porywany kawałek:)

    OdpowiedzUsuń
  6. Kocham murzynka ...to takie proste, ale jakże przepyszne ciasto:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jola - jedno z prostszych w wykonaniu:)

      Usuń
  7. o kurcze rok temu murzynka robiłam! a tak go lubię:)

    OdpowiedzUsuń
  8. Do naszego murzynka nie umywają się żadne tam brownies :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Beti - mój mąż też tak uważa,brownies uważając dyskretnie za "Aniu, chyba Ci lekki zakalec wyszedł":)

      Usuń
  9. Murzynek Bambo w Afryce (czyt. Warszawie) mieszkał (...), szkoda że nie bliżej mnie

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Kulinarn-smaki - mieszkał, ale go źli biali pożarli:)

      Usuń
  10. Lubie takie tradycyjne ciasta bez udziwniania:)szkoda tylko,ze nie chca mi wychodzic:>

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Pucinka21 - ja tam twierdzę, że w daniach słonych Ci się to rekompensuje:)

      Usuń
  11. O, to ja poprosze. I kawunie!
    :):):))))))))))
    (Takie male marzenie, bo wstaje do pracy o 5.30...)
    x x x

    www.lejdi-of-the-house.bloog.pl

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Lejdi-of-the-house - 5:30 to mordercza godzina...należy Ci się spory kawałek:)

      Usuń
  12. a cóż to za łapka? ale łakomczuszek xd
    pięknie wygląda ten murzynek. i ja bym się
    bez wahania połakomiła xd

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Karmel-itka - ta łapka wpycha mi się na każde zdjęcie (zwłaszcza ciast), a należy do 15-miesięcznej Ewy:)

      Usuń
  13. z checia bym porwala Ci kilka tych pysznych kawaleczkow:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Aga - :) cieszę się, że się spodobał:)

      Usuń
  14. idealne ciasto na wspomnienie dzieciństwa!
    pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Maugustyna - to jedno z kryzysowych ciast (pod warunkiem, że ktoś dostał kakao:))

      Usuń
  15. Pyszna klasyka - to było moje pierwsze ciasto . Pysznie wygląda :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Grażyna - a ja nie pamiętam co upiekłam jako pierwsze, bo dość wcześnie zaczęłam - ale chyba było to drożdżowe albo kruche z dżemem:)

      Usuń
  16. Skoro tak wszyscy się częstują uczynię to i ja ;-D


    www.przysmakiewy.pl

    OdpowiedzUsuń
  17. Bardzo dobre :) zrobiłam kiedyś jeszcze zwykłą zebrę i jogurtowe z brzoskwiniami. Znikły bardzo szybko :)
    Będę testować kolejne przepisy :)

    OdpowiedzUsuń
  18. Witam. Mam pytanie. Ciasto pieczą panie na termoobiegu czy na grzałce dolnej?

    OdpowiedzUsuń
  19. Droga BAJKORADO, ja , najgorsza kucharka na świecie, ( choć jak sie okazuje nie jest ze mną tak źle!) upiekłam Twojego Murzynka i....wyszedł baj...ecznie. Zrobiłam tym ciachem mnóstwo bajecznego czekoladowego zapachu w domu, a moim bliskim wielką frajdę z jedzenia tego smakołyku. Dziękuję za dobry przepis i pozdrawiam bajkowo :))
    Uta (również autorka książek dla dzieci)
    (www.danutazawadzka.pl)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Uta - cieszę się niezmiernie i przede wszystkim gratuluję! Zapraszam również do korzystania z innych przepisów :)

      Usuń
  20. Zrobiłam twoje ciasto, bardzo łatwe w przyrządzaniu jednak nie urosło mi, wyszło takie cienkie jak placek , wiesz może dlaczego ? Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  21. Szczerze mówiąc nie znając szczegółów ciężko coś powiedzieć. Może kwestia słabo grzejącego piekarnika?

    OdpowiedzUsuń
  22. Cudowny murzynek ! Jest delikatny i wilgotny w środku. Do polewy dodałam likier czekoladowy co jeszcze polepszyło smak, Przepis wieszam na lodówce :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Polewa z likierem czekoladowym! Super pomysł! Bardzo się cieszę, że przepis zostaje tak wyróżniony :)

      Usuń
  23. Zribiłam i jest bardzo pyszny :3

    OdpowiedzUsuń
  24. Aniu wspaniały murzynek:). Pierwszy raz spotykam się z murzynkiem, do którego część składników topi się na parze:). Buziaki

    OdpowiedzUsuń
  25. Czy można dodać do tego ciasta dżem

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Przelożyć dżemem jak najbardziej. Robiłam też kiedyś murzynka gdzie dodawało się dżem do środka, ale nie pamiętam przepisu niestety.

