Uwielbiam młodą kapustę.
Kiedy jedna z Czytelniczek podsunęła mi pomysł przygotowania jej z dodatkiem rabarbaru musiałam koniecznie wypróbować.
Całkiem nieźle wyszło!
Zdecydowanie do powtórzenia, choć moja najbardziej ulubiona wersja to chyba jednak ta (klik), ale tym, którzy lubią nowe odkrycia, wersję z rabarbarem zdecydowanie polecam.
Młoda kapusta zyskuje ciekawego kwaskowego posmaku.
Składniki:
- główka młodej kapusty
- 3 małe łodygi rabarbaru
- 4 łyżki oliwy
- 2 łyżki siekanego koperku
- sól
- pieprz
Kapustę posiekać. Do garnka wlać oliwę i wrzucić kapustę. Posolić i dusić od czasu do czasu mieszając. Lekko podlać wodą. Po ok. 20 minutach dodać pokrojony w plasterki rabarbar oraz koperek. Dusić pod przykryciem, aż kapusta zmięknie. Doprawić do smaku solą i pieprzem.
Podawać jako samodzielne danie np. z pieczywem lub jako dodatek do drugiego dania.
Z rabarbarem nigdy nie jadłam, jestem ciekawa jak smakuje. :) Na pewno będzie dobra, bo w końcu wszystko co zawiera bardzo lubię. :)
OdpowiedzUsuńWow nie wpadłabym na takie połączenie :)
OdpowiedzUsuńZaskoczyłaś mnie tym połączeniem Aniu .... ja niestety strułam się w tym roku mloda kapustą (musiala być bardzo mocno nawożona) i od tej pory jakoś nie mam na nią ochoty:( ... a szkoda, bo bardzo ją lubię:)
OdpowiedzUsuńJola - to faktycznie niezbyt miłe skojarzenia masz teraz. Oby szybko minęło.
Usuń