Jedno z najłatwiejszych ciast na blogu, o ile w ogóle nie najłatwiejsze.
Uniwersalna baza dla ciast z owocami sezonowymi.
Należy pamiętać żeby nie obciążać go zbyt dużą ilością owoców, żeby dobrze wyrosło i nie miało zakalca.
Truskawki umyć, pozbawić szypułek i podzielić na ćwiartki. Do misy miksera włożyć wszystkie składniki (poza truskawkami) i zmiksować je do połączenia się (krótko).
Ciasto przelać do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia i ułożyć na nim ćwiartki truskawek - przecięciami do góry.
Uniwersalna baza dla ciast z owocami sezonowymi.
Należy pamiętać żeby nie obciążać go zbyt dużą ilością owoców, żeby dobrze wyrosło i nie miało zakalca.
Składniki (blacha 23 cm x 33 cm):
- ok. 200 g truskawek
- 1 szklanka maślanki
- 3 jajka
- 1/2 szklanki cukru
- 2 i 1/2 szklanki mąki (używam tortowej)
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/2 szklanki oleju
- 16 g cukru waniliowego
Wstawić do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika i piec ok. 45 minut.
Coś dla mnie szybkie i pyszne
OdpowiedzUsuńTo takie szybkie, awaryjne ciasto .... ale wg mnie jedno z najlepszych na świecie:)
OdpowiedzUsuńUwielbiam takie ciasta, po prostu pyszności :)
OdpowiedzUsuńWszystkie składniki mam, więc jutro zrobię. Trzymaj kciuki, bo rzadko mi ciasta wychodzą... :*
OdpowiedzUsuńZatem mocno trzymam!!! :)
UsuńDziękuję za przepis ;) Zrobiłam dzisiaj to ciasto, jednak wyszedł mi zakalec. Zastanawiam się co mogłam źle zrobić... Produkty miały zbliżoną temperaturę, piekłam w rozgrzanym piekarniku do 180 stopni bez termoobiegu (góra i dół). Nie otwierałam drzwiczek w czasie pieczenia. Może to wina owoców? Jak Pani myśli? ;) Dodam, że jestem beztalencie i rzadko kiedy nie wychodzi mi zakalec ;)
OdpowiedzUsuńTurkusowa Owca - wszystko było wykonane jak trzeba - co do owoców to nie wiem, ale jeśli były jak u mnie, to zakalca wywołać nie powinny. Ciasta tego typu bywają niestety kapryśne i często ludziom wychodzą zakalce... Niestety nie znam powodu...
Usuń