19:52

Ciasto z truskawkami na maślance

Jedno z najłatwiejszych ciast na blogu, o ile w ogóle nie najłatwiejsze. 
Uniwersalna baza dla ciast z owocami sezonowymi. 
Należy pamiętać żeby nie obciążać go zbyt dużą ilością owoców, żeby dobrze wyrosło i nie miało zakalca. 


Składniki (blacha 23 cm x 33 cm):
  • ok. 200 g truskawek
  • 1 szklanka maślanki
  • 3 jajka
  • 1/2 szklanki cukru
  • 2 i 1/2 szklanki mąki (używam tortowej)
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 szklanki oleju
  • 16 g cukru waniliowego

Truskawki umyć, pozbawić szypułek i podzielić na ćwiartki.  Do misy miksera włożyć wszystkie składniki (poza truskawkami) i zmiksować je do połączenia się (krótko). 


Ciasto przelać do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia i ułożyć na nim ćwiartki truskawek - przecięciami do góry. 
Wstawić do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika i piec ok. 45 minut. 


7 komentarzy:

  1. To takie szybkie, awaryjne ciasto .... ale wg mnie jedno z najlepszych na świecie:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwielbiam takie ciasta, po prostu pyszności :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Wszystkie składniki mam, więc jutro zrobię. Trzymaj kciuki, bo rzadko mi ciasta wychodzą... :*

    OdpowiedzUsuń
  4. Dziękuję za przepis ;) Zrobiłam dzisiaj to ciasto, jednak wyszedł mi zakalec. Zastanawiam się co mogłam źle zrobić... Produkty miały zbliżoną temperaturę, piekłam w rozgrzanym piekarniku do 180 stopni bez termoobiegu (góra i dół). Nie otwierałam drzwiczek w czasie pieczenia. Może to wina owoców? Jak Pani myśli? ;) Dodam, że jestem beztalencie i rzadko kiedy nie wychodzi mi zakalec ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Turkusowa Owca - wszystko było wykonane jak trzeba - co do owoców to nie wiem, ale jeśli były jak u mnie, to zakalca wywołać nie powinny. Ciasta tego typu bywają niestety kapryśne i często ludziom wychodzą zakalce... Niestety nie znam powodu...

      Usuń