08:00

Makaron szpinakowy z suszonymi pomidorami, orzechami i gorgonzolą



Zapraszamy z Aleksandrą z Moja Toskania na kolejne makaronowe danie w ramach cyklu Viva la pasta!
Tym razem danie niezwykle aromatyczne. 
Tych, którzy jeszcze nie przygotowywali nic z serem gorgonzola, muszę ostrzec, że podgrzany ser nie pachnie bardzo zachęcająco i przyda się wietrzenie mieszkania, ale wszystko rekompensuje smak dania :)
Połączenie suszonych pomidorów, gorgonzoli i orzechów włoskich jest ekstra!
Do przygotowania dania wykorzystałyśmy zielony makaron z dodatkiem szpinaku - oczywiście możecie również użyć jakiegoś tradycyjnego. 
Aleksandra użyła pomidorów suchych, natomiast ja z zalewy. 

Składniki:

  • 400 g makaronu
  • 20 g suszonych pomidorów (użyłam pół słoika pomidorów suszonych w zalewie z oliwy)
  • 100 g orzechów włoskich
  • 200 g sera gorgonzola
  • 5 łyżek oliwy
  • sól 
Suszone pomidory zamoczyć na 1 godzinę, odcedzić i osuszyć (w związku z tym, że użyłam pomidorów z zalewy, pominęłam moczenie i tylko pokroiłam). 
Patelnię polać oliwą i wrzucić kawałki pomidorów. Dodać grubo posiekane orzechu i gorgonzole. Podgrzewać aż ser się roztopi. 
Makaron ugotować w lekko osolonej wodzie. Odcedzić i wymieszać z sosem. 


Zapraszam Was również do obejrzenia makaronu przygotowanego przez Aleksandrę w Toskanii. 

2 komentarze:

  1. Jak to pysznie wygląda Aniu! Chętnie zjem taki obiadek :)
    Całusy :*

    OdpowiedzUsuń
  2. Kochana przepis do zrobienia, mimo tego zapachu:) ....

    OdpowiedzUsuń