11:02

Ciasto z rabarbarem i pianką


Przepis na to ciasto zrodził się w mojej głowie z potrzeby zjedzenia lekkiego deseru oraz zainaugurowania sezonu na wypieki z rabarbarem
Ciasto jest wilgotne, nie za słodkie, ale też i nie kwaśne. 
Połączenie rabarbaru z cytrynową galaretką okazało się być strzałem w 10-tkę!

Składniki (blacha 33 cm x 23 cm):

Biszkoptowy spód:

  • 3 duże jajka
  • 1/3 szklanki cukru
  • 1/3 szklanki mąki pszennej tortowej 
  • 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
Białka ubić na sztywno. Żółtka zmiksować z cukrem na puszysto. Zmniejszyć obroty miksera i dodać mąki z proszkiem do pieczenia. Wyłączyć mikser i przy pomocy łyżki wmieszać pianę z białek. 
Ciasto przelać do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia i piec ok. 20 minut w 180 stopniach. 

Masa rabarbarowa:
  • 5 średniej wielkości łodyg rabarbaru
  • 4 łyżki cukru (użyłam trzcinowego, ale zwykły też może być)
  • 1 galaretka cytrynowa 
Rabarbar umyć i pokroić w ok. 0,5 cm kawałki. Wrzucić do garnka, wsypać cukier i podsmażać na małym ogniu, aż rabarbar zmięknie. Ostudzić. 
Galaretkę rozpuścić w 3/4 szklanki wrzątku. Ostudzić i wymieszać z rabarbarem. Wstawić do lodówki - na kilkanaście minut, żeby galaretka zaczęła tężeć. 
Tak powstałą masę wylać na biszkopt i całość wstawić do lodówki. 

Masa piankowa:
  • 400 ml śmietany 30%
  • 1 galaretka o dowolnym smaku (u mnie agrestowa)
Galaretkę rozpuścić w 1/2 szklanki wrzątku. Ostudzić. Schłodzoną śmietanę ubić na prawie sztywno i dodać galaretkę. Całość zmiksować do połączenia się składników. Masę wylać na wierzch ciasta. 
Przechowywać w lodówce. 

4 komentarze:

  1. Fajny pomysł na rabarbar ... w sensie dodania do niego galaretki .... ja łaczyłam z truskawkową, a jak widzę i cytrynowa się nadaje i to jeszcze jak:). Buziaki Anuś:)

    OdpowiedzUsuń
  2. oj coś czuję że tą piankę to bym jadła i jadła ;)

    OdpowiedzUsuń