Przepis na to ciasto zrodził się w mojej głowie z potrzeby zjedzenia lekkiego deseru oraz zainaugurowania sezonu na wypieki z rabarbarem.
Ciasto jest wilgotne, nie za słodkie, ale też i nie kwaśne.
Połączenie rabarbaru z cytrynową galaretką okazało się być strzałem w 10-tkę!
Składniki (blacha 33 cm x 23 cm):
Biszkoptowy spód:
- 3 duże jajka
- 1/3 szklanki cukru
- 1/3 szklanki mąki pszennej tortowej
- 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
Białka ubić na sztywno. Żółtka zmiksować z cukrem na puszysto. Zmniejszyć obroty miksera i dodać mąki z proszkiem do pieczenia. Wyłączyć mikser i przy pomocy łyżki wmieszać pianę z białek.
Ciasto przelać do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia i piec ok. 20 minut w 180 stopniach.
Masa rabarbarowa:
- 5 średniej wielkości łodyg rabarbaru
- 4 łyżki cukru (użyłam trzcinowego, ale zwykły też może być)
- 1 galaretka cytrynowa
Rabarbar umyć i pokroić w ok. 0,5 cm kawałki. Wrzucić do garnka, wsypać cukier i podsmażać na małym ogniu, aż rabarbar zmięknie. Ostudzić.
Galaretkę rozpuścić w 3/4 szklanki wrzątku. Ostudzić i wymieszać z rabarbarem. Wstawić do lodówki - na kilkanaście minut, żeby galaretka zaczęła tężeć.
Tak powstałą masę wylać na biszkopt i całość wstawić do lodówki.
Masa piankowa:
- 400 ml śmietany 30%
- 1 galaretka o dowolnym smaku (u mnie agrestowa)
Galaretkę rozpuścić w 1/2 szklanki wrzątku. Ostudzić. Schłodzoną śmietanę ubić na prawie sztywno i dodać galaretkę. Całość zmiksować do połączenia się składników. Masę wylać na wierzch ciasta.
Przechowywać w lodówce.
Bardzo apetyczne ciacho :-)
OdpowiedzUsuńFajny pomysł na rabarbar ... w sensie dodania do niego galaretki .... ja łaczyłam z truskawkową, a jak widzę i cytrynowa się nadaje i to jeszcze jak:). Buziaki Anuś:)
OdpowiedzUsuńFajny placuszek
OdpowiedzUsuńoj coś czuję że tą piankę to bym jadła i jadła ;)
OdpowiedzUsuń