Zapraszamy z Aleksandrą z Moja Toskania na kolejne makaronowe danie w ramach cyklu Viva la pasta!
Tym razem danie niezwykle aromatyczne.
Tych, którzy jeszcze nie przygotowywali nic z serem gorgonzola, muszę ostrzec, że podgrzany ser nie pachnie bardzo zachęcająco i przyda się wietrzenie mieszkania, ale wszystko rekompensuje smak dania :)
Połączenie suszonych pomidorów, gorgonzoli i orzechów włoskich jest ekstra!
Do przygotowania dania wykorzystałyśmy zielony makaron z dodatkiem szpinaku - oczywiście możecie również użyć jakiegoś tradycyjnego.
Aleksandra użyła pomidorów suchych, natomiast ja z zalewy.
Składniki:
- 400 g makaronu
- 20 g suszonych pomidorów (użyłam pół słoika pomidorów suszonych w zalewie z oliwy)
- 100 g orzechów włoskich
- 200 g sera gorgonzola
- 5 łyżek oliwy
- sól
Suszone pomidory zamoczyć na 1 godzinę, odcedzić i osuszyć (w związku z tym, że użyłam pomidorów z zalewy, pominęłam moczenie i tylko pokroiłam).
Patelnię polać oliwą i wrzucić kawałki pomidorów. Dodać grubo posiekane orzechu i gorgonzole. Podgrzewać aż ser się roztopi.
Makaron ugotować w lekko osolonej wodzie. Odcedzić i wymieszać z sosem.
Zapraszam Was również do obejrzenia makaronu przygotowanego przez Aleksandrę w Toskanii.
Jak to pysznie wygląda Aniu! Chętnie zjem taki obiadek :)
OdpowiedzUsuńCałusy :*
Kochana przepis do zrobienia, mimo tego zapachu:) ....
OdpowiedzUsuń