19:41

Murzynek

Tradycyjny murzynek z grubą warstwą czekoladowej polewy.  Murzynek ten cieszy się w naszym domu dużym powodzeniem, ale czasem zdarza się, że przetrwa do następnego dnia. Mogę więc zapewnić, że przechowywany w warunkach pokojowych zachowuje świeżość i nie zsycha się:) 







Składniki (blaszka 22cm x 33cm):
  • 200 g masła
  • 1,5 szklanki cukru (z czasem zredukowałam ilość cukru do 3/4 szklanki)
  • 0,5 szklanki wody
  • 7 łyżek kakao (używam ciemnego)
  • 5 jajek
  • 2 szklanki mąki
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia
  • polewa: 2 czekolady + 75 g masła
Masło, cukier, wodę i kakao rozpuścić w kąpieli wodnej i powstałą masę ostudzić. 
Białka oddzielić od żółtek i ubić na sztywno. Do piany z białek dodać żółtka (mieszać łyżką) oraz ostudzoną masę czekoladową, a na koniec mąkę z proszkiem do pieczenia. 
Ciasto przelać do blaszki wysmarowanej masłem i wysypanej np. kaszą manną lub po prostu wyłożonej papierem do pieczenia.  

/
murzynka tym razem polałam polewą z mlecznej czekolady z całymi orzechami
Piec około 40 minut w 180 stopniach. 
Czekolady rozpuścić w kąpieli wodnej z dodatkiem masła i tak powstałą polewą polać ostudzone ciasto. 


Zapraszam również do obejrzenia filmu z instrukcją


43 komentarze:

  1. Piekny ten murzynek! Dawno nie jadłam murzynka.
    Pozdrawiam Aniu:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Majana - jak to mawiają dobry murzynek nie jest zły;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Murzynek to jedno z moich ulubionych ciast. Apetycznie wygląda. Smakowita pyszność :).

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Eat with gusto - ja kiedyś nie przepadałam, ale mi się odmieniło:)

      Usuń
  4. a czyja to słodka łapeczka łapie za ciastuszko?czyżby Ewcia upatrzyła sobie kawałek?:)lubie murzynki a ten smakowicie wygląda.Asia.

    OdpowiedzUsuń
  5. Asia - łapka małego łasucha jest na wielu zdjęciach, a ja muszę się wykazywać nie lada refleksem żeby zdążyć uwiecznić porywany kawałek:)

    OdpowiedzUsuń
  6. Kocham murzynka ...to takie proste, ale jakże przepyszne ciasto:)

    OdpowiedzUsuń
  7. o kurcze rok temu murzynka robiłam! a tak go lubię:)

    OdpowiedzUsuń
  8. Do naszego murzynka nie umywają się żadne tam brownies :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Beti - mój mąż też tak uważa,brownies uważając dyskretnie za "Aniu, chyba Ci lekki zakalec wyszedł":)

      Usuń
  9. Murzynek Bambo w Afryce (czyt. Warszawie) mieszkał (...), szkoda że nie bliżej mnie

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Kulinarn-smaki - mieszkał, ale go źli biali pożarli:)

      Usuń
  10. Lubie takie tradycyjne ciasta bez udziwniania:)szkoda tylko,ze nie chca mi wychodzic:>

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Pucinka21 - ja tam twierdzę, że w daniach słonych Ci się to rekompensuje:)

      Usuń
  11. O, to ja poprosze. I kawunie!
    :):):))))))))))
    (Takie male marzenie, bo wstaje do pracy o 5.30...)
    x x x

    www.lejdi-of-the-house.bloog.pl

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Lejdi-of-the-house - 5:30 to mordercza godzina...należy Ci się spory kawałek:)

      Usuń
  12. a cóż to za łapka? ale łakomczuszek xd
    pięknie wygląda ten murzynek. i ja bym się
    bez wahania połakomiła xd

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Karmel-itka - ta łapka wpycha mi się na każde zdjęcie (zwłaszcza ciast), a należy do 15-miesięcznej Ewy:)

      Usuń
  13. z checia bym porwala Ci kilka tych pysznych kawaleczkow:)

    OdpowiedzUsuń
  14. idealne ciasto na wspomnienie dzieciństwa!
    pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Maugustyna - to jedno z kryzysowych ciast (pod warunkiem, że ktoś dostał kakao:))

      Usuń
  15. Pyszna klasyka - to było moje pierwsze ciasto . Pysznie wygląda :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Grażyna - a ja nie pamiętam co upiekłam jako pierwsze, bo dość wcześnie zaczęłam - ale chyba było to drożdżowe albo kruche z dżemem:)

      Usuń
  16. Skoro tak wszyscy się częstują uczynię to i ja ;-D


    www.przysmakiewy.pl

    OdpowiedzUsuń
  17. Bardzo dobre :) zrobiłam kiedyś jeszcze zwykłą zebrę i jogurtowe z brzoskwiniami. Znikły bardzo szybko :)
    Będę testować kolejne przepisy :)

    OdpowiedzUsuń
  18. Witam. Mam pytanie. Ciasto pieczą panie na termoobiegu czy na grzałce dolnej?

    OdpowiedzUsuń
  19. Droga BAJKORADO, ja , najgorsza kucharka na świecie, ( choć jak sie okazuje nie jest ze mną tak źle!) upiekłam Twojego Murzynka i....wyszedł baj...ecznie. Zrobiłam tym ciachem mnóstwo bajecznego czekoladowego zapachu w domu, a moim bliskim wielką frajdę z jedzenia tego smakołyku. Dziękuję za dobry przepis i pozdrawiam bajkowo :))
    Uta (również autorka książek dla dzieci)
    (www.danutazawadzka.pl)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Uta - cieszę się niezmiernie i przede wszystkim gratuluję! Zapraszam również do korzystania z innych przepisów :)

      Usuń
  20. Zrobiłam twoje ciasto, bardzo łatwe w przyrządzaniu jednak nie urosło mi, wyszło takie cienkie jak placek , wiesz może dlaczego ? Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  21. Szczerze mówiąc nie znając szczegółów ciężko coś powiedzieć. Może kwestia słabo grzejącego piekarnika?

    OdpowiedzUsuń
  22. Cudowny murzynek ! Jest delikatny i wilgotny w środku. Do polewy dodałam likier czekoladowy co jeszcze polepszyło smak, Przepis wieszam na lodówce :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Polewa z likierem czekoladowym! Super pomysł! Bardzo się cieszę, że przepis zostaje tak wyróżniony :)

      Usuń
  23. Zribiłam i jest bardzo pyszny :3

    OdpowiedzUsuń
  24. Aniu wspaniały murzynek:). Pierwszy raz spotykam się z murzynkiem, do którego część składników topi się na parze:). Buziaki

    OdpowiedzUsuń
  25. Czy można dodać do tego ciasta dżem

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Przelożyć dżemem jak najbardziej. Robiłam też kiedyś murzynka gdzie dodawało się dżem do środka, ale nie pamiętam przepisu niestety.

      Usuń
  26. Juz piekę <3 pychaaa

    OdpowiedzUsuń
  27. Piekłam dziś, z okazji Dnia Dziecka, dla naszych Maluchów. Smakował bardzo! Dziękuję za przepis :*

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jeanne - bardzo się cieszę, że smakował :)

      Usuń