19:38

Pasta tahini

Pasta tahini (masło sezamowe) jest tak prosta w wykonaniu, że kupowanie jej w sklepie mija się z celem. 
Warunkiem jest posiadanie blendera. 
W zakręconym słoiczku można ją przechowywać w lodówce (ja przechowuję do 2 tygodni). 
Używam głównie do hummusu, ale może być idealnym dodatkiem do sosów. 

Składniki:

  • 1 szklanka ziaren sezamu
  • opcjonalnie łyżka oliwy/oleju
Sezam krótko podprażyć na dużej patelni. Pilnować żeby się nie przypalił - może lekko zmienić kolor. 
Sezam ostudzić (należy go przesypać do innego naczynia, nie pozostawiać do wystudzenia na patelni) i przy pomocy blendera zmiksować na gładką masę. 
Miksowanie trwa kilka minut - początkowo może się wydawać, że ziarenka nie rozdrobnią się właściwie, ale nie należy się poddawać. 
Jeżeli będzie się Wam wydawać, że pasta jest zbyt gęsta, to można dodać łyżkę oliwy lub oleju. 
Pastę przelać do słoiczka i szczelnie zakręcić. 
Przechowywać w lodówce. 

3 komentarze:

  1. O kurczę, muszę ją zrobić! Potem można dać do ciasteczek albo do ciacha jakiegoś, prawda Aniu?
    Buziaki dla całej Ekipy !:)

    OdpowiedzUsuń
  2. już od dawna się zabieram na domową pastę tahini chyba czas ją przygotować przecież to takie proste :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Aniu dzis zrobiłam swoje pierwsze w życiu tahini i hummus:) .... jestem dumna z mjej żyrafy, że dała radę:)

    OdpowiedzUsuń