      Usuń
  26. Juz piekę <3 pychaaa

    OdpowiedzUsuń
  27. Piekłam dziś, z okazji Dnia Dziecka, dla naszych Maluchów. Smakował bardzo! Dziękuję za przepis :*

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jeanne - bardzo się cieszę, że smakował :)

      Usuń

O mnie

Moje zdjęcie
Jestem mamą Olka (2004), Ewy (2010) oraz Hani (2012), a z wykształcenia pedagogiem:) Dlaczego Bajkorada? Ponieważ doradzam jak gotować proste posiłki dla całej rodziny, a w wolnych chwilach piszę bajki.

Szukaj po haśle

agrest ajvar akcje konkursowe amarantus ananas anchois awokado babeczki babka Bajeczna Fabryka bajgle BAJKI bakalie bakłażan banan bazylia beza bezglutenowe białka bigos biszkopt boczek borówki botwinka Boże Narodzenie bób brokuł brownie brukselka brzoskwinie budyń bulion bułka buraki cake pops cebula chałka chałwa chipsy chleb chrusty ciasteczka na 10 rączek ciastka ciastka drożdżowe ciastka Olka ciasto ciasto bezglutenowe ciasto francuskie ciasto parzone ciasto ucierane ciasto z oliwą ciasto z owocami ciecierzyca coolomat cukinia curry cydr cynamon cytryna czarna rzepa czekolada czereśnie czosnek daktyle deser dla rodziców do pieczywa drożdże dynia dżem eklery fasola faworki fenkuł figi Filmy galaretka garnek rzymski gęś gnocchi gofry gołąbki groch groszek gruszki grzyby humor imbir indyk inne jabłka jagody jajka jajko jarmuż jogurt kaczka kajmak kakao kalafior kalarepa kapary kapusta karkówka karmel Karnawał kasza kasza gryczana kasza jaglana kasza jęczmienna kasza manna kasztany kawa keks kiełbasa kisiel kiszona kapusta kluski kminek knedle knish kokos koperek kopytka kotlety krokiety królik kruche ciasto kruszonka kuchnie świata kukurydza kurczak kurczak wędzony kurki kurkuma lazania leczo lody lukier łosoś majonez mak makaron makowiec makrela maliny mandarynki mango marcepan marchewka masa budyniowa masa czekoladowa masa kajmakowa masa serowa masa śmietanowa masa truskawkowa masa z pianek marshmallow mascarpone masło orzechowe maślanka mazurek mąka gryczana mąka kasztanowa mąka kukurydziana mąka orkiszowa mąka razowa mąka żytnia mięso mielone mięta migdały miód mleko mleko kokosowe mleko skondensowane mleko w proszku młoda kapusta moje dzieci morele mozzarella muffinki murzynek musli na parze nagrody i wyróżnienia naleśniki natka pietruszki nektarynki nutella obiad obiad na słodko ogórek ogórek kiszony ogórki Olek recenzuje oliwa oliwki omlet oponki orzechy oscypek otręby owoce morza pancakes panierowane papryka parmezan pascha pasztet pączki pesto pęczak pieczarki pieczywo pierniki pierogi pistacje pizza placki placuszki płatki jęczmienne płatki owsiane podroby podróże polewa czekoladowa POLITYKA PLIKÓW COOKIES pomarańcza pomidory pomidory suszone por porzeczki przemyślenia matki-kulinarki przetwory przyjęcie dla dzieci ptysie pulpety rabarbar racuchy radicchio recenzje filmów recenzje filmów dla dzieci recenzje gier recenzje książek recenzje restauracji ricotta risotto rodzynki rogale rogaliki rolada roszponka rozmaryn rukola ryby ryż rzodkiewki sałata sałatka sałatki samsa schab seler seler naciowy semolina ser ser feta ser kozi ser pleśniowy ser pleśniowy. serek homogenizowany serek topiony sernik sezam siemię lniane skorupki waflowe słonecznik soczewica soja sok sos beszamelowy sos czosnkowy sos pomidorowy sos sojowy sól strucla sucharki surimi surówka szafran szarlotka szczaw szczypiorek szparagi szpinak szybki obiad szynka śledź śliwki śmietana śniadanie tarta Tłusty Czwartek tofu topinambur torty trufle truskawki tuńczyk twaróg Viva la pasta wafle Walentynki wanilia warsztaty warzywa gotowane wątróbka Wielkanoc wieprzowina wino wiśnie wołowina z dżemem z owocami zakwas pszenny zakwas zytni zapiekanka zdrowie ziemniaki zrazy zupy żelatyna żółtka żółty ser żurawina żurek

Prawa autorskie

Wszystkie teksty oraz zdjęcia potraw zamieszczane na blogu są wyłącznie mojego autorstwa. Osoby zainteresowane powielaniem, publikacją bądź innego rodzaju wykorzystaniem zamieszczanych tu treści proszę o kontakt pod adresem e-mailowym: a.cirin@wp.pl.