niedziela, 19 lutego 2012

Ciasto z jabłkami i kruszonką


Szybkie i jak na ciasto z jabłkami przystało bardzo smaczne:)
Wyglądem przypomina ciasto drożdżowe, ale w smaku jest maślano-biszkoptowe. Moja rodzina się w nim tak rozsmakowała, że zniknęło w czasie krótszym niż 24 godziny, a gości nie mieliśmy:)






Składniki (blaszka 33x22):

  • 2 niepełne szklanki mąki pszennej
  • 1 szklanka cukru
  • 3 jajka
  • 200 ml śmietany 12%
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 średniej wielkości jabłka
  • kruszonka: 4 łyżki masła, 4 łyżki cukru, 8 łyżek mąki
Białka ubić na sztywno z dodatkiem cukru. Dodać żółtka, śmietanę, proszek do pieczenia, a na koniec mąkę. Ciasto przelać na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Na wierzchu ułożyć plasterki jabłek (ja pokroiłam ćwiartki jabłek w plasterki) i całość posypać kruszonką. Piec 40 minut w 200 stopniach. 

18 komentarzy:

  1. Nie dziwię się, bo kto by się oparł takiemu wypiekowi. Zdecydowanie moje najulubieńsze

    OdpowiedzUsuń
  2. Kulinarne-smaki - zgadza się:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Pycha, muszę wypróbować zamiast drożdżowego :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Fajny przepis Aniu ....a to, ze znika to zawsze najlepsza rekomendacja:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jola - to fakt - jakbyś zobaczyła mojego męża jak kilka razy chodził po ostatni kawałek...:)

      Usuń
  5. Pyszne ciasteczko. Chętnie takie zrobię, bo lubimy:)
    Uściski:*

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Majana - bo takie proste z owocami to mają swój wielki urok:)

      Usuń
  6. Ten kawałek zawrócił mi w głowie.
    Jest obiektem moich kubków smakowych...

    OdpowiedzUsuń
  7. Wygląda bardzo apetycznie. Chętnie skusiłabym się na kawałek.

    OdpowiedzUsuń
  8. dokładnie, pysznie wygląda!

    OdpowiedzUsuń
  9. pyszne ciacho:) poprosze kawaleczek:)

    OdpowiedzUsuń
  10. a u mnie też ciasto z jabłkami na stole :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Ooooooooooooo.. bardzo proste w wykonaniu ciacho, a z pewnością znajdzie wielu swoich zwolenników ;-D Ja już się piszę!


    www.przysmakiewy.pl

    OdpowiedzUsuń
  12. Ze mnie ostatnio jabłuszkowa dziewczyna, więc takie ciacho zjadłabym z najmilszą ochotą :)

    OdpowiedzUsuń
  13. CIASTO NAJLEPSZE NA ŚWIEEEECIE !

    OdpowiedzUsuń

O mnie

Moje zdjęcie
Dlaczego Bajkorada? Ponieważ doradzam jak gotować proste posiłki dla całej rodziny, (trójki dzieci) a w wolnych chwilach piszę bajki.

Szukaj po haśle

agrest ajvar akcje konkursowe amarantus ananas anchois awokado babeczki babka Bajeczna Fabryka bajgle BAJKI bakalie bakłażan banan banany bazylia beza bezglutenowe białka bigos biszkopt bita śmietana boczek borówki botwinka Boże Narodzenie bób brokuł brownie brukselka brzoskwinie budyń bulion bułeczki bułka buraki cake pops cebula chałka chałwa chipsy chleb chrusty ciasta ciasteczka na 10 rączek ciastka ciastka drożdżowe ciastka Olka ciasto ciasto bezglutenowe ciasto czekoladowe ciasto drożdżowe ciasto francuskie ciasto parzone ciasto ucierane ciasto z oliwą ciasto z owocami ciecierzyca coolomat cukinia curry cydr cynamon cytryna czarna rzepa czekolada czereśnie czosnek daktyle danie jednogarnkowe deser dla rodziców do pieczywa drożdże dynia dżem eklery fasola faworki fenkuł figi Filmy flaki galaretka garnek rzymski gęś gnocchi gofry gołąbki groch groszek gruszki grzyby humor imbir indyk inne jabłka jagody jagodzianki jajka jajko jarmuż jogurt kaczka kajmak kakao kalafior kalarepa kalmary kapary kapusta karkówka karmel Karnawał kasza kasza gryczana kasza jaglana kasza jęczmienna kasza manna kasztany kawa keks kiełbasa kisiel kiszona kapusta kluski kminek knedle knish kokos koperek kopytka kotlety krokiety królik kruche ciasto kruszonka kuchnie świata kukurydza kurczak kurczak wędzony kurki kurkuma lazania leczo lody lukier lukier plastyczny łosoś majonez mak makaron makowiec makrela maliny mandarynki mango marcepan marchewka masa budyniowa masa czekoladowa masa jagodowa masa kajmakowa masa serowa masa śmietanowa masa truskawkowa masa z pianek marshmallow mascarpone masło orzechowe maślanka mazurek mąka gryczana mąka kasztanowa mąka kukurydziana mąka orkiszowa mąka razowa mąka żytnia mięso mielone mięta migdały miód mleko mleko kokosowe mleko skondensowane mleko w proszku młoda kapusta moje dzieci morele mozzarella mrożonki muffinki murzynek musli na parze nagrody i wyróżnienia naleśniki natka pietruszki nektarynki nutella obiad obiad na słodko ogórek ogórek kiszony ogórki Olek recenzuje oliwa oliwki omlet oponki orzechy oscypek otręby owoce morza pancakes panierowane papryka parmezan pascha pasta pasztet pączki pesto pęczak pieczarki pieczywo pierniki pierogi pistacje pizza placki placuszki płatki jęczmienne płatki owsiane podroby podróże polewa czekoladowa POLITYKA PLIKÓW COOKIES pomarańcza pomidory pomidory suszone por porzeczki przemyślenia matki-kulinarki przetwory przyjęcie dla dzieci ptysie pulpety rabarbar racuchy radicchio recenzje filmów recenzje filmów dla dzieci recenzje gier recenzje książek recenzje restauracji ricotta risotto rodzynki rogale rogaliki rolada roszponka rozmaryn rukola ryby ryż rzodkiewki sajgonki sałata sałatka sałatki samsa schab seler seler naciowy semolina ser ser feta ser kozi ser pleśniowy ser pleśniowy. serek homogenizowany serek topiony sernik sezam siemię lniane skorupki waflowe słonecznik soczewica soja sok sos beszamelowy sos czosnkowy sos pomidorowy sos sojowy sól strucla sucharki surimi surówka szafran szarlotka szczaw szczypiorek szparagi szpinak szybki obiad szynka śledź śliwki śmietana śniadanie tarta Tłusty Czwartek tofu topinambur torty trufle truskawki tuńczyk twaróg Viva la pasta wafle Walentynki wanilia warsztaty warzywa gotowane wątróbka Wielkanoc wieprzowina wino wiśnie wołowina z dżemem z owocami zakwas pszenny zakwas zytni zapiekanka zdrowie zielony groszek ziemniaki zrazy zupa zupy żelatyna żółtka żółty ser żurawina żurek

Prawa autorskie

Wszystkie teksty oraz zdjęcia potraw zamieszczane na blogu są wyłącznie mojego autorstwa. Osoby zainteresowane powielaniem, publikacją bądź innego rodzaju wykorzystaniem zamieszczanych tu treści proszę o kontakt pod adresem e-mailowym: a.cirin@wp.pl.