17:37

Szarlotka tatrzańska

szarlotka tatarzańska

Jak dla mnie to jest szarlotka idealna!
Dużo jabłek, w sam raz ciasta. 
Nic dodać, nic ująć. 
Przepyszna!
Do jej przygotowania najlepiej użyć twardych jabłek, żeby nie zamieniły się w papkę podczas pieczenia
Autorka przepisu poleca szarą renetę. 
Ja upiekłam z Jonagoldami, ponieważ nie przepadam za szarą renetą. 
Wybór należy do Was. 
Jedno jest pewne - nie zawiedziecie się!




Składniki (blacha 23 cm x 33 cm):

  • 2,5 - 3 kg jabłek
  • 500 g mąki krupczatki
  • 250 g masła (prosto z lodówki)
  • 1/2 szklanki cukru pudru
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 żółtka
  • 2 łyżki kwaśnej śmietany (16-18 %)
  • 2 łyżeczki cynamonu
  • cukier puder do oprószenia po wierzchu
  • ok. 3 łyżki bułki tartej

Masło posiekać i zagnieść z mąką, proszkiem, żółtkami, cukrem pudrem oraz śmietaną. Ciasto podzielić na dwie części (2/3 i 1/3). Większą częścią wykleić dno blaszki (wcześniej wyłożyć ją papierem do pieczenia). Blaszkę z ciastem wstawić na ok. 1/2 godziny do lodówki. 1/3 ciasta zawinąć w folię i włożyć do zamrażarki. 
Jabłka obrać i pokroić na ćwiartki. Przy pomocy malaksera pokroić je na cienkie plasterki (można również nożem, ale uprzedzam, że jest dużo krojenia). Pokrojone jabłka oprószyć cynamonem (jeżeli używacie kwaśnych jabłek to można również odrobiną cukru pudru - moje jabłka nie wymagały dosładzania). Wymieszać je delikatnie rękami, żeby rozprowadzić cynamon i jednocześnie nie uszkodzić plasterków. 


Wyjąć blachę z ciastem i wstawić do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika. Spód podpiec przez 10 minut. Wyjąć i posypać bułką tartą, a następnie rozłożyć równo jabłka. Na wierzch zetrzeć zamrożoną 1/3 ciasta. 
Szarlotkę piec dalej w 180 stopniach ok. 50 minut (pod koniec pieczenia można zakryć papierem do pieczenia, żeby wierzch się za bardzo nie zrumienił). 
Podawać posypaną cukrem pudrem. 


6 komentarzy:

  1. Rewelacyjnie wyglądają te równiutkie warstwy jabłek :) Coś wspaniałego!

    OdpowiedzUsuń
  2. Wspaniała, muszę sobie taką zrobić :-)

    OdpowiedzUsuń
  3. Upiekę i dam znać. Taka szarlotka "chodzi" za mną od dawna . Sylwia.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Sylwia - czekam zatem na Twoją ocenę. Pozdrawiam.

      Usuń
  4. Poproszę kawałeczek! Te warstwy wyglądają świetnie :-)

    OdpowiedzUsuń
  5. Moja ukochana .... ta naj, naj:) .... tylko swoją piekę troszkę dłużej w niższej temperaturze:)

    OdpowiedzUsuń